Baklavacılar fıstık fiyatlarından şikayetçi

Baklavacılar fıstık fiyatlarından şikayetçi

Antep baklavasının temel malzemesi olan fıstığın kilogramının 200 liraya çıkması üzerine üreticiler cevizli baklava üretimine yoğunlaştı - GABADER Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Sökmen:- "Eğer artış devam ederse protesto mahiyetinde iş yerlerimizi bir sü

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Antep baklavasının temel malzemesi olan fıstığın kilogramının 200 liraya ulaşması üzerine üreticiler cevizli baklava üretimine yoğunlaştı.

Gaziantep Baklavacılar ve Aşçılar Derneği (GABADER) Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Sökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık fiyatlarındaki artış dolayısıyla çok zor durumda olduklarını söyledi.

Sezon başında fıstık fiyatının 70-80 arasında değiştiğini, şu an ise 200 liraya çıktığını belirten Sökmen, şunları kaydetti:

"Fıstık fiyatlarının ramazan ayı dolayısıyla daha da artacağını düşünüyoruz. Acilen tedbir alınması gerekiyor. Biz tüketicinin yanındayız. Çalışanlar, üreticiler, çiftçiler zarar görecek. Bir kilo fıstık 200 lira. Sorun karaborsacıda. Fıstık ne üreticinin ne de tüketicinin elinde. Hala 2-3 yıl öncesinin fıstıklarını alıyoruz. Eğer artış devam ederse protesto mahiyetinde iş yerlerimizi bir süre kapatacağız, cevizli baklavaya döneceğiz. Gaziantep fıstık diyarı. İstanbul, İzmir gibi metropollerde cevizli üretime başladılar. Biz hala başlamadık. Fıstıklı yapıyoruz. Yetkililerden fıstık fiyatlarıyla ilgili çalışma bekliyoruz. Gaziantep fıstık diyarı olduğu için halk cevizi kabul etmeyecek. Biz de mecbur yapmak zorundayız. Başka çaremiz kalmadı."

- "Biz karaborsacıdan yana değil, tüketiciden yana olacağız"

GABADER Genel Sekreteri Serkan Baloğlu ise üreticiler olarak kendi aralarında sürekli istişareler yaptıklarını, İstanbul ve İzmir'de alınan kararları uygulayacaklarını söyledi.

Tüketicinin zarar görmemesi için yetkililerden acil önlem beklediklerini dile getiren Baloğlu, şöyle devam etti:

"Cevizli baklava yapımına dönmeyi düşünüyoruz. İstanbul ve İzmir'deki meslek temsilcilerimizle görüşerek, onların aldığı kararları uygulayacağız. 3 gün dükkan kapatmayı düşünüyoruz. Fıstığın yeni sezona girerken 120 lira civarında olması lazım. Biz şu anda 198 liraya alıyoruz. Sonuçta baklava giderleri çok olan ürün. Sade yağ, fıstık, işçilik var. Baklavacılar şu anda zarar ediyor. Biz karaborsacıdan yana değil, tüketiciden yana olacağız. Alternatif olarak cevize yönelmek zorundayız. İnşallah fıstık bu spekülatörlerin elinden alınır, normal fiyatlara iner."

Ahmet Mengiç de 25 yıllık baklava ustası olduğunu belirterek, fıstığın 1,5 ayda rekor kırdığını ifade etti.

Artışlar nedeniyle tüketicilere karşı zor durumda kaldıklarını kaydeden Mengiç, "Fıstık fiyatları aldı başını gidiyor. 200 liraya almaya başladık. Gastronomi şehriyiz. Memleketimiz fıstık şehri ama zorlanıyoruz. Alternatiflere yönelmek zorundayız. Fıstık stokçuların elinde. Duruma müdahale edilmesi lazım. Biz müşteriyle karşı karşıya kalıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :