
Atık borulardaki keçelerden tahta silgisi yaptılar
İzmir Bornova'da ortaokul öğrencisi kızlar, "Kızlar İş Başında" projesiyle baraj atıklarını tahta silgisine dönüştürüyor. Hem çevreyi koruyorlar hem de okullara ücretsiz silgi desteği sağlıyorlar.
İzmir’in Bornova ilçesindeki Mediha Mahmutbey Ortaokulu, “Kızlar İş Başında” projesiyle çevreci ve ilham veren bir çalışmaya imza attı. Ortaokul öğrencisi kızlar, barajlarda kullanılan atık sulama borularının içerisindeki keçeleri el emeğiyle beyaz tahta silgisine dönüştürüyor.
Atıklar Geri Kazanılıyor, Okullara Ücretsiz Dağıtılıyor
Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü tarafından sağlanan ve artık kullanılmayan boru ve keçeler, okula getirilerek parçalanıyor. Öğrenciler bu parçaları birleştirip silgi haline getiriyor, ardından rengarenk kutular içinde çevre okullara ücretsiz dağıtıyor. Böylece hem atıkların doğaya verdiği zarar önleniyor hem de okullardaki silgi giderlerinden tasarruf sağlanıyor.
“Dokundukları Her Kız Çocuğuna İlham Olacaklar”
Projeye öncülük eden Fen Bilimleri Öğretmeni Evrim Karaca, amaçlarının çevreyi korumanın yanında, kız çocuklarının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak olduğunu belirtti. Karaca, “Bir toplumda kız çocukları güçlü olursa, o toplum her anlamda güçlü olur. Bu kızlar, ilham kaynağı olacak” dedi.
Yılda 3 Ton Atık Geri Kazanılıyor
Karaca, barajlarda kullanılan keçe ve plastiklerin yılda yaklaşık 3 ton atığa dönüştüğünü belirterek, bu projenin doğaya büyük katkı sunduğunu söyledi. Öğrencilerin proje sayesinde girişimcilik yetkinliklerini geliştirdiğini, takım çalışması yaptığını ve problem çözme becerilerinin güçlendiğini vurguladı.
“1 Yılda 5 Bin Silgiye Ulaşmayı Hedefliyoruz”
Projede yer alan öğrencilerden Zeynep Aytaç (12), "DSİ'den gelen parçaları biz monte ediyoruz, şimdiye kadar 10 okula silgi ulaştırdık. Hedefimiz 1 yılda 5 bin silgiye ulaşmak" dedi. Ada Nisa Çelikkol kutuları kendi hayal güçlerine göre boyadıklarını, Tuana Nisa Yanar ise projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu dile getirdi.
İleri Dönüşümle Farkındalık Oluşuyor
Okul Müdür Yardımcısı Sevinç Aslan, ilk etapta Bornova’daki okullara dağıtım yaptıklarını belirterek, “Atık maddelerin çöp olmasını engellemeye çalışıyoruz, tüm öğrencileri bilinçlendiriyoruz” dedi.
“Kızlar İş Başında” projesi, hem doğaya duyarlı bireylerin yetişmesine katkı sağlıyor hem de kız öğrencilerin özgüvenini artırarak topluma örnek bir model oluşturuyor.
Kaynak: