'Balkan Ülkelerinde İleri Eğitim' Kongresi
Müsteşar Salih Çelik, göreve geldiklerinde yüzde 9.6 olan okul öncesi okullaşma oranının bugün aldıkları tedbirler sayesinde yüzde 32'ye ulaştığını,
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri bölümünce, SÜ Alaaddin Keykubat Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Balkan Ülkelerinde İleri Eğitim'' Kongresi'ne katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden bu yana eğitimin önündeki sorunların çözüme kavuşturulması için çalıştıklarını belirten Çelik, okullaşma oranının yükseltilmesi için ''ücretsiz ders kitabı'' projesini hayata geçirdiklerini kaydetti.
Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Göreve geldiğimizde yüzde 9.6 olan okul öncesi okullaşma oranı bugün aldığımız tedbirler sayesinde yüzde 32'ye ulaştı. Hedefimiz bu oranı yüzde 50'nin üzerine taşımak. Kız çocuklarımızın okullaşma oranı düşük olduğu için 'Haydi kızlar okula' kampanyası başlattık. Bu kampanya sayesinde çeşitli nedenlerle eğitim hakkını kullanamayan 300 bin kız çocuğunu okullarına kavuşturduk. Bu kampanyaya bir tek kız öğrenci kalıncaya kadar devam edeceğiz. Geldiğimiz nokta sevindirici ama yeterli değil.''
Çelik, katılım, kapasite ve kalite sloganı içeren '3 K' formülü ile bundan sonra da eğitimde daha iyi noktalara gelebilmek için çalışacaklarını söyledi.
Konya Valisi Osman Aydın da ilk ve orta öğretimde toplam 400 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ilde 18 bin öğretmenin eğitim verdiğini bildirdi.
Bütçeden en büyük payı eğitime ayırmasına rağmen, bazı sıkıntıların halen giderilemediğini ifade eden Aydın, ''Başarıyı yakalayabilmek için iş adamları ve hayırseverlerin desteğini aldık. Konya'da hayırsever vatandaşlarımız 5 yılda bin 400 derslik taahhüt etti. Bunların 100 dersliği faaliyete geçti. Diğerleri devam ediyor. Bu büyük bir başarıdır'' diye konuştu.
Vali Aydın'dan, Akyürek'e plaket
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile Selçuk Üniversitesi tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde tarafından düzenlenen ''Balkan Ülkelerinde İleri Eğitim'' kongresinde konuşan Akyürek, Konya'da ve Balkan ülkelerinde meslek edindirme kursları ile eğitim hizmeti verdiklerini söyledi.
Akyürek, belediye olarak eğitimin her alanında hizmet verdiklerini belirterek, Konya'daki meslek edindirme kurslarında Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalı meslek sahibi insanlar yetiştirdiklerini ifade etti.
Konya'nın dışında Balkan ülkelerinden Bosna Hersek ve Makedonya'da da meslek edindirme kursları ile hizmet verdiklerini hatırlatan Akyürek, ''Eğitim, Balkanlarda huzurun ve birliğin en önemli harcıdır. Biz belediye olarak Balkan ülkelerindeki kurslarımızla buna katkı sağlıyoruz. Balkan ülkelerinde meslek edindirme kurslarının kurulmasında emeği geçen eski Halkla İlişkiler Daire Başkanımız rahmetli Sadrettin Kütükcüyü'yü de buradan minnetle anıyorum'' diye konuştu.
Aydın da, kongrede yaptığı konuşmada, hükümetin bütçede en büyük payı eğitime ayırdığını kaydederek, Konya'da eğitimde ulaşılacak hedeflere büyük katkı sağlayan belediyelere teşekkür etti. Konuşmalarından ardından Vali Aydın, Akyürek'e eğitime katkılarından ve kongrenin düzenlenmesine katkılarından dolayı plaket verdi.
Kongrenin açılışına SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı katıldı.
26 Ekim'de sona erecek kongrede 114 sözlü, 46 poster sunumunun yapılacağı öğrenildi.
aa