Atatürk ve Milli Hakimiyet Konferansı

Atatürk ve Milli Hakimiyet Konferansı

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılıç: "Atatürk hakimiyeti millilik, tam bağımsızlık, cumhuriyetçi ve demokratik anlayış olmak üzere üç temele dayandırıyor. Hakimiyetin milli olmasının nedeni de kuvvetin asıl ka

ÇANKIRI (AA) - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Kaya Kılıç, "Atatürk, hakimiyeti millilik, tam bağımsızlık, cumhuriyetçi ve demokratik anlayış olmak üzere üç temele dayandırıyor. Hakimiyetin milli olmasının nedeni de kuvvetin asıl kaynağının millet olmasıdır." dedi.

Kılıç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığınca Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında 100. Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Atatürk ve Milli Hakimiyet Konferansı"na konuşmacı olarak katıldı.

İkinci Meşrutiyet ile Osmanlı'da halk temsilinin arttığını dile getiren Kılıç, "İkinci Meşrutiyet ile milli hakimiyet ilkesinin önem kazandığını görüyoruz. 1876'da başlayan parlamenter sistem, 1921'e gelindiğinde Teşkilatı Esasiye ile ilk kez 'hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' ilkesini getirdi." diye konuştu.

Atatürk'ün ülkeyi işgalden kurtarmak için başlattığı bağımsızlık mücadelesinin aynı zamanda milli hakimiyet mücadelesi olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Milli mücadele ve sonrası incelendiğinde Atatürk ve arkadaşlarının birkaç kavram üzerinde durduğunu görüyoruz. Bunlar misakı milli, milli irade, milli hakimiyet ve istiklal kavramlarıdır. Bütün bu kavramlar arasında milli hakimiyetin özel bir yeri var. Milli Mücadele döneminde hakimiyet kavramı hem amaç hem de vasıta durumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

Atatürk'ün hakimiyet anlayışını 3 temel ayağa dayandırdığını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Atatürk hakimiyeti millilik, tam bağımsızlık, cumhuriyetçi ve demokratik anlayış olmak üzere üç temele dayandırıyor. Hakimiyetin milli olmasının nedeni de kuvvetin asıl kaynağının millet olmasıdır. Bir millet hakimiyetini asla veremez, vermemelidir. Hakimiyeti milletin uhdesinde tutmak demek, bu hakimiyeti herhangi bir makama verdirmemek demektir. Millet hakimiyetinin önemi, Mustafa Kemal Atatürk'ün birçok konuşmasında yer alıyor."

Millet iradesi için bağımsızlığın önemli olduğunu anlatan Kılıç, "Milli hakimiyet anlayışında temel ilkelerden biri de tam bağımsızlık olmuştur. Tam bağımsız olmalısınız ki milli hakimiyet ortaya çıkabilsin. Milli hakimiyetin devam ettirilmesinde bağımsızlık aslolan noktalardan biri olmuştur. Atatürk'ün bağımsızlığa çok önem verdiğini görüyoruz. Atatürk, Cumhuriyet'i mili hakimiyet ilkesinin en iyi tatbik eden devlet şekli olarak tanımlamıştır. Onun tarafından Cumhuriyet ile demokrasi birbirini tamamlayan kavramlar olarak ele alınmıştır." diye konuştu.

Selda Kaya Kılıç, Atatürk'ün millet egemenliği bulunmayan toplumların yok olacağını söylediğine işaret ederek, "Osmanlı'nın son döneminden itibaren getirmiş olduğumuz parlamenter yapı içerisinde yer bulan Meclis, milli hakimiyetle temsil edilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, 'milletlerin esaretleri üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdur' demiştir." ifadesini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :