Başkentin kardeş şehir sayısı 48 oldu

Başkentin kardeş şehir sayısı 48 oldu

Ankara'nın Avrupa'dan Uzakdoğu'ya, Amerika'dan Afrika'ya kadar çoğu başkent olmak üzere toplam 48 kardeş şehri bulunuyor- Ankara Büyükşehir Belediyesi, son olarak Afrika'da bulunan Nijer'in Başkenti Niamey ile kardeş şehir protokolü imzaladı- Büyükşehir B

ANKARA (AA) - Başkentin, Avrupa'dan Uzakdoğu'ya, Amerika'dan Afrika'ya kadar çoğu başkent olmak üzere toplam 48 kardeş şehri bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, son olarak da Afrika'da bulunan Nijer'in Başkenti Niamey ile kardeş şehir protokolü imzaladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesinin, dünyanın birçok ülkesinin kentleriyle imzaladığı kardeşlik ve işbirliği protokollerinde, ticaretten halk sağlığına, çevreden ulaşıma, imardan şehir planlamasına kadar birçok alanda işbirliği öngörülüyor.

Ankara'nın özel olarak değer verdiği ve karşılıklı kültürel etkinlikler düzenlediği şehirlerin içinde Moskova'dan İslamabad'a, Pekin'den Niamey'e, Priştine'den Washington'a, Lefkoşa'dan Kabil'e kadar dünyanın dört bir tarafında toplam 48 ayrı kardeş şehri var.

Uluslararası alanda gösterdiği başarılı çalışmalar ve geliştirdiği kardeş şehir protokolleriyle birçok ödül kazanan ve dünyanın diğer şehirlerine esin kaynağı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, son olarak da Afrika'da bulunan Nijer'in Başkenti Niamey ile kardeş şehir protokolü imzalayarak bu konudaki liderliğini sürdürüyor.

- İkili ülke ilişkilerine katkı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, kentsel dönüşüm ve ulaşım konuları başta olmak üzere, birçok alandaki tecrübelerini dünyanın diğer kentleriyle paylaşmaktan mutluluk duydukları belirtti.

Başka şehirlerle de kardeş şehir olmaya devam edeceklerini vurgulayan Tuna, "Bu ilişkiler kağıt üzerinde kalmıyor. Teknik heyet değişimleri, seminerler ve mesleki kurslar ile edindiğimiz tecrübeleri kardeşlerimizle paylaşırken, onların farklı alanlardaki tecrübelerini de bize aktarmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi olarak kurulan uluslararası ilişkilerle de dünyaya örnek bir başkent olmayı hedeflediklerine işaret eden Tuna, "Üst düzey katılımcılarla imzalanan bu protokoller sayesinde kurduğumuz ikili kardeş şehir ilişkilerinin yanında, ülke ilişkilerine de büyük katkı sağlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Ocak ayında Türkiye'ye Başbakan Binali Yıldırım'ın davetlisi olarak resmi ziyarette bulunan Nijer Başbakanı Brigi Rafinive ile Nijer Başkenti Niamey Belediye Başkanı Mouctar Mamoudou'nun katılımıyla Çankaya Köşkü'nde "Kardeş Kent" protokolü imzaladıklarını aktaran Tuna, "Son olarak Nijer ile kardeş şehir olduk. Kardeşlerimize yenilerini eklemeye ve dünyanın dört bir tarafıyla kurulan ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

- Kardeş şehir olma süreci

Kardeş olma teklifi yapıldıktan sonra eğer teklif karşı taraftan yapılmışsa belediyelerin dış İlişkiler birimlerinde konu inceleniyor, belediye meclisinde görüşülüyor ve karara bağlanıyor.

Kardeş şehir olma konusunda olumlu bir karar alınmışsa, Dışişleri Bakanlığından görüş alınıyor. Daha sonra karar İçişleri Bakanlığına iletiliyor ve kardeş şehir olmak için izin isteniyor. İçişleri Bakanlığı izin verirse, kardeş şehir olma prosedürü tamamlanmış oluyor.

Her iki kentin belediye başkanları tarafından protokolün imzalanmasıyla kardeş şehir statüsü resmen başlıyor. Bu aşamadan sonra ilişkiler protokol esasları çerçevesinde ve karşılıklı iyi niyet ilkesiyle yürütülüyor. Merkezi ABD'de bulunan Dünya Kardeş Şehirler Birliği Teşkilatı, her ülkeden ancak bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulmasına izin veriyor.

Ankara'da İzmir Caddesi'nin Gazi Mustafa Kemal Bulvarı girişi üzerinde, kardeş kentlerinin isimlerinin Türkçe, İngilizce ve kendi dillerinde olmak üzere yazılı olduğu bir "Kardeş Şehirler Anıtı" da yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :