Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişinin 89. yıl dönümü

Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişinin 89. yıl dönümü

Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'ı ziyareti ve Harf Devrimi'nin 89. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi

TEKİRDAĞ (AA) - Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'ı ziyareti ve Harf Devrimi'nin 89. yıl dönümü dolayısıyla kentte tören düzenlendi.

Tören, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı'nın önüne çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yeni Türk alfabesini 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan ettiğini kaydetti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün böylesine önemli ve köklü bir devrimin ilk adımını atmak için Tekirdağ'ı tercih etmiş olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Albayrak, yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanmasının Atatürk'ün kültür alanında hayata geçirdiği en önemli devrimlerden biri olduğunu söyledi.

1 Kasım 1928'de yeni Türk alfabesinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek, 24 Kasım 1928'de, Mustafa Kemal Atatürk'e "Başöğretmen" unvanı verildiğini anımsatan Albayrak, şunları kaydetti:

"Milli kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk, yeni Türk alfabesini ilk kez 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan etmiştir. Milli alfabesini kullanan ve eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti, gerçekleştirdiği ilerleme sayesinde, gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur. Ülkemizi, muasır medeniyet çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk'ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :