Baltık ülkelerinden ortak sermaye piyasası girişimi

Baltık ülkelerinden ortak sermaye piyasası girişimi

Estonya, Letonya ve Litvanya, "Pan-Baltık sermaye piyasası" kurulması konusunda mutabakat anlaşması imzaladı

BRÜKSEL (AA) - Estonya, Letonya ve Litvanya, piyasalarındaki likiditeyi arttırmak ve yatırımları teşvik etmek amacıyla "Pan-Baltık sermaye piyasası" kurulması konusunda mutabakat anlaşması yaptı.

Brüksel'de bir araya gelen Estonya Maliye Bakanı Toomas Toniste, Letonya Maliye Bakanı Dana Reizniece-Ozola ve Litvanya Maliye Bakanı Vilius Sapoka, Pan-Baltık sermaye piyasası kurulması için mutabakat anlaşması imzaladı.

İmza törende konuşan Estonya Maliye Bakanı Toniste, sermaye piyasalarının ekonomiler için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "İyi işleyen sermaye piyasaları, işletmelerin finansman kaynaklarını çeşitlendir. Böylece büyümeyi, istihdamı ve katma değeri artırır." dedi.

Günümüzde sermaye piyasalarını geliştirmek için yerel ve izole tedbirlerin yeterli olmadığına dikkati çeken Toniste, ortaklaşa imzalanan mutabakatın yabancı ve yerli yatırımcılara yönelik cazip bir adım olduğunu söyledi.

Letonya Maliye Bakanı Reizniece-Ozola da, üç ülkenin ortak girişiminin önemli ekonomik faydalar sağlayacağına işaret ederek, "Kurulması planlanan Pan-Baltık varlık tahvillerinin uluslararası yatırımcılar için cazip olacağını umuyoruz. Bu, yerel sermaye piyasalarımızın mevcut fonlama seçeneklerini geliştirecek." diye konuştu.

Litvanya Maliye Bakanı Sapoka ise, mutabakatın üç Baltık devleti arasında iyi bir iş birliği örneği olduğunu vurgulayarak, "Bu proje, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana daha kolay erişimlerini sağlayacak. Ayrıca, finansal piyasalardaki rekabeti ve yatırım fırsatlarını artıracak. Böylece ekonomik büyümeye, istihdama ve finansal istikrara katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu ülkelerin ekonomik boyutları, iyi işleyen sermaye piyasaları kurmalarına imkan sağlayamıyor. Bu sorunu aşmak üzere başlatılan girişimle sermaye piyasalarındaki düzenlemelerin uyumlu hale getirilmesi ve yatırımlar önündeki engellerin kaldırılması amaçlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :