Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (2)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (2)

"Eğer Münbiç'ten bunlar çıkmazsa Münbiç'e gireriz, Fırat'ın doğusuna gireriz"- "Milletimizin ve devletimizin bekası için, topraklarımızın bölünmez bütünlüğü için, sınırlarımızın güvenliği için, vatandaşlarımızın güvenliği için ve yanı başımızda bir terör

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, eğer Münbiç teröristlerden temizlenmezse Türk Silahlı Kuvvetlerinin bundan sonra buraya da gireceğini belirterek, "Milletimizin ve devletimizin bekası için, topraklarımızın bölünmez bütünlüğü için, sınırlarımızın güvenliği için, vatandaşlarımızın güvenliği için ve yanı başımızda bir terör devleti kurulmaması için Türkiye bunu yapmaya mecburdur." dedi.

CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgiler verdi.

Bozdağ, işin başından beri ABD'li yetkililerle çok geniş konuştuklarını, ABD'li yetkililere, "DEAŞ ile mücadeleyi beraber yapalım." dediklerini, karadan da birlikte harekat etmeyi önerdiklerini hatırlattı. ABD'nin bu önerileri kabul etmediğini ve PYD/YPG ile beraber yapacağını söylediğini aktaran Bozdağ, süreçte ABD'li yetkililerin sözlerini tutmadığını, Türkiye'ye verdiği sözlerin tam tersini yaptığını söyledi.

Türkiye'nin ise ABD'li yetkililere bugüne kadar "Siz Afrin'den bunları çıkarmazsanız, Afrin'e gireriz, bölgeden bunları çıkarmazsanız Fırat Kalkanı gibi bir harekat başlatırız. Eğer Münbiç'ten bunlar çıkmazsa Münbiç'e gireriz, Fırat'ın doğusuna gireriz." dediğini aktaran Bozdağ, Türkiye'nin ABD'li yetkilileri bugüne kadar hiç aldatmadığını kaydetti.

Bozdağ, "Onun için eğer Münbiç teröristlerden temizlenmezse Türk Silahlı Kuvvetleri bundan sonra elbette milletimizin ve devletimizin bekası için, topraklarımızın bölünmez bütünlüğü için, sınırlarımızın güvenliği için, vatandaşlarımızın güvenliği için ve yanı başımızda bir terör devleti kurulmaması için Türkiye bunu yapmaya mecburdur. Türkiye'nin bu noktada tercihi yoktur. Bizi böylesi adımları atmaya kimse mecbur etmemelidir. Mecbur edince de 'Neden Türkiye bu adımları attı.' diye sorgulamaya hakkı yoktur." diye konuştu.

"ABD'ye terör unsurlarının çekilmesi için bir süre verdik mi?" sorusu üzerine Bozdağ, "şu tarihe kadar, bu tarihe kadar" şeklinde net süre verilmediğini ifade etti. Bozdağ, "Ama biz şunu net söylüyoruz, Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra eğer buralarda bir gelişme olmazsa Türkiye'nin başlatacağı üçüncü harekat bu bölgeye (Münbiç) olacaktır. Bunu net söylüyoruz. Bizim bu noktada kararlılığımızı kimse sınamamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

- "ABD ile karşı karşıya gelmeyi hiç istemeyiz"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Münbiç konusunda ABD ile Türk askerlerinin karşı karşıya gelmesi gibi bir yüksek risk görüyor musunuz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"ABD'li yetkililer 'Biz Türkiye ile karşı karşıya gelmeyiz.' diye açıklama yaptılar. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. ABD ile Münbiç'te veya Fırat'ın doğusunda veya başka bir yerde karşı karşıya gelmeyi hiç istemeyiz. Ama bu konuda Türkiye'nin gösterdiği hassasiyetin bir benzerini ABD'nin de göstermesi lazım. Eğer ABD'li askerler teröristlerin kıyafetini giyer ve teröristlerin arasında onlardan gözükerek Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı saldırırlarsa hiç tereddütsüz bu noktada bir ayrım yapma şansımız olamaz."

Bozdağ, ABD yönetiminin askerlerine, "Türklerle karşı karşıya gelmeyin, gelmemek için dikkat gösterin, operasyon bölgelerinden uzak durun, eğitim donatım işlerini bırakın, silah yardımı yapmayın." demesi ve bölgelerden uzaklaştırması gerektiğini vurguladı.

Bekir Bozdağ, "Ancak bize karşı bir saldırı olursa bunu yapanlar karşılığını mutlaka görecektir. Ama biz net söylüyoruz, müttefikimiz ABD ile karşı karşıya gelmeyi istemeyiz. Eminim ki onlar da Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile karşı karşıya gelmeyi istemezler. Bizim karşımızda teröristlerle beraber kim silah çekerse o bizim hedefimiz olur." dedi.

- Kılıçdaroğlu'nun "Suriye yönetimi ile temas" çağrısı

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'nin Suriye yönetimi ile doğrudan irtibata geçmesini istedi. Bu terörle mücadelede yararlı olur.' dedi. Bu mümkün olabilir mi?" sorusuna karşılık da Bozdağ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgede kalıcı olmadığını, Türkiye'nin Suriye topraklarında gözünün bulunmadığını vurguladı.

Suriye'deki sorununun çözümünün, sadece Türkiye'nin irade ortaya koymasıyla mümkün olmadığına işaret eden Bozdağ, "Çünkü bir tarafında Rusya, bir tarafında İran, bir tarafında ABD, bir tarafında koalisyon güçleri var, bir tarafında Türkiye, bir tarafında Suriye yönetimi var. Dolayısıyla bu sorunun, hem Astana süreci, Soçi süreci hem de Cenevre süreci çerçevesinde ele alınması gerekli. Bizim attığımız adımlar, siyasi çözümü hızlandırma bakımından önemli görevler ifa edecektir." şeklinde konuştu.

Bir başka soru üzerine de Bozdağ, Türkiye'deki Suriyelilerin büyük bölümünün, Afrin bölgesinin temizlenmesinin ardından bölgeye döneceklerini düşündüğünü dile getirdi.

- Sınırın boşaltılması öngörülüyor mu?

Bozdağ, Türkiye'nin sınır bölgesine yapılan saldırılara karşı sınırın geçici boşaltılması gibi bir tedbir alınıp alınmayacağının sorulması üzerine de saldırılara karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Türkiye'ye şu ana kadar 90'dan fazla roket atıldığını anımsatan Bozdağ, alanı güvenli hale getirme konusunda çalışmaların devam ettiğini anlattı. Bekir Bozdağ, "Vatandaşlarımızın nakli veya yer değişikliği gibi düşüncemiz ve çalışmamız söz konusu değildir." bilgisini paylaştı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :