Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)"(Diyarbakır'da F-16 uçağının düşmesi) İlk değerlendirmeler kuvvetle muhtemel bir teknik arıza dolayısıyla bu kazanın meydana geldiği şeklindedir ancak çok detaylı araştırmalar yapılacak. Önümüzdeki saa

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'da F-16 uçağının düşmesine ilişkin, "İlk değerlendirmeler, kuvvetle muhtemel bir teknik arıza dolayısıyla bu kazanın meydana geldiği şeklindedir ancak çok detaylı araştırmalar yapılacak. Önümüzdeki saatlerde kaza kırım ekipleri de olay yerine intikal ederek, bütün bu detaylar teferruatıyla incelenecek ve sonuç ortaya konulacaktır." dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir F-16 uçağının, saat 19.31'de Mardin yolundan Diyarbakır'a yaklaşırken, üsse 5 kilometre kala düştüğünü hatırlatan Kurtulmuş, pilotun uçak düşmeden kendisini uçağın dışına attığını ve sağ salim üssüne döndüğünü söyledi.

Konunun bütün detaylarıyla incelendiğini ifade eden Kurtulmuş, "Uçak uçuşunu bir eğitim uçuşu olarak sürdürmekteydi. Üzerinde mühimmat yoktu ve uçuşunu tamamlamak üzereyken düştü. İlk değerlendirmeler kuvvetle muhtemel bir teknik arıza dolayısıyla bu kazanın meydana geldiği şeklindedir ancak çok detaylı araştırmalar yapılacak. Önümüzdeki saatlerde kaza kırım ekipleri de olay yerine intikal ederek bütün bu detaylar teferruatıyla incelenecek ve sonuç ortaya konulacaktır. Pilotumuza ve ülkemize geçmiş olsun." diye konuştu.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun Türkiye'nin gündemini yakından takip etmeye devam ettiğini, terör olaylarının herkesin moralini bozduğunu ancak bir taraftan da güçlü ve büyük Türkiye istikametinde yürüme konusundaki şevklerini de artırdığını söyledi.

Her terör saldırısından sonra millet olarak daha da kenetlenildiğini, birlik ve beraberlik içinde olunduğunu anlatan Kurtulmuş, bugün şehit cenazelerine katıldıklarını, toplamda on binlerin, yüz binlerin şehit cenazelerine iştirak ettiğini aktardı.

Kurtulmuş, şehitlerin milletçe bir milli yas içinde defnedileceğini, ailelerin yaralarının sarılmaya çalışılacağını ifade ederek, şehitlere karşı son görevler yapılırken millete karşı görevleri de yerine getirmeye gayret ettiklerini kaydetti.

En temel görevlerinin milli birlik ve bütünlüğü sağlamak olduğunun altını çizen Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu memleketin, 79 milyonun tamamı teröre, terör örgütlerinin arkasındaki iradeye ve onları maşa olarak kullananlara karşı hep beraber bir araya gelmeye gayret ediyor. Bu çerçevede bugün sokaklarda, salonlarda, teröre karşı ortak duruşunu ifade için bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarına, spor kulüplerinin değerli yöneticileri ve camialarına, iş dünyasının mensuplarına, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini ifade eden farklı siyasi görüşlerden bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Böylesine zor zamanları ancak milli birlik ve dayanışma içinde aşacağız. Terör bizi günlük hayatımızdan, normal yaşantımızdan koparmaya çalışıyor. Korkutarak, yıldırarak, içine kapatarak Türkiye'nin normal işlerinin işlemez hale gelmesini temin etmeye çalışıyor. Biz de tam aksine hem yasımızı tutacağız hem de Türkiye'nin daha ileriye götürülmesi için üzerimize düşen çalışmaları sürdüreceğiz."

- EKK kararları için torba yasa

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında sigorta sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiklerini, primlerin düşürülmesine yönelik alınması gereken tedbirler konusunda çalışma ve müzakereler yaptıklarını, bu konuda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Kurulu bilgilendirdiğini aktardı.

Ayrıca Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan son kararların uygulanmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, bu kararlardan yasal mevzuat gerektiren konularla ilgili torba yasa çalışması yapılması yönünde prensip kararına varıldığını söyledi.

Merkez Bankası yetkililerinin, bankanın faaliyetleri ve para politikaları konusunda sunum yaptığını belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede her bir bakan arkadaşımız, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız sorumluluklarını yerine getiriyor. Titizlikle çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah bu milleti çok daha güçlü hale getireceğiz. Bunlarla ilgili adımlarımızı da hiçbir aksama olmaksızın sürdürmeye devam ediyoruz. Allah bizi birlik ve beraberlikten ayırmasın, terör örgütlerine karşı olan ortak mücadele azmimizi eksiltmesin. Ortak mücadele azmi içinde eninde sonunda mutlaka bu terör örgütlerini yeneceğiz ve asla bunların yapmak istediklerine fırsat vermeyeceğiz. Bunların Türkiye için çizmekte olduğu istikamete Türkiye'nin gitmesine asla müsade etmeyeceğiz. Basınımızın da terörle mücadele konusundaki ortak duruşunu sürdürmesini temenni ediyorum."

- "Terör örgütlerinin kullandığı malzeme çarşamba pazarında satılmıyor"

Kurtulmuş, İstanbul'daki terör saldırısında kullanılan patlayıcının türünü ilişkin soru üzerine, olay yerine gittiklerinde enteresan bir şekilde hem derin hem de geniş bir çukurun açıldığını gördüklerini ifade etti.

Saldırıyla ilgili en ufak bir detay atlanmadan her türlü teknik çalışmanın yapıldığının altını çizen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Herhalde sıradan bir mühimmatla karşı karşıya olmadığımız anlaşılıyor. Genel olarak inceleme sona ermeden 'şöyledir' diye bir açıklama yapabilecek durumda değiliz. Araştırmalar nihayete erince açıklama yapılır. Terör örgütlerinin kullandığı hiçbir malzeme süper marketlerde ya da çarşamba pazarında satılmıyor. İster bomba düzenekleri ister kullandıkları silahlar olsun, ağır silahlara kadar birçok silah kullanıyorlar. Bu silahlar herhalde birileri tarafından bunların eline veriliyor. Bunlar gidip alışveriş merkezi ve çarşamba pazarından almıyorlar.

Çok net bir şey söyleyeyim, sadece PKK için değil dünyadaki bütün terör örgütler için söylüyorum, bütün bu terör örgütlerinin arkasında lojistik, istihbari ve askeri destekler olmasın hiçbir örgüt 1-2 haftadan fazla dayanamaz. Böyle baktığınız zaman hiç kuşkusuz cumartesi günkü yaşanan patlamanın arkasındaki mühimmat, herhangi bir şekilde tesadüfen elde edilen bir malzeme değildir. Bu malzemenin niteliği, önceki patlamalardaki malzemelerden farklılıkları ve bunların olası menşeinin ne olduğu konusunda detaylı çalışma yapıldıktan sonra resim netleşir, bu kamuoyuyla paylaşılır."

(Sürecek)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler