Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri

İsrail Adalet Bakanı Şaked:- "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin İsrail kanunlarına tabi olmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesi için çalışıyorum" - Filistin Dışişleri Bakanlığı:- "Söz konusu kanun, Batı Şeria'nın İsrail'e ilhakı için öncü bir adım

KUDÜS (AA) - İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin İsrail kanunlarına tabi olmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesi için çalışmalara devam edildiğini belirtti.

İsrail Radyosu'nda yer alan habere göre Şaked, "İsrail toprakları Yararına Yargı Forumu" ismiyle düzenlenen konferanstaki açıklamasında, savunma bakanlığının desteğiyle oluşturulan çalışma grubuyla, "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin İsrail kanunlarına tabi olmasını" öngören bir yasa üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Haberde, İsrail hükümeti hukuk danışmanı Yehuda Feinstein'in "Batı Şeria'daki bazı bölgelerin İsrail'e ilhak edilmesi" şeklinde yorumlanabileceği, İsrail'e yönelik uluslararası eleştiriler veya daha katı uygulamalara yol açabileceği endişesiyle söz konusu yasaya karşı olduğunu belirttiği kaydedildi.

- Filistin yönetiminden kınama

Filistin Dışişleri Bakanlığından söz konusu kanuna ilişkin açıklamada ise "Batı Şeria'nın İsrail'e ilhakı için öncü bir adım" şeklinde değerlendirilerek, şiddetle kınandığı belirtti.

İsrail hükümetinin, uzun süredir topraklar üzerindeki yeni planlarını dayatmak için gerekli zemini hazırlamaya çalıştığı vurgulanan açıklamada, İsrail Adalet Bakanı Şaked'in Batı Şeria'nın İsrail'e ilhakı çerçevesinde öne sürdüğü açık davetin bu konudaki son gelişme olduğuna işaret edildi.

Bakanlığın, Şaked'in davetini, bu konuda uluslararası toplumun nabzını ölçmek için atılmış bir adım şeklinde değerlendirdiği açıklamada, uluslararası topluma bu tür çağrıları ciddi şekilde ele alması çağrı yapıldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü Üyesi Vasıl Ebu Yusuf ise bu adımı, Batı Şeria'nın İsrail'e ilhakı anlamına geldiğinin altını çizerek, "İsrail'in, müsadere çalışmaları, Yahudi yerleşim birimleri inşası, kendi yasalarını dayatmasının, Filistin topraklarını İsrail'e dahil etmek için bir hazırlık olduğu kanaatindeyim." dedi.

İsrail'in sadece Filistinlilere yönelik açık savaş ilanıyla yetinmeyip topraklardaki işgalini de kalıcı hale getirmeye çalıştığını aktaran Ebu Yusuf, "Uluslararası toplum, 1967 Filistin topraklarındaki İsrail işgalini sonlandırmak için ciddi bir duruş sergilemeli." dedi.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesi, Şaked'in çağrısını yaptığı yasanın uygulanmasını, "Batı Şeria'nın ilhakı ve halihazırda İsrail askeri kanunlarına tabi Filistinliler ile Yahudi yerleşimcilere farklı kanunların uygulanması anlamına geliyor" şeklinde değerlendirdi.

- "Yahudi devletini tehdit ediyor"

Merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" Partisi lideri ve İsrail eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yasanın "Yahudi devletini tehdit ettiğini" söyleyerek, "Bu yasanın nihai neticesi, iki devletli çözümün çöküşü ve İsrail üzerinde büyük bir baskının yanı sıra yaklaşık iki buçuk milyon Filistinliye oy kullanma hakkı verilmesidir." ifadelerine yer verdi.

Batı Şeria, İsrail ile Filistin yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail yönetimine bırakılırken, yüzde 61'i kapsayan "C bölgesi"nin yönetimi ise idari ve güvenlik olarak İsrail'e bırakılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı