Atatürk sevgisini mozaiğe yansıttılar

Atatürk sevgisini mozaiğe yansıttılar

Bakırköy Toplum Ruh Sağlığı Gündüz Hastanesinde tedavi gören hastalar, Atatürk'ün portresi ve imzasının yer aldığı 2,5 metre uzunluğunda mozaik hazırladı- "Hayatınıza renk katmaya duvarlarınızdan başlayın" sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında hazı

İSTANBUL (AA) - ÇİĞDEM ALYANAK - Bakırköy Toplum Ruh Sağlığı Gündüz Hastanesinde tedavi gören hastalar, Atatürk sevgilerini, 10 Kasım dolayısıyla hazırladıkları 2,5 metre uzunluğundaki mozaiğe yansıttı.

Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği (RUBAKAD) ve Bakırköy Toplum Ruh Sağlığı Gündüz Hastanesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78. yıl dönümü dolayısıyla, ortak bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.

"Hayatınıza renk katmaya duvarlarınızdan başlayın" sloganıyla hazırlanan proje, İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süreyya Oskay’ın gözetiminde, rehabilitasyon hastaları ile RUBAKAD üyesi kadınlar tarafından gerçekleştirildi.

İki haftada tamamlanan ve üzerinde Atatürk portresi ile imzasının yer aldığı 2,5 metre uzunluğundaki mozaik, Bakırköy'deki Atatürk Spor ve Yaşam Köyünde yer alan stadın tribününün duvarına monte edildi.

Yrd. Doç. Dr. Süreyya Oskay, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal sorumluluk projesi olan Atatürk mozaiği projesinin, RUBAKAD, İstanbul Üniversitesi Kültür Sanat Kulübü öğrencileri ile Bakırköy Toplum Ruh Sağlığı Gündüz Hastanesindeki hastaları bir araya getirdiğini söyledi.

Bakırköy Belediyesi Atatürk Spor ve Yaşam Köyünde yürütülen projeyle, üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilincini yaymayı, çevreyle ilişkilerini kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Oskay, aynı zamanda belediyenin çevresini, kendi toplumunun desteğiyle güzelleştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Oskay, 10 Kasım için siyah-beyaz betebe taşlarla Atatürk'ün portresinin 2,5X2 boyutlarında çizimini gerçekleştirdiklerini ayrıca imzasını da tasarladıklarını ifade eden Oskay, tamamlanan mozaiğin Atatürk Spor ve Yaşam Köyündeki stadın arka duvarında monte edilerek kalıcı kılındığını söyledi.

Bu eserin, her türlü kış şartında dış mekanda rahatlıkla kullanılabilecek bir çalışma olacağını anlatan Oskay, bugünün yanı sıra gelecek nesillere de kalıcı bir miras bıraktıklarını belirtti.

Projede Atatürk mozaiğinin yanı sıra Bakırköy Belediyesi Atatürk Spor ve Yaşam Köyündeki yüzme, jimnastik, basketbol, voleybol ve futbol gibi sportif aktiviteleri simgeleyen grafik anlatımları hazırladıklarını aktaran Oskay, insanların ruh sağlığını da renklendirecek mozaik tasarımları duvarlara yansıtmak istediklerini ifade etti.

Rehabilitasyon hastalarının iç dünyalarını yansıttıkları tasarımlar oluşturduklarını aktaran Oskay, her bir katılımcının keyfine göre renkli taşları döşeyerek mozaikleri şekillendirdiklerini söyledi.

Bu projeyle çevreyi güzelleştirmenin yanı sıra gelecek nesillerin çevre konusunda bilinçlenmelerini, farkındalık yaratmalarını amaçladıklarını aktaran Oskay, RUBAKAD'ın bu alanda ciddi projeler gerçekleştiren bir dernek olduğunu, toplum içinde bu tür projeleri yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

- "Önemli olan kendileri için bir şeyler yapmak istemelerini sağlamak"

Rehabilitasyon hastalarıyla çalışma fikrinin kendilerini ilk başta heyecanlandırdığını belirten Oskay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu proje, üniversitedeki öğrencilerle çalışmanın çok dışında bir faaliyet. Farklı grupları bir araya getiriyorsunuz. Onlar için hazırlanıyorsunuz, her paylaştığınız, içtiğiniz bir yudum sudan bir bardak çaya kadar her şey onlar için çok keyif verici. Tokalaşmak, sırtını sıvazlamak bile mutluluk verici anlardı. Biz de çok şey öğrendik onlardan, onlar da bizlerden. Önemli olan onların hayatlarına farklı pencereler açabilmek, onların umutlarını yeşertmek, kendileri için bir şeyler yapmak istemelerini sağlamak. Hayatın içinden, güzel yaşanmış günlerimiz oldu. Onların hayatında da farklı pencereler açtık diye düşünüyorum."

Bu projelerin gerçekleşmesi ve çok yönlü artması için üniversitedeki öğrencilerin, yaşadıkları yerlerde ilgiye ihtiyaç duyan kişileri bulmada ve onlara ışık olabilmede beceri kazanmalarını istediğini dile getiren Oskay, "Öncelikle öğrencilerimin hayata bakışlarını değiştirdiğime inanıyorum. Bu etkinlik gittikçe büyüyen kitlesel bir rehabiliteye ve keyifli anlara dönüşsün istiyorum." dedi.

- "Unutulmaya yüz tutmuş bir sanatımız"

Mozaik sanatının geçmişte kaplama amaçlı başlamış bir sanat dalı olduğunu aktaran Oskay, "Mozaik, insanların ruh sağlıklarını, hayatlarındaki hikayeleri, mitolojik anları anlatmak için kullandıkları bir dil aslında. Roma, Bizans ve Selçuklu'dan sonra Osmanlı'da bile bu sanat gelenek olarak devam etmiş. Aslında unutulmaya yüz tutmuş bir sanatımız. Ancak bir kaç katman açtıkça bu güzel değerlere ulaşabiliyoruz, korumaya çalışıyoruz, saklayıp yeni yerlerde hayata açmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Bu küçük, basit malzemenin, insanların kendi hayat hikayelerini yansıtacağı resimsel anlatımlara dönüşmesini de sağlamak gerektiğini ifade eden Oskay, "Çünkü mozaik malzeme, dış mekanlarda dayanıklı bir malzeme. Daha kalıcı olma özelliğine sahip, bir resim kadar yıpranmaya maruz kalamaz. O yüzden bu malzemeyi geçmişimizde olduğu gibi günümüzde de kullanılır hale getirmek bizim için ayrı bir keyif." dedi.

Rehabilitasyon hastalarından İhsan Erdem ise 10 Kasım için hazırlanan bu projede yer almaktan çok memnun olduğunu dile getirdi.

Erdem, "Bir insanın işe yaraması güzel bir şey. Çok keyif aldım. Daha önce hiç mozaik yapmadım. İlk kez deniyorum ve çok hoşuma gitti." dedi.

Mürvet Fidan da projeye destek vermekten memnun olduğunu belirterek, mozaik sanatını daha önce duyduğunu ve proje kapsamında bu sanatla uğraşmaktan mutlu olduğunu söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :