Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (4)- "(Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakat) Bu onaylandıktan sonra Türkiye açısından İsrail anlaşması resmiyet kazanacaktır. Ondan sonra da büyükelçi atanması ve diğer normalleşme süreçleriyle il

ANKARA (AA) - Başbakan Yadımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakata ilişkin, "Bu onaylandıktan sonra Türkiye açısından İsrail anlaşması resmiyet kazanacaktır. Ondan sonra da büyükelçi atanması ve diğer normalleşme süreçleriyle ilgili adımlar atılacaktır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklama yaptı, soruları cevapladı.

İsrail ile varılan mutabakata ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, bu konuyla ilgili her iki ülkenin de kendi yasal süreçlerini izlediğini söyledi.

Kurtulmuş, mutabakatla ilgili İsrail'deki güvenlik kabinesinin onayının yeterli olduğunu dile getirerek, Türkiye'de de bu tarz uluslararası anlaşmaların TBMM tarafından onaylanması gerektiğini anımsattı.

Sürecin kendi takviminde ilerlediğini belirten Kurtulmuş, "Bu onaylandıktan sonra Türkiye açısından İsrail anlaşması resmiyet kazanacaktır. Ondan sonra da büyükelçi atanması ve diğer normalleşme süreçleriyle ilgili adımlar atılacaktır. Dışişleri Bakanlığı gerekli çalışmaları yürütüyor." diye konuştu.

- "Bu topraklar insanlığın son esenlik adasıdır"

Kurtulmuş, Konya'nın Beyşehir ilçesinde Suriyeli sığınmacılarla Türk gençler arasında çıkan kavgayla ilgili bir soru üzerine, 3 milyon insanı kabul etmenin kolay olmadığını dikkati çekti.

Bu başarıda devlet kadar halkın da çok büyük bir paya sahip olduğunu ifade eden Kurtulmuş, her türlü kolaylaştırıcı faktöre karşın 3 milyon insanın mülteci olarak kabul edilmesinin Türkiye'nin ne kadar seçkin bir kültüre sahip olduğunun göstergesi olduğunun altını çizdi.

Numan Kurtulmuş, Suriyeli göçmenlere, şimdiye kadar küçük bir kaç provokasyon dışında hiçbir tepki gösterilmediğini anlatarak, "Milletimizden Allah razı olsun. Bu kadar büyük sağ duyuyu bu kadar büyük yardımseverlik duygusuna sahip bir millet dünyada azdır. Anadolu topraklarının her yerinde Balkanlardan, Kafkaslardan, Arap dünyasından gelen eski Osmanlı topraklarında bulunan çok sayıda vatandaşımız göçmen olarak gelmiş, sonra Türkiye vatandaşı olmuştur. Bu topraklar insanlığın son esenlik adasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Konya'daki olayın son derece vahim ve endişe verici olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu tür gelişmelerin lokal birtakım provokasyonlarla da ortaya çıkabileceğine işaret etti.

- "İhtiyaç varsa uzatılır"

Kurtulmuş, yurt dışındaki varlıkların Türkiye'de değerlendirmesine yönelik düzenlemeye ilişkin soru üzerine, tahminlerinden daha fazla varlığın Türkiye'ye geleceğini düşündüklerini söyledi.

Kara para ve teröre destek için kullanılan paranın ülkeye girmemesinin en önemli kriter olduğunu aktaran Kurtulmuş, Türkiye'ye finansal destek sağlayabilecek temiz para getirenlerin önünü açacaklarını dile getirdi.

Kurtulmuş, turizm teşviğine yönelik acentalara verilen destek süresinin uzatılmasına ilişkin bir soru üzerine, verilen tüm desteklerin "laf olsun diye" yapılmadığını belirterek, "Belirlenen eylemlerin niteliği, süresi ve ülkemize ait olarak ekonomimizin ihtiyacı ne ise ona göre hareket edilir. Biz kafamıza göre bu tarihleri belirlemiyoruz. Bu anlamda ihtiyaç varsa uzatılır. İhtiyaç kalmadığı belirtilirse, buna o tarihte son verilir." dedi.

- "Düzenleme temmuzda TBMM'ye sevk edilecek"

Mardin'de gerçekleştirilen terör saldırısında belediyeye ait araçların kullanılmasıyla ilgili bir soruya ilişkin Kurtulmuş, belediyelerin halka hizmet için kurulduğuna ancak terörle mücadelede, bazı belediyelerin seçmeninin hayatını dar edecek eylemlere yöneldiğinin görüldüğünü kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, belediye imkanlarının terör örgütüne destek için kullanılmasının tespiti halinde gereken düzenlemenin yapılacağını vurgulayarak, "Bu çerçevede daha önce konuştuğumuz gerekirse belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili yasal düzenleme de temmuz ayı içerisinde TBMM'ye sevk edilecektir." ifadesini kullandı.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler