Bakan Nebati: 'Erdoğan gitsin de ülke batsın' diyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız!

Bakan Nebati: 'Erdoğan gitsin de ülke batsın' diyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız!

Maliye Bakanı Nebati, Türkiye'nin pandemi döneminde olduğu gibi dünyadaki krizden de başarılı bir sonuç elde ederek çıkacağını belirterek, 'Erdoğan gitsin de ülke batsın' diyenlerin, hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız" dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, A Haber'de gündemdeki konuları ele aldı. "Türkiye'nin kapasitesi çok büyük. Ben ümitliyim... Türkiye salgın döneminde olduğu gibi şimdi de başarılı bir sonuç elde edecek, herkes şaşıracak. 'Ne olursa olsun, Erdoğan gitsin de ülke batsın' diyenler hayal kırıklığına uğrayacak" diye konuştu.

"TÜRKİYE BU KRİZDEN BÜYÜK BAŞARILAR ELDE EDEREK ÇIKACAK"

"Türkiye'nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını bir süreci yaşayacağız" ifadelerini kullanan Bakan Nebati, "Bu bir kuru umut değil. Ümitliyim çünkü Türkiye, salgın döneminde olduğu gibi bu dönemde de bulunduğu coğrafya itibarıyla öylesine başarılı bir sonuç elde edecek ki hepimiz şaşıracağız. Bundan yüzde 100 eminim. Türkiye'nin potansiyelini anlamak istemeyenler, Türkiye'yi tanımayanlar, Türkiye'yi bilmeyenler ya da Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı ile 'ne olursa olsun, o gitsin de ülke batsın' diyenlerin, hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız" dedi.

Nebati, büyümeden taviz vermediklerini, bu durumda da enflasyonla mücadelenin biraz vakit aldığını belirterek, enflasyonla mutlaka mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı. Bakan Nebati, geliştirdikleri yeni ekonomi modeliyle bu konuda gayret gösterdiklerini söyledi.

"ENFLASYONDA BAZ ETKİSİYLE DÜŞÜŞ TRENDİ GÖRÜLECEK"

Aralık ayından itibaren, enflasyonda baz etkisiyle düşüş trendi görüleceğine dikkati çeken Nebati, "Enflasyonun engellenmesi yönünde önemli adımlar atıyoruz, son iki aydır da piyasa bunu hissediyor. Bugün 2,37, önümüzdeki ay yani bu Ağustos enflasyon bir miktar daha düşük olacak... Yıl sonunda aralık ayında olağanüstü bir durumla karşı karşıya kalmazsak, petrol fiyatlarının gevşemesiyle, baz etkisiyle düşüş trendine girmiş olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği 'Şubat ve Mart aylarında bunu daha net hissedeceğiz' evresine girmiş olacağız. Yani önümüzdeki 6 aylık süreç enflasyonun daha da yükselmesini engelleyerek, belli bir patikada yoluna devam etmesi, Aralık ayında baz etkisi ve bunun psikolojik olarak bize getireceği destekle enflasyonun iniş trendini yakalayarak, bunu devam ettirmesiyle de 2023 sonunda da belli bir seviyeye düşecek enflasyonu yakalayacağız" ifadelerini kullandı.

"BEN SOKAĞA ÇIKABİLİYORUM, SİZ YÜZDE 10 ENFLASYONLA SOKAĞA ÇIKAMIYORSUNUZ"

Bakan Nebati, yabancı bir ülkenin bakanıyla yaşadığı enflasyon muhabbetini şöyle anlattı:

Yabancı ülkenin bir bakanıyla sohbet ediyoruz. 'Sizin ülkede enflasyon çok yüksek' dedi bende doğru dedim. Biz bununla mücadele edeceğiz, biz bunu çözeceğiz, kararlıyız. Ama bakın dedim ben bu enflasyonla sokağa çıkıyorum. Siz %10 enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz.

Bakan Nebati'nin değerlendirmelerinden satır başları:

  • Emtia fiyatları gerginlikten dolayı yükseliyordu, savaş ile beraber daha fazla arttı. Bu sürecin enflasyon ile yürüyeceğini ve biz muhalefetin bize bunun ile saldırmaya çalışacağını söylemiştik. TÜİK bugün rakamları açıkladı. Enflasyonun kalıcı olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli.

  • Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var. Bu kesim desteklemeli. Destekliyoruz. Asgari ücret artırıldı. İkinci yarıda artırıldı. Ciddi destek sağlanmış oldu. Emekli, dul yetim tamamında maaş artışına gidildi.

  • Bunu hisseden bir kesim var. Bu iş ne kadar sürer diye bakınıyor. Temmuz ayındaki artışla kendini iyi hissedenler ne kadar devam edecek diye bakınıyor. Adımlar atıyoruz. 90'lı yıllarda dar gelirliler sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında, mesela hasta olduğunda hastaneye gitme şansı yoktu. Ama Türkiye gibi bir yerde dar gelirli hastalandığımda bana sahip çıkan bir devlet var diye biliyor.

  • Ben umutluyum çünkü Türkiye salgın döneminde olduğu gibi öyle bir başarılı sonuç elde edecek ki hepimiz şaşıracağız. Bundan yüzde yüz eminim. Türkiye'nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını bir süreci yaşayacağız.

  • Türkiye altyapısını tamamlanmış bir ülke ve kapasitesi çok büyük. Yanı başımızda savaş varken bile çarklar döndü.

  • Tahıl koridoruyla dünyanın önemli bir problemi çözüldü. Dar gelirliler için her adımı atacağız.

  • Türk Lirası reel olarak değer kazanıyor. Enflasyon düşmeye başladığı anda TL daha değer kazanacak.

  • TÜİK'e sistematik operasyon yapılıyor. TÜİK'in yöntemleri çok açık. Rakamlarla oynama şansı yok.

  • Turizmde işler çok iyi. Gelir ve turist sayısında hedeflerin ötesine geçiyoruz.

  • Yarın doğrudan yatırım göreceğiz. Döviz üzerinde baskı azalacak, risk primimiz düşecek.

  • Bu yaz vatandaş için attığımız adımlar var. Biz doğal gazın yüzde 80'ini sübvanse ediyoruz konutlarda. Yansıtmış olsak, katlarla fiyatlar gelmiş olması lazım. Bizim vazgeçtiğimiz vergi 251 milyar lira.

  • Dar gelirlilerle ilgili birçok yeni çalışmamız var. Bu kabineye yetişmedi ama önümüzdeki kabine sonrası Cumhurbaşkanımız, sıkıntıları giderecek, Adalet Bakanlığımızla yaptığımız çalışmaları açıklayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.