Bangladeş'ten Malezya'ya gitmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar engellendi

Bangladeş'ten Malezya'ya gitmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar engellendi

Bangladeş'te tekneyle Malezya'ya geçmeyi planlayan 22 Arakanlı Müslümanın güvenlik güçleri tarafından engellendiği bildirildi. GlobePost'un...

 Bangladeş'te tekneyle Malezya'ya geçmeyi planlayan 22 Arakanlı Müslümanın güvenlik güçleri tarafından engellendiği bildirildi.

GlobePost'un haberine göre, sınır muhafız birlikleri, dün Myanmar sınırı yakınında Bengal Körfezi'nde bir köyde tekneyle Malezya'ya geçme hazırlığı yapan 11'i kadın 10'u çocuk 22 Arakanlı Müslümanı yakaladı.

Arakanlı Müslümanların, tehlikeli yolculuk için insan kaçakçılarına ödeme yaptığı, kaçakçıların güvenlik güçleri gelmeden önce köyden kaçtığı belirtildi.

Bangladeş'te mültecilerden sorumlu komisyonun üyesi Muhammed Ebul Kalam, uluslararası bir çetenin, kamplarda kalan Arakanlı Müslümanların çaresizliğinden faydalandığını, birçok genç kadının bu çete tarafından fuhşa zorlanıyor olabileceğini söyledi.

Sınır muhafız birliklerinin cuma günü de 30 Arakanlı Müslümanı tekneyle ülkeden ayrılmak üzere yakaladığı ve kamplarına geri gönderdiği kaydedildi.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 725 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :