"Avrupa dur demezse 2. Dünya Savaşı öncesine döner"

"Avrupa dur demezse 2. Dünya Savaşı öncesine döner"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çevik:- "Avrupa'da ciddi aşırı sağa kayış var. Eğer Avrupa halkları buna bir dur demezse, Avrupa gerçekten İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki berbat duruma, o korkunç Nazizm dönemine döner. Bunun ayak izlerini şu anda görüyoruz"- "

ANTALYA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, Avrupa'da ciddi oranda aşırı sağa kayış olduğunu belirterek, "Eğer Avrupa halkları buna bir dur demezse, pek dur diyecek gibi de görünmüyorlar, Avrupa gerçekten İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki berbat duruma, o korkunç Nazizm dönemine döner. Bunun ayak izlerini şu anda görüyoruz." dedi.

Antalya'da altıncısı düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'na katılan Çevik, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Tatlıdil Forumu'nun, Türkiye ve İngiltere'deki üst düzey devlet yetkililerini, iş adamlarını ve kanaat önderlerini rahatça konuşabilecekleri bir ortamda bir araya getirmeyi amaçladığını belirten Çevik, bunun iki ülke halkının birbirlerini daha iyi anlamalarına fırsat tanıdığını söyledi.

Özellikle bu yılki forumun, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının ardından yapılan ilk toplantı olması sebebiyle Türkiye'ye, İngiltere'nin kararını yakından dinleme olanağı sağladığını ifade eden Çevik, "Çok daha yeni bir dünya kuruluyor. Bu yeni dünyada İngiltere, Türkiye ile stratejik ortaklığını derinleştirmek istiyor." diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in ocak ayında ABD ziyaretinin hemen ardından Türkiye'ye gelmesinin önemine işaret eden Çevik, bunu "Brexit sonrası İngiltere'nin dost arayışları" şeklinde nitelendirdi. Çevik, forumda Brexit'ten sonra İngiltere'nin karşısına çıkacak sorunlar ile Türkiye'nin bunlara nasıl yardımcı olabileceği gibi konuların ele alındığını aktardı.

- "Avrupa'da aşırı sağın yükselişi, İkinci Dünya Savaşı öncesinin ayak izleri"

Çevik, Avrupa'da aşırı sağın yükselişiyle ilgili şunları kaydetti:

"Avrupa'da ciddi bir aşırı sağa kayış var. Eğer Avrupa halkları buna bir dur demezse, pek dur diyecek gibi de görünmüyorlar, yani aklı başında seçmenler aşırı sağa kaymayıp 'Bu sağ zamanında bizim başımıza belalar getirdi, bu aşırı sağ ve faşist görüşler bizi İkinci Dünya Savaşı'na götürdü. Mahvolduk, perişan olduk.' diye hatırlamazlarsa, 'Bugünkü yüksek değerleri biz sırf o yıkıntı bir daha olmasın diye koymuştuk ama o değerleri olduğu gibi kaybediyoruz.' demezlerse, bir ülkenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanını (Fatma Betül Sayan Kaya) Konsolosluk binasına bile girmeden yaka paça alıp sınır dışı etmenin gayri medeni bir davranış olduğunu kabullenmezlerse, Avrupa gerçekten İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki berbat duruma, o korkunç Nazizm dönemine döner. Bunun ayak izlerini şu anda görüyoruz."

Avrupa'da İslam ve yabancı düşmanlığının son derece arttığını vurgulayan Çevik, bir ülkede hangi yabancı azınlık en büyük paya sahip ise bu düşmanlığın özellikle o topluluk üzerinden yürüdüğünü ifade etti.

Bu sebeple Almanya, Avusturya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde yabancı düşmanlığının Türk toplumu üzerinden gittiğine dikkati çeken Çevik, Fransa'da ise Kuzey Afrikalıların aynı konumda bulunduğunu dile getirdi.

Çevik, Avrupa'daki "Türklere yönelik düşmanlık, anlamazlık ve aymazlık" durumlarının bir an önce çözüme kavuşturulması ve Avrupalıların insan hakları ve özgürlükler gibi Avrupa değerlerinin paramparça olduğunu görmeleri gerektiğini belirtti.

- Daily Sabah'ın AP'de dağıtımının yasaklanması

Yayın Danışmanı ve Başyazarı olduğunu Daily Sabah gazetesinin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) dağıtımının yasaklanmasına da değinen Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daily Sabah, evet Avrupa'ya karşı Türkiye'nin tezlerini koruyor ama gayet ılımlı bir lisanı var, düşmanlık yapmıyor. İnsanlara tepeden bakmıyor. Avrupalılara yanlışlarını bile gayet ılımlı bir dilde anlatıyor. Böyle bir gazeteyi siz nasıl yasaklarsınız? Şimdi bu Avrupa'da hem düşünce özgürlüğünün aynı zamanda da Avrupa'nın diğer değerlerinden, mesela bilginin özgürce yayılmasının da ortadan kalktığını gösteriyor. Bilgi yayılacak ki insanlar doğruyu ve yanlışı öğrensin, sen bilginin dağıtılmasını da önlüyorsun ama bir bakıyorsun, PKK'nın bildirilerini AP'de rahat rahat dağıtıyorlar. PKK'nın bildirilerini dağıtabildiği yerde AP, PKK'yı terörist örgüt olarak görüyor ve terörist örgüt olarak gördüğü teşkilatın bildirilerini dağıtıyor, toplantılarına izin veriyor, benim bir tane bakanımın oraya gidip konuşma yapmasına izin verilmiyor, benim gazetem yasaklanıyor. Şimdi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Bunu aklı başında insanların kabullenmesi, anlaması mümkün değil. Yalnız biz Türkler için değil, Avrupa'da hiç kimse bunu kabul edemez, anlayamaz."

- "FETÖ Almanya'da çok köklenmiş"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bazı ülkelerde iyice kök saldığını dile getiren Çevik, İngiltere'de ise durumun biraz farklı olduğunu söyledi.

Çevik, "İngilizler diğer Avrupalılara göre biraz daha akıllı, o tongaya düşmüyorlar. İngilizler çok sorgular. Zaten şunu söylüyorlar, 'Fetullah Gülen'in bütün parmak izleri var bu işte ama Fetullah Gülen bu darbeyi yaptı direkt diyemiyoruz. Ama Fetullah Gülencilerin yaptığı ortada.' diyorlar o raporda. Bunu en rahat söyleyen de onlar." dedi.

FETÖ'nün Almanya'da çok köklendiğine işaret eden Çevik, şöyle devam etti:

"FETÖ, Alman siyasetçilerini, Alman medyasını da sarmış durumda. Zaten dikkat ederseniz onların yayın organlarının merkezi Almanya'da, İngiltere'de değil. Hollanda, Belçika aynı durumda, bunlar o ülkelerde çok güçlü ve o ülkeler maalesef esir düşmüş durumdalar, yani bunları atamıyorlar başlarından. Çünkü anladığım kadarıyla çok içli dışlı olmuşlar. Yani Almanlar neyi saklıyor? Alman gizli servisinin şefi diyor ki, 'Fetullah Gülen'in bu darbeyi yaptığına dair bir kanıt yok.' Neden söylüyor? Olayı örtbas ediyor. O zaman bizim kafamıza şu soru geliyor, demek ki bunlar suç ortakları. Yani demek ki 15 Temmuz gecesindeki olaya Almanlar da diz boyu karışmış durumda, böyle örtbas etmeye çalıştıklarına göre."

FETÖ'nün diğer ülkeler için de bir tehdit teşkil edip etmediğinin sorulması üzerine Çevik, "Tabii, yılanla yatağa girersen, yılan seni de sokar, bu kadar basit." ifadelerini kullandı.

Çevik, Almanya'daki yoğun FETÖ yapılanmasının, herhangi bir anlaşmazlık durumunda ülkeyi altüst edecek güce sahip olduğu uyarısında bulundu.

PKK konusunda da aynı şeyin geçerliliğinin altını çizen Çevik, Almanya'da 40 bin PKK sempatizanı ile 14 bin aktif terörist bulunduğunu söyledi.

Çevik, "Alman hükümetinin PKK'nın hoşuna gitmeyecek bir şey yapması durumunda terör örgütü, Hannover sokaklarında, Hamburg sokaklarında çukurlar kazıp da hendek savaşları başlatırsa Almanlar düşünsün." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :