Bakan Soylu, sahil güvenlik personeliyle iftar yaptı

Bakan Soylu, sahil güvenlik personeliyle iftar yaptı

İçişleri Bakanı Soylu: - "Milyonlarca insan, doğu sınırlarımızda Avrupa'ya geçmek istiyor. Avrupa ya bizimle samimi bir şekilde stratejik iş birliği yapacak ya da sonuçlarına katlanacaklar. Bu bir tehdit değil, tespit"- "Yakalanan bir gram uyuşturucu, ben

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Milyonlarca insan, doğu sınırlarımızda Avrupa'ya geçmek istiyor. Avrupa ya bizimle samimi bir şekilde stratejik iş birliği yapacak ya da sonuçlarına katlanacaklar. Bu bir tehdit değil, tespit." dedi.

Çeşitli programları çerçevesinde İzmir'e gelen Soylu, TCSG Güven gemisiyle Alsancak Limanı'ndan denize açılarak, sahil güvenlik personeliyle Çeşme açıklarında iftar yaptı.

İftardan sonra konuşan Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, TCSG Güven gemisinde ilk kez böyle bir etkinliğin icra edildiğine dikkati çekerek, Bakan Soylu'ya ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

İçişleri Bakanı Soylu da iftara ev sahipliği yapan sahil güvenlik personelinin mesai saati sınırlaması olmaksızın üstün bir çalışmayla Türkiye'nin kıyı güvenliği konusunda önemli başarılar elde ettiğini, başarıların sadece Türk kara sularıyla sınırlı kalmadığını, uluslararası sularda sağlandığını vurguladı.

Soylu, sahil güvenlik ekiplerinin mültecilerin hayatını kurtarmanın yanında, uluslararası uyuşturucu ticaretinin önlemesi, Türkiye'nin kültür varlıklarının, tarihi eserlerinin yurt dışına kaçırılmasının önüne geçilmesi gibi konularda önemli bir misyon üstlendiğine işaret ederek, "Denizden sadece mülteci toplayan değil aynı zamanda denizde şefkatli elleriyle dua toplayan, insan tacirlerinin elinde mazlumların heder olmaması için büyük bir mücadele ortaya koyan, suçluya karşı sopasını, mazluma karşı vicdanını gösteren sahil güvenlik personelini hürmet ve muhabbetle selamlıyorum." diye konuştu.

Sahil Güvenlik Komutanlığının 35'inci kuruluş yıl dönümünü de kutlayan Soylu, "Sahil Güvenlik Komutanlığımız yeni ancak, biz bu denizlerde yüzlerce yıldır dalgalanan sancağıyla, huzuru, güveni ve adaleti ortaya koyan büyük bir medeniyetin evlatlarıyız. Çaka Bey'den Piri Reis'e, Oruç Reis'ten Barbaros Hayrettin Paşa'ya kadar bizim denizciliğimiz, kültürümüzün ve medeniyetimizin numunesi olarak ortada durmaktadır. onlardan aldığımız ilhamla yola devam ediyoruz, bu isimler bizim için kutup yıldızıdır, bayraktırlar." diye konuştu.

- "Etkisiz hale getirilen teröristle aynı değerde"

Soylu, kısa süre önce Akdeniz'in uluslararası sularında yapılan ve TSCG Güven gemisinin de katıldığı "Şehit Er Alper Al" operasyonda bin 71 kilogram eroin ele geçirildiğini anımsatarak, "Eğer biz bu operasyonu gerçekleştirmemiş olsaydık, bugün o eroinle kimler haksız zengin olacaktı, Allah bilir o eroinle hangi taze beyinler, körpecik gençler, çocuklarımız zehirlenecekti. Bunu bir çok kez söylemek istiyordum, ilk kez burada nasip oldu. Yakalanan bir gram uyuşturucu, benim için etkisiz hale getirilen bir teröristle aynı değerdedir. Ortaya koyduğunuz bu büyük mücadele için, komutanlarınız başta olmak üzere hepinizi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığının kapasitesini ve kabiliyetlerini arttırmak istediklerini aktaran Soylu, devreye alacakları 6 yeni bot ve ilave personelle hizmeti daha üst noktaya taşıyacaklarını kaydetti.

Soylu, sahil güvenlik ekiplerinin özverili çalışmaları sayesinde denizlerden Avrupa ülkelerine kaçak geçen kişi sayısının ve geçişlerde hayatını kaybeden göçmen sayısının hızla düştüğünü, yakalanan kaçakçı sayısının ise arttığını vurgulayarak, "2015 yılında 279 olan hayatını kaybeden göçmen sayısı, 2016'da 192, bu yılın ilk yarısında da 19 kişiye kadar düştü. Bizim temel hedefimiz kıyılarımızda bu rakamı sıfıra indirmek." dedi.

- "Her samimiyet tesitinde sınıfta kalıyorlar"

Avrupa ülkelerinin sığınmacılar konusunda samimi davranmadığını dile getiren Soylu, şöyle devam etti:

"Biz başka medeniyetlere benzemeyiz. Yaratılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Batı böyle değil menfaatler üzerine kurulmuş bir medeniyet. Biz doğruyu yapsak, onların menfaatine uyuyorsa o zaman evet diyorlar. Kurduğu dernekler oluşturmak istedikleri imajların hepsi yapmacık. Kendi alanlarına zarar gelmesi, kendi hayat standartlarına en ufak zarar gelmemesi için her türlü karar alma mekanizmasına sahipler. Bu yüzden her samimiyet tesitinde de sınıfta kalıyorlar. Bizimki bir menfaat medeniyeti değil vicdan ve insanlık medeniyetidir. 25 milyar dolar yardımla dünyada mültecilere yardım yapan dünyada birinci ülkeyiz, gelenek, görenek ve atalarımızın bize öğrettiği budur."

- "Kendileri bilir"

Soylu, Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin terörle mücadelesinde de samimi davranmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Şimdi öyle bir noktadayız ki Avrupa, senin teröristin benim teröristim deme lüksüne sahip değil. Derlerse kendileri bilir. Milyonlarca insan, doğu sınırlarımızda Avrupa'ya geçmek istiyor. Avrupa ya bizimle samimi bir şekilde stratejik iş birliği yapacak ya da sonuçlarına katlanacaklar. Bu bir tehdit değil, tespit. Bu tesbiti bilmeleri gerekir."

Bakan Soylu, iftarın ardından TSCG Güven gemisinin Arama Kurtarma Haber Merkezi'ni ziyaret ederek, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Olcay'dan Akdeniz'in uluslarasında icra edilen "Şehit Er Alper Al" operasyonuyla ilgili bilgi aldı, operasyon görüntülerini izledi.

Daha sonra geminin telsiz kamarasına geçen Bakan Soylu, Akdeniz'de arama kurtarma faaliyeti yürüten TCSG Dost gemisi personeliyle telsiz bağlantısı kurdu, TCSG Dost personeline görevlerinde başarılar diledi.

 

 

 

 

Bakan Soylu, sahil güvenlik personeliyle iftar yaptı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :