Bakan Selçuk, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Selçuk, AA Editör Masası'na konuk oldu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: (4)- "Bir eğitim bilimci olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim, 5 yaşında ilkokula başlanmaz. Bizim bunu yeniden tanzim etmemiz gerek. Burada önümüzdeki yıl bir düzenleme yapılacak"- "(Anaokulunun zorunlu eğitim kapsamına a

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bir eğitim bilimci olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim, 5 yaşında ilkokula başlanmaz. Bizim bunu yeniden tanzim etmemiz gerek. Burada önümüzdeki yıl bir düzenleme yapılacak." dedi.

Selçuk, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Her şeyin özünde üretim olduğunu ve bunu çerçevelemeye çalıştıklarını belirten Selçuk, Tasarım-Beceri Atölyeleri'nde yetişecek öğrencilerin böylece kendilerini tanıyacaklarını ifade etti.

Bakan Selçuk, saat 15.00'den sonra eve giden, yemek yemekten sonra ödevini yapan bir çocuğun futbol oynayacak veya antrenman yapacak zaman bulamadığına değindi.

Okul Mahalle Spor Kulüpleri kurulacağını anlatan Selçuk, çocukların sabah derslerini bitirdikten sonra direkt antrenmana gideceğini bildirdi.

Bu durumun çocuğa katkı sağlıyacağını vurgulayan Ziya Selçuk, "Onun karnesine yazılacak, oradan beslenecek ve o puana dönüşecek. Bu çocuğun portfolyosuna yazılacak. Sporun önünü açıyoruz, sanatın önünü açıyoruz. Çünkü çocuğun başka türlü vakti olmuyor. Ancak açılması için alt yapı olması gerekiyor. Atölyeniz yoksa ben nerede öğreneceğim bunu. Bu atölyelerin her birinin kaç metrekare olduğu, içinde hangi araç gereçlerin olduğu, buradaki öğretmenin niteliğinin ne olduğu, kaç tane öğretmen gerektiği, kaç tane öğretmenin yan alan sertifikası alması gerektiği, bunların aşağı yukarı hesapları yapılmış vaziyette. Bu senenin ikinci döneminde birkaç okulumuzda pilotlama yapacağız. Tasarım becerim atölyelerini koyacağız. İkinci sene çok daha büyük bir ülke pilotlaması yapacağız. İnşallah, üçüncü sene ülke uygulamasına geçeceğiz." diye konuştu.

- "5 yaşında ilkokula başlanmaz"

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, politikalarının veriye dayalı yürümesi konusunda büyük bir ısrarları bulunduğunu, eğitimle alakalı dünyanın ilk 3-4 büyük kuruluşu olduklarını belirterek, bu çerçevede de ellerinde milyarlarca data yer aldığını aktardı.

Bu dataların analizi ve yorumlanması için alt yapıya ihtiyaçları bulunduğunu kaydeden Selçuk, şöyle devam etti:

"Okul öncesi 5 yaşta zorunlu olsun temennisi güzel bir şey. Fakat bunun 18 bin ilave öğretmen gerektirdiği, yaklaşık 20 bin civarında derslik gerektirdiği, bunun bütçesinin şu olduğu, bunun alt yapısı için Türkiye'de köy altı yerleşim bölgeleri, ilçeler, hangi katmanda ne kadar açık olduğuyla ilgili ciddi bir hesaplama gerekiyor. Bu hesaplamayı yaptığımızda şunu gördük. Bu üçüncü yılda başlayabilecek bir proje. Biz bunu hemen başlatamayız, böyle bir alt yapımız yok. Bu alt yapı hazırlandıktan sonra üçüncü yıl, Türkiye derslik açığını bitirmiş oluyor ve yeni yatırım yapma imkanı doğuyor. Bir eğitim bilimci olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim, 5 yaşında ilkokula başlanmaz. Bizim bunu yeniden tanzim etmemiz gerek. Burada önümüzdeki yıl bir düzenleme yapılacak."

- "Hangi ilimizde kaç tane açık olduğunu görüyoruz"

Ziya Selçuk, 20 bin ek öğretmen atamasıyla ilgili imzalanan bir kararname olduğunu hatırlattı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik tedbirlere rağmen öğretmen ataması konusunda, "Bunu yapalım, bekletmeyelim" dediğini aktaran Selçuk, "Hangi ilimizde kaç tane açık olduğunu çok net görüyoruz. Branşlara baktığımızda Türkiye'nin aslında 2035 yılına kadar kaç tane öğretmen açığı olduğunu da hangi branşta açığı olduğunu da görüyoruz. Bunu yeniden bir çalışıp, toplum ve kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen sayısı açısından da bir doygunluğa ulaştığını bildiren Selçuk, şunları söyledi:

"Artık emeklilerin sayısı kadar öğretmen alınacağı bir şeye doğru gidiyoruz. Bir başka sorun şu, bizim mevcut öğretmenlerimizi daha iyi değerlendirmemiz söz konusu olabilirse, öğretmen ihtiyacında azalmada da söz konusu olabilir. Mesela şu anda 100 bini biraz geçen ihtiyaç gibi görünüyor ama 20 bin ek atama olunca bu tekrar 70-80 bine doğru inecek. Ondan sonraki durum tamamen Hükümet kararı, kabine kararı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'ben şu kadar öğretmen aldım' diye kendi başına bir karar vermesi söz konusu değil."

- "Devlet oradaki her bir çocuğun geleceğini düşünmek zorunda"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sözleşmeli öğretmenlerle ilgili ihtiyacı çok net gördüklerini ifade etti.

Sözleşmeli öğretmenlerin olmadığı dönemlerde, 2 yıl önce yaklaşık 27 bin civarında bir atama yaptıklarını, bu öğretmenlerin 25 bin kadarının tekrar eş durumu ya da farklı nedenlerle o bölgelerden ayrıldığını gördüklerini belirten Selçuk, şöyle konuştu:

"Devlet oradaki her bir çocuğun geleceğini düşünmek zorunda. Orada bir milyona yakın çocuğumuz var. Bu çocuklarımızın öğretmenlerini biz tedarik etmek zorundayız. Eğer mevcut düzende tedarik söz konusu olursa, orada öğretmen barındırma veya orada öğretmen tutabilme ihtimalimiz çok zayıflıyor. Sözleşmeli öğretmenliğin ana gerekçesi bu."

2016'da 17 bin civarında sözleşmeli öğretmeni istihdam ettiklerini aktaran Selçuk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kalkınmada öncelikli yörelerde tazminatı getirmek, başka tedbirler almak ve 3+1 ile ilgili iyileştirme yapmak, birçok tedbir alarak oradaki ortamı düzenlemek ve daha iyi hale getirmek gibi bir çabamız var. 2016 yılında atanmış olan sözleşmeli öğretmenlerimiz 4. yılını bitirdiklerinde kadrolu öğretmenlerimiz gibi tayin isteme ya da başka hakları hukukları tamamen geçerli olacak. Eğer olmasaydı 6. yılın sonunu beklemek gerekiyordu. Orada bir iyileştirme söz konusu."

Selçuk, aynı bölge içerisinde farklı şehirde olan sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu meselesinin ve sağlık sorunları olan öğretmenlerin sorununun da çözüldüğünü anlattı.

- "Benim bu çocukları öğretmensiz bırakmamam lazım"

Öğretmenlerin eşlerinin de bir kurumda çalıştığını anımsatan Ziya Selçuk, şu bilgileri verdi:

"Şöyle bir beklenti var; Eş durumu tayinlerinin tamamını Milli Eğitim yapsın, Milli Eğitim Bakanlığı diğer kurumlara tabi olsun. Bazı öğretmenlerimizin eşleri özel sektörde, isteseler de o bölgede iş bulamazlar, sıkıntıları var, kolay değil. Fakat biz de işin başından beri hep diyoruz ki 'Bizim burada öğretmen ihtiyacımız var.' Benim bu çocukları öğretmensiz bırakmamam lazım. Onun için de şartları uygun olan öğretmenlerimizin böyle bir yönteme müdahil olması, başvurması bizi çok rahatlatır. Süreç içerisinde biz bu ihtiyacı rasyonel olarak gidermeye çalışacağız, çeşitli tedbirlerle."

Ziya Selçuk, ücretli öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanın yıl başından sonra hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler