Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Ayaşlı Şakir

           “Ne kahr-ı dest-i a’dâdan ne lûtfu âşinâdan bil

             Umûrun Hakk’a tefvîz et Cenâb-ı Kibriyâ’dan bil”

Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’dan duyulan ve bilinçaltına işlenen bu beyit yıllarca sonra Ali Işık’ın bir kitap ararken tesadüfen Faik Soyman ve M.Muhlis Koner’in yazdığı Muallim Ayaşlı Şakir Hayatı ve Şiirleri adlı eserle karşılaşınca yeniden gün yüzüne çıkar. Devamını eğitimci-yazar Ali Işık’ın kendi anlatımıyla dinleyelim;

“O gün dersim biter bitmez soluğu evimde aldım. Bir an önce Ayaşlı hakkında merakımı gidermek istiyordum zira. Bir solukta kitabı okuyup bitirdim. Ne yazık ki; yeni harflerin henüz işleklik kazanmadığı yıllarda basılan bu kitap yazım hatalarından geçilmiyordu. Bunun için bu kitap mutlaka tashih edilip güncelleştirilmeliydi. Bu iş, Konya Lisesi’nde önce öğrencilik, ardından da öğretmenlik şerefine nail olmuş bu fakir için, borcunun hiç olmazsa bir kısmını ödeyebilme fırsatıydı. Bu düşünceyle hemen kolları sıvadım…”

Büyük bir istekle çıkılan bu yolda “meczup” olarak nitelendirilen ve genç yaşta vefat eden Ayaşlı Şakir’e ulaşmak hiç de kolay olmamış. Bu noktada da Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder ve A. Sefâ Odabaşı bir çok bilgi ve belgeyle Ali Işık’a yardımcı olmuşlar.

Ali Işık kitabının önsözünde bu konuda yardım ve destek aldığı daha bir çok değerli ilim adamından bahsederek teşekkürlerini sunmayı da ihmal etmemiş.

Ardından eseri nasıl kaleme aldığını, hangi yol ve yöntemleri seçtiğini, hangi konularda zorlandığını ve sonuçta bu eserin ortaya çıkmasında takip edilen yöntemi açıklamalarıyla belirtmiş.

Henüz on beş, on altı yaşlarında iken yazı ve şiirler kaleme alan Ayaşlı Şakir 1871’de Ankara- Ayaş’ta dünyaya gelmiştir. Dârülmuallimin-i Aliye Edebiyat şubesinden diplomasını aldıktan sonra, 1895’te Konya’ya atanmış ve 1901 yılına kadar Konya İddadisi’nde Türkçe, edebiyat, tarih, coğrafya dersleri vermiştir. Daha sonra üç yıl Tokat idâdisi Müdürlüğü’nde bulunmuştur. Burada yaşadığı çirkin olaylar ve bunalım sonucu tekrar Konya’ya dönmüştür.

 Tokat’ta bulunduğu sıralarda kendisinde farklı durum ve hâller hisseden Ayaşlı Şakir, Konya’ya dönüşünden sonra kimileri tarafından aklını kaybetmiş kimilerine göre de ilahi bir cezbeye tutulmuştur.

Şakir Efendi, kendisinde meydana gelen bu büyük değişikliği şu şekilde dile getirir:

Dağılmış  bezm-i yârân, çeşni-i mey değişmiştir.

Tarabgâh-ı cihânda nağme-i hey hey değişmiştir.

Bugün bence hülâsa kıble-i kalbim Muhammed’le

Hüdâ-yı Lem-yezel’den ma’ada her şey değişmiştir.

Şakir Bey, derin bir yalnızlığın girdabında; yaşadığı farklı ruh haleti sonucu kimi zaman coşarak yalın ayak sokaklara çıkar, kırlardan tutulup hücresine getirilir. Bazen de sakin, nezih bir hâl alır. Gayet hakîmane sözler söyler, her şeyden gayet vukufla bahseder.

Sağlığındayken gömüleyeceği yeri belirlemiş olan Ayaşlı Şakir’in “Budala dünya , bakalım sen mi beni aldatmış oldun, yoksa ben mi seni?” diyerek yirmi dokuz gün boyunca yemek yemeden yalnızca su içerek sürdürdüğü hayatı 18 Haziran 1917 Pazartesi günü son bulur.

Güzel sanatlara yoğun alaka duyan Ayaşlı Şakir, daha ilk gençlik dönemlerinde şiir, resim ve musiki ile ilgilenmiş, rüşdiye öğrencisi iken divan edebiyatı geleneğine uygun şiirler yazmıştır.

Kısacık ömrüne bir çok güzelliği sığdıran Şakir Efendi’yi anlatan Ali Işık’ın Ayaşlı Şakir adlı eseri ilgililerine Ayaşlı Şakir’in Hayatı, Hatıra ve Rivayetler, Sanat ve Şahsiyeti, Şiirleri ve son olarak Ekler’den müteşekkil bölümlerden oluşturulmuş.

Bu kimine göre meczup, kimine göre evliya ve dâhi şairi edebiyat dünyamıza günümüz lisanı ile aktarmayı başaran Ali Işık’a tebrik ve teşekkürü bir borç bilirim.

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

Kitap Hakkında

image003-027.jpg

Yayın Tarihi: 2011

Yayınevi: Çimke Basın yayın Yapım Ltd. Şti.

Baskı sayısı: 1. Baskı

Sayfa Sayısı: 247

Temin Adresi: [email protected]

Yazar Hakkında

image005-016.jpg

 Ali Işık

1954 yılı Kadınhanı-Başkuyu doğumludur.. Türkçe ve Türk Dili-Edebiyatı öğretmeni olarak yirmi altı yıl öğretmenliğinin ardından emekli olmuştur. Bir araştırmacı-yazar olarak ilgi alanı dili, kültürü ve edebiyatı ile genelde Türk coğrafyası, özelde Konya’dır.

Konya basınında yıllarca köşe yazarlığı yapmıştır.. Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yönetim kurulu

image001-039.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.