Bakan Demircan'ın AND Parlamentosu heyetini kabulü

Bakan Demircan'ın AND Parlamentosu heyetini kabulü

Sağlık Bakanı Demircan:- "Ermeni Diasporası'nın o bölgede yapmış olduğu dezenformasyon neticesinde, 1915 olayları ile ilgili olumsuz kararı, bir ay gibi kısa bir süre içinde dostlarımız olması gereken yere getirdiler ve böyle bir karar ortadan kaldırıldı"

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Peru, Şili, Ekvator, Kolombiya, Bolivya temsilcilerinden oluşan Andean (AND) Parlamentosu Başkanı Fernando Meza Moncada ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Demircan, makamındaki kabulde ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirerek, kıtalar arasında mesafelerin uzun olmasına rağmen gönüllerin yakın olduğunu söyledi.

Dünyanın artık küçük bir köy haline geldiğini belirten Demircan, "Ülkeler arasındaki ilişkilerimiz fevkalede iyi, dostluğumuz gelişerek devam ediyor ve daha da gelişecek inşallah. Türkiye ve dost ülkeler Şili, Peru, Kolombiya ve Bolivya arasında dostluğun gelişmesine bu ziyaretin katkı sağlayacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Bakan Demircan, Türkiye'ye karşı AND'nin gösterdiği dostluğu bir kez daha hatırlatmak istediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ermeni Diasporası'nın o bölgede yapmış olduğu dezenformasyon neticesinde, 1915 olayları ile ilgili olumsuz kararı, bir ay gibi kısa bir süre içinde dostlarımız olması gereken yere getirdiler ve böyle bir karar ortadan kaldırıldı. Biz, kendilerine ayrıca teşekkür ediyor ve kendilerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Değerli Parlamenterimizin 1915 olayları ile ilgili yapmış olduğu çalışmayı Türk milleti hiçbir zaman unutmadı ve unutmayacak. Soykırımla ilgili olan bu iddia, gerçekten bu millete yapılmış en büyük bir töhmet ve haksızlıktı. Bu haksızlığı ortadan kaldırmak gayretini gösterdikleri için ayrıca teşekkür ediyoruz."

Bakan Demircan, Türkiye'nin, Ortadoğu'da, büyük sıkıntıların ortasında sığınılabilen tek güvenli ülke olduğuna işaret ederek, "Dünyada, insanlara yardım noktasında gayri safi milli hasılasına göre en çok yardımda bulunan ülke, Türkiye'dir. Miktar olarak Amerika'dan sonra ikinciyiz ama nüfusa oranla birinciyiz." diye konuştu.

Türkiye'nin son 15 yıl içinde sağlık alanında edindiği tecrübeleri de aktaran Demircan, "Bu tecrübeleri dost ülkelerle paylaşmayı her zaman istiyoruz ve buna hazırız. Özellikle genel sağlık sigortası ve hastane yönetimi, koruyucu sağlık noktasında zengin tecrübelerimiz oluştu. Bunları, dost ülkelerle paylaşmak onur vericidir. İş birliğine her zaman hazırız." ifadelerini kullandı.

- "Bu yanlışı geri çektik"

AND Parlamentosu Başkanı Moncada da Türkiye'de sevgi, ilgi ve alaka ile karşılandıklarını söyledi.

Türkiye ile ilişkilerin daha da güçlenerek devam edeceğine inançlarının sonsuz olduğunu belirten Moncada, şunları kaydetti:

"Aramızdaki ilişkilerin çeşitli işbirlikleriyle daha da güçleneceğini düşünüyoruz. 1915 olaylarının üzücü bir şekilde AND Parlamentosu'nda kabul edilmesi olayına gelince bu gerçekten bizi de üzen bir konuydu. Ama sayın meslektaşım Romilio Gutierrez’in da yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bu yanlışı geri çektik. Kendisine de bu konuda teşekkür ediyorum."

Moncada, sağlık konusunda Türkiye'den çok şey öğrenebileceklerini, kapsamda tecrübe değişiminin yapılabileceğini, özellikle salgın hastalıklarla mücadele konusunda iş birliğine gidilebileceğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :