Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1)- "(Kıbrıs müzakereleri) Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır, bu konudaki pozisyonunu değiştirmeyecektir. Haritalar ve toprak meselesi

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır, bu konudaki pozisyonunu değiştirmeyecektir. Haritalar ve toprak meselesi ise Türkiye'nin bu garantiler ve güvenlik konusundaki yaklaşımları çerçevesinde ele alınabilir. Burada Türkiye'nin bu tavrı, tarzı devam edecektir." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Son günlerde terör saldırılarında şehit olanlara Allah'tan rahmet dileyen Kurtulmuş, AK Parti Lice Başkan Yardımcısı Orhan Mercan, Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Ahi ile Hakkari ve Van'da bir asker ve bir korucunun, Uludere'de de yol çalışmaları yapan 2 işçinin de şehit terör örgütü PKK tarafından şehit edildiğini hatırlattı.

Kurtulmuş, "Bu saldırıların farklı mahiyetteki insanlara karşı yapılmış olması bir kere daha gösteriyor ki terör örgütünün amacı bütünüyle Türkiye'deki siyasi ortamı, barış ve huzur ortamını ortadan kaldırmak, bu anlamda Türkiye'nin istiklal ve istikbalini tehdit altına almaktır. Ayrıca yol çalışmaları sırasında şehit edilen insanlara, işçilere karşı tavır da çok net bir şekilde gösteriyor ki terör örgütü, zaten daha evvelki saldırılarda da anlaşıldı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun imarında, orada yol, baraj, okul yapılmasına, herhangi bir şekilde oranın kalkınmasına vesile olacak bir yatırımın yapılmasına, yani bölge insanının insanlık onuruyla yaşayabilecekleri bir ortamın hazırlanmasına karşı olduklarını ortaya koymuşlardır. Dolayısıyla bu, bölge insanının insanlık onuruna karşı yapılmış doğrudan doğruya bir saldırıdır." diye konuştu.

Bu saldırıların bir diğer yanına da dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz şunu söylüyoruz, Türkiye'nin her yerinde herkes siyaseti meşru zeminlerde yapsın. Siyaset meşru zeminlerde yapıldığı, herkesin katıldığı, fikrini rahatça, özgürce söylediği ve sonuç itibarıyla halk kimi istiyorsa, kimi seçiyorsa onu seçtiği bir şekilde, demokratik bir yarış şeklinde olsun. Maalesef terör örgütleri başından itibaren, özellikle bölücü terör örgütü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da halkımızı baskı altına alarak terörle, baskıyla, şantajla oy almanın ve siyaseti şekillendirmenin peşinde olmuştur. İki ilçe başkan yardımcısı arkadaşımıza karşı yapılan bu hain saldırı da hiç kuşkusuz meşru siyasetin zeminini daraltmak, hatta yok etmek amacıyla yapılmış bir saldırıdır. Dolayısıyla biz son günlerde yaşadığımız bu saldırıların hepsini sadece belli şahıslara, belli nitelikteki kardeşlerimize yapılan bir saldırı olarak değil, bölgede insan onuruna, insanca yaşama şartlarına, Türkiye'nin istiklal ve istikbaline ve siyasetin zemininin yok edilmesine, meşru siyasete karşı yapılan açık bir saldırı olarak görüyoruz. Bütünüyle bu saldırıyı gerçekleştirenleri, arkasındaki güçleri, terör örgütlerine şu ya da bu şekilde destek verenleri açıkça lanetliyor, kınıyor ve onların da bu suçun ortağı olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum. Terör örgütleri hangi güçle saldırırsa saldırsın, kime karşı saldırırsa saldırsın sonuçta bu ülkede kazanan asla terör örgütleri olmayacak, kazanan milletimiz olacak. Bunlar bize aldıkları dışarıdan ve bazı çevrelerden desteklerle 'Türkiye'ye, bu aziz millete diz çöktüreceğiz zannedebilirler.' Asla Türkiye diz çökmeyecek, Türkiye Cumhuriyeti diz çökmeyecek. Terör örgütleri, isimleri, amaçları ne olursa olsun, arkasındaki destekleri kim olursa olsun, terör örgütleri diz çökecek ve Türkiye'den Allah'ın izniyle tasfiye edileceklerdir."

- Kıbrıs müzakereleri

Bakanlar Kurulu toplantısında çeşitli konuların ele alındığını, bunlardan birinin devam eden Kıbrıs müzakereleri olduğunu bildiren Kurtulmuş, Türkiye'nin Kıbrıs müzakereleri konusundaki tavrını açık ve net olarak ortaya koyduğunu, adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümüden yana olduklarını vurguladı. Bunun için masada Kıbrıs müzakerelerinin başlangıcından itibaren hep olumlu hareket edildiğini ama adil ve kalıcı olmayan, kapsamlı şekilde bütün Ada halkını içermeyen barışın kurulamayacağının teyit edildiğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Son günlerde İsviçre'de 3,5 gün süren görüşmelerde belli bir noktaya gelindi. Müzakereler zaman zaman belli noktada tıkanıyor. Kilitlenen noktalar bulunuyor olmakla birlikte müzakereler olumlu bir şekilde cereyan ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin de katıldığı oturumlarda özellikle kitlenen noktaların aşılmasına dönük bazı olumlu yaklaşımlar da ortaya konuluyor. Ancak Türkiye olarak bir kez daha şunu ifade etmek isteriz; Bu konuda, güvenlik ve garantiler meselesinde, diğer meseleler çözülmeden, diğer meselelerde Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye, güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır. Bu konudaki pozisyonunu da değiştirmeyecektir."

Haritalar ve toprak meselesinin de Türkiye'nin garantiler ve güvenlik konusundaki yaklaşımları çerçevesinde ele alınabileceğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada Türkiye'nin bu tavrı, tarzı devam edecektir. Ayrıca zaman zaman Rum tarafının zamana oynayarak müzakereler sırasında yaymak istediği dolaşım özgürlükleri konusu, mal, hizmet, sermaye ve insan dolaşımı konusunda da Türkiye'nin olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu, dolaşım özgürlüklerinin de mutlaka tesis edilmesi gerektiğini gündeme getirdiğini hatırlatmak isterim. Türkiye, masada olumlu bir şekilde yaklaşımını sürdürüyor. Samimi olarak adil, kalıcı, kapsamlı bir barışın gerçekleşmesi için niyetlerini, gayretlerini ortaya koyuyor. Ümit ederiz ki sonuç alınabilir. Bu görüşmeler nihayetinde ilanihaye devam edecek görüşmeler değildir. Sonuçta yapıcı bir şekilde her iki taraf da masaya gelmeli ve sonuç alınmalıdır."

- Bakanlıkların 180 günlük eylem planı

Bakanlıkların yıl sonuna kadarki planların genel çerçevesinin Bakanlar Kurulunda müzakere edildiğini de ifade eden Kurtulmuş, 180 günlük söz konusu planların Başbakan Yıldırım'a sunulduğunu belirtti. Kurtulmuş, "Verilen bu eylem planları olgunlaşacak ve sonuçta hükümetin toplam bir eylem planı ortaya çıkacaktır. Bildiğiniz gibi AK Parti Hükümetleri, vizyoner hükümetlerdir. Vizyoner olmanın temel şartlarından biri sadece bugünü ya da yakın geleceği planlamak değil, uzak geleceği de planlayabilecek bir planlama yeteneğine, niteliğine sahip olmaktır." diye konuştu.

Bir taraftan 2023 ve ötesindeki planları gözden geçirilirken, diğer taraftan da bunun halka birebir yansıyacağı eylem planlarının ortaya konulması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "180 gün içinde tabiri caizse halkın, Bakanlıklarımızın takip edeceği bir eylem planının ve karnenin ortaya konulması bakımından da bu 180 günlük planın önemli, hayati olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki günlerde netleştikten sonra bu plan paylaşılacak ve planın uygulanmasına devam edilecektir." dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :