"Başkanlık seçimlerinin sonucu Fed'i durdurabilir"

"Başkanlık seçimlerinin sonucu Fed'i durdurabilir"

Uzmanlar, Fed'i gelecek ay faiz artışına gitmekten ancak başkanlık seçimlerinin ardından ekonomide "sürpriz bir zayıflama" yaşanmasının alıkoyacağını öngörüyor- Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Gagnon: - "Eğer gelecek iki istihdam raporu çok

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) gelecek ay faiz artışına gitmekten ancak 8 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin ardından ekonomide "sürpriz bir zayıflama” yaşanmasının alıkoyacağını öngörüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün biten kasım toplantısında beklendiği gibi, faizleri sabit tutarken, piyasalar karar metninde aralık ayındaki toplantıya yönelik ipuçlarına odaklandı.

Daha önce Fed’de görev yapan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Joseph Gagnon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FOMC’nin karar metnini hazırlarken önceki aylarda kullanılan ifadeleri göz önüne aldığını ancak geçen cümlelerin 2015'teki metinlerle karşılaştırılmasını doğru bulmadığını söyledi.

Gagnon, bankanın aralıkta faiz artırmasına yüzde 70 ihtimal verdiğini ifade ederek, "Fed’in aralıkta faiz artırmasını ne engelleyebilir?” sorusuna şu karşılığı verdi:

"Birçok şey buna neden olabilir. Eğer gelecek iki istihdam raporu çok kötü gelirse, istihdam kayıpları yaşanırsa ya da dolar çok yükselip ihracatı tehdit ederse... Bu gibi gelişmeler Fed’in faiz artışını muhtemelen durdurur. Ayrıca, eğer başkanlık seçiminin sonucu finansal piyasalarda çöküşe yol açarsa, doların dalgalanmasına neden olursa, bunlar Fed’i beklemede kalmak zorunda bırakabilir."


- "Yıl sonunda faiz artırılması ihtimali güçlendi"


High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O’Sullivan da FOMC karar metninde aralık toplantısına açıkça atıfta bulunulmamasına karşın yapılan ekleme ve çıkarmaların yıl sonunda faiz artırılması ihtimalini güçlendirdiğini söyledi.

O’Sullivan, metindeki değişikliklerin piyasalar tarafından beklenen seçenekler arasında olduğunu belirterek, "Fed, faiz artırım zemininin güçlenmeye devam ettiğini ve çok değil, sadece biraz daha kanıt görmek istediğini belirterek, aralıkta faiz artırımı planlandığını gösterdi. Fed yetkilileri, piyasaların aralık toplantısına ilişkin faiz beklentisi halihazırda yüksek olduğu için karar metninde çok büyük değişiklikler yapma gereğini duymadı." ifadelerini kullandı.

Buna karşın faiz artışının gelecek veriler ve finansal gelişmelere bağlı olacağını vurgulayan O’Sullivan, "Faiz artışına gidilmemesi için ekonomide sürpriz bir zayıflama gerekecektir. Harekete geçmeleri içinse sürpriz bir güçlenmeye gerek yok." diye konuştu.


- "Moody’s Analytics’in aralıkta faiz artışı beklentisi yüzde 80'e yükseldi"


Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet ise FOMC karar metnini "sıkıcı" bulduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Fed, faiz artışına ilişkin sözel yönlendirmesini güçlendirmek için birçok seçeneğe sahipti. Ekim 2015’te yaptığı gibi, aralık toplantısında faiz artırılacağını neredeyse garantileyen bir dil kullanabilirdi ancak bu sefer üstü kapalı bir yol izlemeyi seçti. Bu, Fed yetkililerinin aralık toplantısında faiz artırmak konusunda tereddüt ettikleri anlamına gelmiyor. Piyasaların faiz beklentisi istediklerine yakın olduğu için şahin bir yönlendirme yapmak zorunda değildiler."

Moody’s Analytics’in aralıkta faiz artışı beklentisini FOMC toplantısının ardından yüzde 75’ten yüzde 80’e yükselttiğini bildiren Sweet, Fed’in yılın son toplantısında finansal piyasalar ve ekonomide bir şok yaşanmaması halinde "zorlanmadan" faiz artıracağı öngörüsünde bulundu.

Sweet, Fed'in 2017’de ise 25 baz puanlık 3 faiz artışı yapabileceğini kaydetti.


- FOMC karar metni


Fed’in dün yayınlanan FOMC karar metninde, "Ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli riskler aşağı yukarı dengelenmiş gözüküyor." ifadesine verildi. Buna karşın Aralık 2015'te faiz artırmadan önceki son FOMC toplantısının karar bildirisinde yer alan "bir sonraki toplantı" ibaresi metinde kullanılmadı.

Ayrıca, metinde, eylül ayında yapılan bir önceki FOMC toplantısının sonuç bildirisine benzer şekilde "Komite, faiz artış zemininin güçlenmeye devam ettiğine hükmetmesine karşın şimdilik hedeflerine yönelik ilerleme için biraz daha fazla kanıt beklemeye karar verdi." ifadelerine yer verildi. Cümleye eklenen "devam etme" ve "biraz" kelimeleri önceki toplantının karar metninde bulunmuyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :