Avrupa'daki terör olayları

Avrupa'daki terör olayları

NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nişancı:- "Türkiye Avrupa için bir can simidi olmaya başladı"

TEKİRDAĞ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, Türkiye'nin Avrupa için bir can simidi olmaya başladığını söyledi.

Nişancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın, kültür merkezi olan Paris'te ve siyasi başkenti, Batı'nın güvenlik baş şehri Brüksel'de meydana gelen patlamaların Avrupa'daki krizi çok daha derinleştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şimdi bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman Avrupa, Türkiye'yi ümit kıtası olan birliğinin dışında tutmaya çalışıyordu. 'Kapımızda dursun başka bir yere gitmesin. Ama içeri de girmesin. Bize lazım olduğu vakit kullanalım, ama biz ona lazım olduğumuz zaman o bizden istifade etmesin.' Fakat Avrupa, imkanlar birliğinden riskler birliğine dönüşmeye başladığı zaman Türkiye Avrupa için bir can simidi olmaya başladı. Bunun en önemli göstergelerinden biri sığınmacı sorunu. Sığınmacı sorunu Türkiye'nin sorunu iken Avrupa bununla ilgilenmedi. Ancak, sığınmacı krizinin yanı sıra terör saldırılarıyla birlikte olağanüstü bir endişe kıtasına dönüştü. Avrupa'daki terör olaylarının çarpan etkisi Türkiye'den çok daha fazla."

Nişancı, terörün artık Avrupa'nın da temel bir sorunu haline dönüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Terör, Türkiye'yi birleştiriyor, sağlamlaştırıyor. Avrupa'yı ise görünenin aksine dağıtıyor ve ayrıştırıyor. Türkiye, terörün en önemli mağduru olan bir ülke. Avrupa, Türkiye'nin mağduriyetini görmezden gelmeyi bırakın, bazı aktörler, PKK için korunaklı ve beslenen bir yerdi. İstanbul ve Ankara'daki patlamalardan sonra Brüksel'in merkezinde PKK çadır kuruyor. Terörü, Türkiye'ye karşı destekliyor. Aynı Brüksel, büyük bir patlamayla karşılaştı. Artık terör sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da temel bir sorunudur."

Terörün, Avrupa'da sığınmacılardan sonra ikinci büyük sorun haline dönüştüğünü ifade eden Nişancı, "Avrupa da sorunlar silsilesi ortaya çıkmaya ve sorunlar kıtasına dönüşmeye başladı. Terör olaylarının, Avrupa ve Türkiye'yi birbirine daha fazla yakınlaştıracağını düşünüyorum. Terörün ırkı, dini, coğrafyası yoktur. Terörün hedefi vardır. İnsanlığa karşı cürüm işleyen bir şeytandır. Avrupa'yı vurdu ve Avrupa artık terör örgütlerine karşı tutumunu gözden geçirmek zorundadır." ifadelerini kullandı.

Nişancı, terörle mücadelede 35 yıllık bir deneyime sahip Türkiye'nin, bu açıdan bakıldığında Avrupa için güvenlik üreten ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Avrupa'daki terör olayları

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler