Başbakan Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi

Başbakan Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi

Yıldırım: (4)- "Biz o gün, 'Ölmek var dönmek yok, ya bizi alırlar ya da biz onları alırız' dedik. Bu kararı Cumhurbaşkanımızla verdik. Bu darbe başarılı olabilirdi, ne zaman başarılı olabilirdi? Cumhurbaşkanını da bizi de ortadan kaldırırlarsa başarılı ol

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, "Biz o gün, 'Ölmek var dönmek yok, ya bizi alırlar ya da biz onları alırız' dedik. Bu kararı Cumhurbaşkanımızla verdik. Bu darbe başarılı olabilirdi, ne zaman başarılı olabilirdi? Cumhurbaşkanını da bizi de ortadan kaldırırlarsa başarılı olabilirdi. Bu kadar açık söylüyorum. Bizde bu kararlılık vardı." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiği medya temsilcilerine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, onların soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin "CHP'nin 15 Temmuz'u itibarsızlaştırdığı, bir anlamda yok saydığını" ifade etmesi üzerine Yıldırım, "Yok saysa ne olur, saymasa ne olur. Millet 15 Temmuz'un ne olduğunu iliklerine kadar hissetti. 15 Temmuz, bu ülkenin siyasi tarihinde yaşadığı en alçak darbe girişimidir. Demokrasiyi, milli iradeyi yok etmeye çalışan bir eylemdir, bir terör olayıdır, ülkeyi işgal etme girişimidir." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 15 Temmuz gecesi Bakırköy Belediye Başkanı'nın evinde olduğuna ilişkin fotoğraflar hatırlatılarak, "Dünden beri de sizin telefonla bağlandığınız, 'Başbakan da evindeydi.' diye video yayınlanıyor." sözleri üzerine Yıldırım, darbenin başladığı saatlerde Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nden evine gittiğini söyledi.

Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten 5 dakika sonra köprünün tutulduğu haberinin geldiğini hatırlatan Yıldırım, şunları anlattı:

"Eve de gittim orada planlamaları yaptım. Ben evdeydim ama evde bu iş nedir, ne değildir, kimden kaynaklanıyor, toplum bir açıklama bekliyor. Onu yapmadan önce işin ne olduğunu anlamak gerekiyordu. Evde olmamın sebebini eğer Kılıçdaroğlu'nunkine karşılık olarak söylüyorlarsa bu büyük haksızlıktır. Nerede olacağım? Sokağa çıkıp da orada burada kendi kendime söylenip duracak değilim. Ülkeyi yönetme sorumluluğu taşıyorum. Bir yerde bu krizi, kalkışmayı nasıl bastıracağız, bunun çalışmasını yapacağız. Zaten orada çok durmadık, açıklamayı yaptıktan sonra hemen harekete geçtik. 23.05'te ilk açıklamamızı yaptık ama ondan önce Cumhurbaşkanımızla görüştük. Ankara ve İstanbul'daydı bu olayın yoğunlaşması, o ilin valileriyle emniyet müdürleriyle görüşülmesi gerekenlerle görüştüm. Cumhurbaşkanımızla birkaç sefer görüştüm, bütün detayları konuştuk. 10 saat boyunca herhalde 190 kusur telefon görüşmesi yaptım gece boyunca."

- "Devlet idaresinde kişisel öfke olmaz"

"15 Temmuz gecesi talimat verdiniz ve 'Yazılı talimat bekliyorum.' diyenler olmuştu. Siz onlarla ilgili yargılama sürecine dahil misiniz?" sorusu üzerine Yıldırım, "Ben bu davaları millet adına takip ediyorum. Hiçbir zafiyet olmaması için, yaşanan mağduriyetlerin, acıların karşılığının en şiddetli şekilde görmesi için takipçisiyim." dedi.

Münhasıran davaya müdahil olmak gibi bir durumun olmadığını belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet idaresinde kişisel öfke olmaz. Bu işleri zorlamanın anlamı yok. Ben evdeydim, Kılıçdaroğlu evdeydi. Ben evde bir saat kaldım. Bir saat sonra sabaha kadar bu meselenin halli için her yolu denedik. Her imkanı kullandık. Bu işi onunla karşılaştırmak çok büyük, ne diyeyim, kelime kullanmıyorum. Onun tercihidir, ben 'O eve niye gitti' de demiyorum. Oraya gideceğine bir meydana da gidebilirdi, hazır orada millet toplanıyordu. Bu tercihi böyle kullandı. Ona karşılık 'Başbakan da evdeydi.' gibi bir savunma yapmayı doğrusu yakıştıramıyorum ve asla da kabul etmem.

Biz o gün, 'Ölmek var dönmek yok, ya bizi alırlar ya da biz onları alırız' dedik. Bu kararı Cumhurbaşkanımızla verdik. Bu darbe başarılı olabilirdi, ne zaman başarılı olabilirdi? Cumhurbaşkanını da bizi de ortadan kaldırırlarsa başarılı olabilirdi. Bu kadar açık söylüyorum. Bizde bu kararlılık vardı. Cenabıhak yardım etti. Millet Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla meydanlara indi. Medya sizler, sizlere bir telkinde bulunmadık ama kendi refleksiniz oldu. Ülkeden yana, gelecekten yana tavır aldınız, taraf oldunuz, çok büyük iş yaptınız. Allah sizden razı olsun. Savcılarımız hemen harekete geçti. Vatansever polislerimiz, jandarmalarımız, askerlerimiz hemen harekete geçtiler. Daha ne olacak? Önemli olan ortak şuurda milletin birleşmesidir. Bunu da o gece en güzel şekilde başardığımızı düşünüyorum."

- "Bu milletin bir ferdi olmaktan çok büyük gurur duyuyorum"

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz gecesi yaşanan ilk olaydan sonra bir vali ile konuşurken söylediklerini yansıtan videoyu izletti.

Görüşmede, ifadelerinin "Gereken her şeyi yapacağız. Asla ve asla o çapulculara, hukuka uymayan, milletin silahını, askerini, tankını kendi emelleri adına kullanmaya kalkışan bu canilere gereken dersi vereceğiz." olduğunu belirten Yıldırım, "İlk söylediğim şey budur. Benim bir beyanatım değil, orada konuştuğum valilere, emniyet müdürlerine verdiğim talimat. O gece herkes durumdan vazife çıkararak, ülkenin geleceği için demokrasinin kurtarılması için ve milli iradenin yere düşürülmemesi için çok iyi iş yaptı. Bizatihi bunları yaşamış biri olarak, bu milletin bir ferdi olmaktan çok büyük gurur duyuyorum. O gece için söyleyebileceğim en önemli şey bu." ifadelerini kullandı.

- "Korumalar reddetti"

"Siz geçtikten 5 dakika sonra köprü kapatılmış. Zamanlama manidar değil mi? Belki sizi köprüde de yakalamak istemiş olabilirler mi?" sorusuna Yıldırım, şu cevabı verdi:

"Böyle yorumlar da yapıldı ama ben çok üzerinde durmadım. Sadece olayların gelişimini anlatmak bakımından söyledim bunu. Belki biliyorlardı, belki bilmiyorlardı ama şu da bir gerçek, ben Kozyatağı gişelerine gelirken, 'Geri dönün.' diye talimat verdim arkadaşlara. Korumalar bunu reddettiler. Dediler ki 'Başbakanlık protokol ekibinin arabasını durdurdular, camlarını parçaladılar. Onları dışarı alıp, tartakladılar. Biz tedbirleri almadan sizi oraya götüremeyiz.' Çok ciddi bir şey oldu aramızda. Sonra ben bunu makul karşıladım ve hemen 5 dakika sonra konuta gittik ve orada işleri koordine ettik. Biz de kendi adımıza karşı hareketimizi başlatmış olduk. Cumhurbaşkanımızın koordinasyonunda nasıl hareket edeceğimizi kararlaştırdık ve adımları attık. Belki oraya dönsek, oradaki şeyin parçası olacaktık ve daha büyük bir organizasyonu yönetme sorunu ortaya çıkabilirdi."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :