Avrupalı Türkler demokrasi mitinginde buluştu (2)

Avrupalı Türkler demokrasi mitinginde buluştu (2)

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Milletimiz tüm dünyaya tanklara ve darbelere karşı demokrasinin yılmaz bekçisi olduğunu gösterirken, Avrupa demokrasiye kara leke vurmaya devam ediyor. Birbirine kenetlenmiş gönülleri sansürlerle engelleyebileceğini zanneden

KÖLN (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen mitinge katılanlara telekonferans yoluyla seslenmesinin engellenmesine ilişkin olarak, "Avrupa, demokrasiye kara leke vurmaya devam ediyor. Birbirine kenetlenmiş gönülleri sansürlerle engelleyebileceğini zannedenler, bu sevgi karşısında küçülmeye mahkumdur." ifadesini kullandı.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 80 binden fazla Türk ve Türkiye dostu, Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi için Almanya'nın Köln kentinde bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gönderdiği mesajında, mitinge katılanlar sayesinde tüm dünyanın milli iradenin tecellisinin en büyük örneğine şahitlik ettiğini kaydetti.

15 Temmuz'daki darbe girişimini püskürten vatandaşların o günden beri demokrasi nöbetlerine ara vermeden devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Dünya gördü ki bu millete silah doğrultanlara, bu milletin emanetine ihanet edenlere yine en güzel cevabı yine millet veriyor. Bundan böyle millete ihanet duyguları besleyen, vatanımıza, namusumuza göz dikenler kendilerini neyin beklediğini farkına varmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Avrupa demokrasiye kara leke vurmaya devam ediyor"

Kurtuluş destanın baş kahramanı olan asil milletin 15 Temmuz'da yeni bir destan yazdığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Başkomutanımız ve Cumhurbaşkanımızın vereceği ikinci bir emre kadar yine meydanlarda destan yazmaya devam edeceğiz. Milletimiz tüm dünyaya tanklara ve darbelere karşı demokrasinin yılmaz bekçisi olduğunu gösterirken, Avrupa demokrasiye kara leke vurmaya devam ediyor. Birbirine kenetlenmiş gönülleri sansürlerle engelleyebileceğini zannedenler, bu sevgi karşısında küçülmeye mahkumdur. Bu anlamda Avrupa'da son dönemde ifade ve toplanma özgürlüğüne karşı kaygı verici gelişmeler karşısında, sizlerin Köln'de bugün demokrasiye sahip çıkmanız çok anlamlıdır."

- "İzahat bekliyoruz"

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, mitingde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımcılara seslenmesinin Almanya'daki bazı makamlarınca engellendiğini anımsatarak, "Bu karar, açıklanması çok zor bir karardır. Şu anda Dışişleri Bakanlığı ve diğer makamlarımız, Alman makamları ile görüşme halinde ve bunun sebebini, nedenini açıklamaları konusunda bir izahat bekliyoruz. Bu meydandaki miting başlarken iki ülkenin marşı okundu. Daha neden hala entegrasyon diyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Mitingde siyasi parti ayrımı olmadığına, CHP, MHP ve AK Parti'den temsilcilerin katılım gösterdiğine işaret eden Kılıç, "Çünkü TBMM bombaladığı esnada tüm milletvekillerimiz oradaydı ve hep beraber karşı durdular. Milli iradenin tecelligahı olan Meclis'imiz bombalandığında beraberlerdi, şimdi de beraberiz. Çok farklı siyasi görüşteki kardeşlerimiz buradalar." dedi.

Almanya'nın bugünkü müreffeh durumuna gelmesinde Türklerin de çok fazla katkısı olduğuna dikkati çeken Kılıç, Almanya'da çifte vatandaşlık uygulamasını olmadığını belirterek, bu hakkın Türk kökenlilere verilmesi gerektiğini ifade etti.

AB'nin Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdiğini kaydeden Kılıç, buna karşın AB üyelik sürecini başlatan kişinin de Erdoğan olduğunu hatırlattı. Kılıç, AB üyelerinin Türkiye'nin üyelik sürecini yavaşlattığını ve engellediğini belirtti.

- "Sağanak yağmura rağmen 80 bin kişi katıldı"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de Türk milletinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine sokaklara döküldüğünü ve darbe girişimi gecesi bir destan yazdığını, yaptıklarıyla dünya tarihine hiçbir zaman silinmeyecek bir damga vurduğunu ifade etti.

Milletin FETÖ üyelerinin alçakça saldırısına "dur" dediğini kaydeden Eker, "Milletimiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işareti ile sokaklarda bu hain darbeyi engelledi. Bu miting için sizlerin burada toplanıp Recep Tayyip Erdoğan'a olan sevginizin arasına girmeye kalkmak için bir takım engellemelere kalkıştılar. Bu mitinginin önüne geçmek için günlerdir bir takım engellemeler yapıldığını biliyoruz. Ama 15 bin kişi için izin verilen, öyle düşünülen bir miting, şu anda Köln'deki sağanak yağmura rağmen 80 bine ulaşmıştır." diye konuştu.

Mitingin başarısız olması için bazı girişimlerin yapıldığını, ancak katılımcıların bunu boşa çıkardığını ve fırsat vermediğini söyleyen Eker, "Güçlü ve demokratik bir Türkiye'nin Avrupa başta olmak üzere hiçbir ülkeye zarar olmaz. Aksine Türkiye ne kadar demokratik, demokrasisi ne kadar güçlü bir ülke olursa, bütün Ortadoğu da bütün Avrupa da bütün dünya da daha barışçıl, daha huzurlu bir yer haline gelir. Bizim çabamız Türkiye'yi daha demokratikleştirme çabasıdır. Bizim çabamız darbelere karşı durma çabamızdır." değerlendirmesini yaptı.

- PKK'ya izin vermişlerdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingdeki katılımcılara telekonferans yoluyla seslenmesini engelleyen Almanya, 2011'de terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan'a izin vermişti. Köln kentinde, PKK'lılarca yapılan bir etkinlikte PKK elebaşlarından terörist Karayılan, örgütün TV kanalı üzerinden görüntülü olarak katılımcılara seslenmişti.

(Bitti)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :