Başbakan Yardımcısı Kaynak, Romanya'da

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Romanya'da

Kaynak, Galatasaray'ın unutulmaz oyuncularından Gheorghe Hagi ile 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen Astsubay Ömer Halisdemir’in adının verildiği Spor Kompleksi’ni açtı- Kaynak:- "TİKA'nın dil, din ve ırk ayrımı gözetmeden uyguladığı bu projeler, dos

KÖSTENCE (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Romanya'nın Köstence kentinde, Galatasaray'ın unutulmaz futbolcularından, bir dönem de teknik direktörlük yapan Gheorghe Hagi ile 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir isminin verildiği Spor Kompleksi'nin açılışını yaptı.

Kaynak, Romanya'nın başkenti Bükreş'teki temaslarının ardından, soydaşların yoğun olarak yaşadığı Mecidiye bölgesindeki Tatar, Türk ve Romen çocuklarının eğitim gördüğü Kemal Atatürk Ulusal Koleji bünyesindeki anaokulunun Türk İşbirliği ve Kooardinasyon Ajansı İşbirliğince (TİKA) tadilatının tamamlanması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Folklor gösterisinin ardından konuşan Kaynak, Mecidiye'nin, Kırım Savaşı'nın ardından Dobruca'ya Kırım'dan gelen soydaşlar için Sultan Abdülmecit tarafından kurulduğunu anımsattı.

Dobruca, Köstence, Mecidiye ve Romanya'nın tam da bu zamanda dünyanın ders alması gereken örnekler olduğunu vurgulayan Kaynak, ülke yöneticilerinin, dünya ırkçılıktan, radikalizmden ve başkalarını dışlamaktan sancı çekerken Mecidiye'deki bu anaokuluna gelmesi gerektiğini belirtti.

"Yaratılmışların en değerlisi insanlar hangi inanışa inanıyorlarsa inansınlar ve hangi dili kullanırsa kullansınlar onların her biri değerledir" diyen Kaynak, yöneticilerin görevlerinin ise insanların bu özgürlüklerini yaşamalarına imkan vermek olduğunu söyledi.

TİKA'nin Romanya'da faaliyet gösterdiği andan itibaren bölge ve kent farketmeksizin eğitim, sağlık, spor, idari ve sosyal altyapı alanında çok başarılı projelere imza ettiğini dile getiren Kaynak, bu kapsamda "Romanya’da her okula Türkçe sınıfı projesi" çerçevesinde Dobruca'da 10 okula müstakil Türkçe sınıfları kurduğunu, bu sayıyı 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Başkentteki Bükreş Üniversitesinde bulunan Türkoloji ve Osmanlı tarihi bölümlerinin renovasyonlarının gerçekleştirildiğini kaydeden Kaynak, "TİKA’nın dil, din ve ırk ayrımı gözetmeden uyguladığı bu projeler, dost ve kardeş ülke Romanya ile olan ilişkilerimizi daha da kuvvetlenmesine vesile olacaktır." dedi.

Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ise Türkiye'nin stratejik ortağı Romanya ile her alanda iş birliğinin geliştiğini belirtti.

TİKA Başkanı Serdar Çam da 54 ülkede ofisi olan ve 151 ülkede proje gerçekleştirilen TİKA'nin, Romanya'da 1,5 yıldır faaliyet gösterdiğini söyledi.

Romanya’da bu kadar kısa zamanda farklı alanlarda 45 projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Çam, bu çalışmaların giderek artacağını kaydetti.

Köstence Valisi Adrian Nicolaescu ise Türkiye'nin, Köstencelilere verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu vurguladı.

Açılışın ardından, Bakan Kaynak ve eşi Şule Kaynak, sınıfları gezerek çocuklara çanta hediye etti, öğrencilerle ilgilendi.

- Spor kompleksine şehit Halisdemir'in adı verildi

Buradaki törenin ardından Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve beraberindeki heyet, Köstence Sosyal Yardım ve Çocuk Koruma Genel Müdürlüğüne bağlı Micul Rotterdam Yetimhanesi'nde eğitim gören korumaya muhtaç 4-18 yaş grubundaki 67 çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla TİKA tarafından inşa edilen spor kompleksinin açılışını yapmak amacıyla Köstence'ye geçti.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir’in adının verildiği spor kompleksinin açılışına, Galatasaray'ın unutulmaz futbolcularından Hagi de katıldı.

Burada konuşan Kaynak, Türk hükümeti ve halkı olarak kimsenin dinine, ırkına, diline ve rengine bakmaksızın insanları eşit ve değerli kabul ettiklerini kaydetti. Kaynak, Dobruca'da insanların kardeşçe ve barış içerisinde yaşamayı başardıklarını anlattı.

Açılışını yaptıkları spor kompleksinin yetim çocukların toplumdaki değerlerini artırarak yaşam kalitelerini yükselteceğini dile getiren Kaynak, tesise 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde şehit düşen Halisdemir'in isminin verilmesini uygun gördüklerini, devletinin ve milletinin geleceğini gözünü kırpmadan korumak için şehit olan Halisdemir'in çocuklarının da artık yetim olduğunu anımsattı. Kaynak, tesisi Halisdemir'in çocuklarına ithaf etmek istediklerini söyledi.

- "Hagi Romen ve Türk halkının ortak sevgisi"

Bu tesislerde Hagi gibi Romanya'yı temsil edecek önemli sporcuların yetişeceğini kaydeden Kaynak, Hagi'nin, Romanya kadar Türkiye'de de sevilen bir sporcu olduğunu belirtti.

Fenerbahçe taraftarı olarak Hagi'nin kendisini çok üzdüğünü aktaran Kaynak, "Buradaki yetim yavrularımıza çok iyi futbol öğretsin ama burada yetişenler Fenerbahçe'de oynasınlar veya Fenerbahçe'ye gol atmayacaklarına söz versinler." diye şaka yaptı. Kaynak, Hagi'nin, Romen ve Türk halkının ortak sevgisi olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından, yetimhanedeki çocuklar Hagi'nin hakemlik üstlendiği kısa bir futbol maçı yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :