Başbakan Yıldırım'ın yabancı medya temsilcileriyle buluşması

Başbakan Yıldırım'ın yabancı medya temsilcileriyle buluşması

Yıldırım: (6)- "(Gülen'in iadesi) 'Önce bir geçici tutuklama yapın, daha sonra da iade edin' diyoruz. Talebimiz çok açık ve net. ABD yetkililerinin de bu yönde adımlar atmaya başladıklarını da görüyoruz"- "Müracaatımızı iki sefer yaptık. Biri 15 Temmuz ön

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin ABD'den talebinin çok açık ve net olduğunu belirterek, "Önce bir geçici tutuklama yapın, daha sonra da iade edin" dediklerini, ABD yetkililerinin de bu yönde adımlar atmaya başladığının görüldüğünü kaydetti.

Yıldırım, yabancı medya temsilcileri ile görüşmesinde, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine, ABD-Türkiye ilişkilerini "orta şekerli" şeklinde tanımlayan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ilişkileri "orta şekerli"den "şekerli" hale getirmek için geldiğini söyledi.

Yıldırım, "Buyursun gelsin, hoş safa gelsin. Şu var, biz dedik ya hani dostluklarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız. Amerika düşmanımız değil. Amerika bizim stratejik ortağımız, 1950'den beri NATO bünyesinde beraberiz, ikili, askeri, sivil, çok derin ekonomik ilişkilerimiz var. Ülkelerin ilişkilerinde zaman zaman iniş, çıkış olabilir. Bir aile içinde bile çocuklarla bazen iyisiniz, bazen çocuklar size kızar falan. Neticede işi kazasız belasız, yönetmek, bizim sorumluluğumuza bağlı. Dışarıdan ilişkilerimizi bozmaya çalışanlar olabilir, onlara kulak vermemek lazım. Biden'ın çantasında Suriye meselesi var, Türkiye-ABD ilişkileri var. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Amerika üzerinde yoğunlaşan meseleler var, bunları konuşacağız." diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, "Biden ile konuşulacak konulara Gülen de dahil mi?" sorusuna "Listenin ilk sırasında FETÖ var. Yani bizim ilişkilerimizi yok eden, bu lüzumsuz adamı ortadan çıkarmak lazım. Yani zarar veren unsurları ortadan kaldırmamız lazım. Ortadan kaldırınca, kaldırmaktan kasıt, başka bir şey aklınıza gelmesin. Sorun alanı olmaktan çıkarmamız lazım." karşılığını verdi.

Türkiye'nin, Gülen'in iadesiyle ilgili gerekli müracaatları yaptığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Müracaatımızı iki sefer yaptık. Biri 15 Temmuz öncesi, biri de 15 Temmuz sonrası. Öncesinde 84 klasör, 15 Temmuz sonrasında ise 4 klasör. Bütün bu terör örgütünün ve onun elebaşısının karıştığı işleri anlatan her türlü bilgi Amerika'nın elinde var. Bundan sonra, belgelerin bilgilerin gerekli incelemelerinin ve ABD ile Türkiye arasındaki adli yardım ve suçluların iadesine yönelik anlaşmanın gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Esas itibarıyla talebimiz çok net. 'Önce geçici bir tutuklama yapın' diyoruz. Bu kadar olayların içinde olan birinin başına bir iş gelmesin. 'Önce bir geçici tutuklama yapın, daha sonra da iade edin' diyoruz. Talebimiz çok açık ve net. ABD yetkililerinin de anladığını biliyoruz ve bu yönde adımlar atmaya başladıklarını da görüyoruz."

ABD heyetinin 22 Ağustos'ta geleceğini belirten Yıldırım, "Gelecek teknik heyet, bizim adli makamlarla gerekli temasları yapacak. Ümit ederim ki, bu süreç kısa zamanda her iki ülkenin de arzu ettiği gibi sonuçlandırılır. Böylece Türk toplumunda ABD hakkındaki soru işaretleri de ortadan kalkar." diye konuştu.

- "Rusların İncirlik talepleri yok"

Başbakan Binali Yıldırım, bir başka soruyu "Şimdi Rusya ile bizim ilişkilerimiz zaten kötü değildi, bir es verdik. Niye? Kasımda aramızda bir uçak krizi oldu. 7-8 ay sonra bu anlamsız krizi kaldırmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü Rus ve Türk halkı bundan çok hoşlanmadı. Ve bu karar verildi. Ruslarla ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz. Yani onların 'İncirlik Üssü'nü bize verin' diye talepleri yok. O bilgi tam öyle değil. Ama İncirlik de gerekirse kullanılabilir." diye yanıtladı.

İncirlik Üssü'nü, Suriye'deki sorunları çözme adına sadece ABD'nin değil, başka ülkelerin de kullandığına işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

"DAEŞ'e karşı İncirlik'in kullanımını biz açtık. Amerika da Katar da kullanıyor. Başka kullanmak isteyenler de olabilir, orada Almanlar da konuşlandı. Herkes var. Ama kaldı ki Rusya'nın böyle bir talebi yok, bence ihtiyacı da yok. Çünkü Suriye'de iki üssü var. Yani böyle aradaki mesafe de topu topu 100- 150 kilometre değil. Bunlar asparagas haberler bunlara itibar etmemek lazım."

- "Muhalifler Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olacak"

Başbakan Yıldırım, Türkiye-Suriye ilişkileriyle ilgili soru üzerine oradaki muhalefetle ilişkilerin kesilmeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Suriye muhalefetiyle ilişkilerimizi niye keselim. Ülkenin sorunlarının sona ermesi için baştan beri mücadele ediyorlar. DAEŞ'le mücadele ediyorlar. Rejimin halkına karşı yaptığı zulme karşı mücadele ediyor. Suriye muhalefeti bir gerçektir. Yani Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olacak en önemli taraflardan biridir. Ilımlı muhalefet olmadan çözüm olamaz. Onun için sorunun çözümünde ana taraflardan biridir muhalefettir. Unutmayalım ki Amerika da muhalefeti, koalisyon güçlerini destekliyor. Ortak düşman kimdir DAEŞ'tir, YPG'dir, PYD'dir, PKK'nın uzantıları olan unsurlardır, El Nusra'dır vesaire. Ortak düşman budur. Onların aradan çıkmasıyla bir yönetim şekli mutlaka gerçekleştirilecektir."

- "Yeni fon kuruyoruz"

Türkiye'nin ekonomik büyümesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Yıldırım, yeni bir fon kurulduğunu vurgulayarak, "Yatırım fonu kuruyoruz, bu fon aslında Türkiye Varlık Fonu diye geçiyor, ama ağırlıklı olarak büyük yatırımların finansmanını sağlayacak." dedi.

İhtiyaçların fazla, kaynağın ise sınırlı olduğunu, dolayısıyla yatırımların gerçekleşmesinin uzun sürdüğünü ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Onun önüne geçmek için biz ortada duran kaynakları bir araya getirerek, öncelikli olarak ülkenin ihtiyacı olan altyapı ve büyük yatırımların finansmanını sağlayacağız. Bütçe üzerindeki yükü, baskıyı kaldıracağız. İşin özü budur."

- Vergide kapsamlı düzenlemeler

Binali Yıldırım, bir başka soru üzerine, "Şunu bilmenizde fayda var, darbe oldu ama hayat durmadı. Meclis bir gün sonra açıldı ve bütün ekonomiyi, yatırımcıyı teşvik etmek için vergi konusunda kapsamlı düzenlemeleri o günden beri yapıyor. Nihayet dün gece bitirdi ve tatile girdi 1 Ekim’e kadar ara verdi." diye konuştu.

OHAL'in ekonomiye ya da millete yönelik ilan edilmediğini vurgulayan Yıldırım, "Çünkü ciddi bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bu darbeyi ortadan kaldıracak nedenleri ortadan kaldırana kadar bir daha darbe oluşumuna zemin hazırlamayacak kararlar almamız lazım. Bu da çok hızlı yapılması gerekiyor. Bunun için Anayasa'nın bize verdiği imkanı kullanarak böyle bir sürecin içine girmiş bulunduk." ifadelerini kullandı.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :