Astana’daki sokak kedilerine bakıyorlar

Astana’daki sokak kedilerine bakıyorlar

Kazakistan’ın başkenti Astana’da kendi imkanlarıyla kedi evi açan üç arkadaş, yüzlerce sokak kedisine bakıyor- Kovçeg Kedi Evi kurucusu Çulanova: - “Bizim de ailelerimiz ve çocuklarımız var. Farklı firmalarda çalışıyoruz. Aldığımız maaşla hem ailelerimizi

ASTANA (AA) – ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan’ın başkenti Astana’da kendi imkanlarıyla kedi evi açan üç arkadaş, yüzlerce sokak kedisine bakıyor.

Astana’da yaklaşık 10 hayvan barınağı bulunuyor.

Her yıl yüzlerce sokak hayvanını kurtarmaya çalışan barınak görevlileri, insanların sokak hayvanlarına hoşgörü ve sabır göstermediklerine, bazılarının hayvanlara işkence ettiğine ve barınaklara gelen kedilerle köpeklerin büyük bir kısmının yaralı olduğuna işaret ediyor.

Sokak hayvanlarını kurtarmak amacıyla 2013'te iki arkadaşıyla Kovçeq kedi evi kuran Syuzana Çulanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada “Şehirde çok sayıda sokak hayvanı vardı. İlk önce sokakta gördüğümüz kedilerle köpekleri evimize almaya başladık. Hepsini eve alamayacağımızı anlayınca barınak açmaya karar verdik. O dönemde şehirde köpek barınağı olduğu için kedi evi açtık." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada başlattıkları yardım kampanyasıyla para topladıklarını ve kenar mahallelerden birinde eski bir ev kiraladıklarını belirten Çulanova, kediler için çok sayıda kafes yaptırdıklarını ve bakıcı tuttuklarını aktardı.

- “Kediler sakat geliyor”

Sokak kedilerinin çoğunun barınağa yaralı geldiğine işaret eden Çulanova, “İnsanlar, sosyal medyadan bize ulaşıyor ve kedileri getiriyorlar. Şu an barınağımızda 150 kedi bulunuyor. Kafesler dolduğu için kedi alımını durdurduk. Yer olmamasına rağmen kışın durumu çok ağır olan kedileri aldık. Şu an onları da alamıyoruz. Kafeslerimiz dolu. Üstelik ev eski olduğu için su alıyor ve yerdeki kafesleri kullanamıyoruz.” dedi.

Barınağın şehir dışında olduğuna işaret eden Çulanova, kedileri şehirdeki bir veterinere götürdüklerini, bazen de veterinerlerin talimatları uyarınca kedilerin tedavilerini barınakta devam ettirdiklerini belirtti.

- “Aldığımız maaşla hem ailelerimizi hem de kedileri geçindiriyoruz”

Bazı insanların barınaktan para kazandıklarını düşündüklerini ifade eden Çulanova, “Bizim de ailelerimiz ve çocuklarımız var. Farklı firmalarda çalışıyoruz. Aldığımız maaşla hem ailelerimizi geçindiriyoruz hem kedilere yemek ve ilaç alıyoruz hem de kedi evinde devamlı çalışan bakıcının maaşını ödüyoruz." diye konuştu.

Çulanova, kedileri çok sevdiğini ve evinde de çok sayıda kedi bulundurduğunu aktardı.

Kedilerin son derece akıllı hayvanlar olduğunu vurgulayan Çulanova, “Türkiye’de insanların, sokak hayvanlarına çok iyi davrandıklarını biliyorum. Burada ise insanlar, sokak hayvanlarına kötü davranıyorlar. Köyde kedi köpeklerin arasında yaşayıp şehre geldiklerinde hayvanların şehri kirlettiğini söyleyenler var. Aslında şehri hayvanlar değil, daha çok insanlar kirletiyor.” dedi.

- “Bize gelenlerin çoğu ev kedileri”

Çulanova, barınaktaki kedilerin yarısının taşınma ve alerji bahanesiyle sahipleri tarafından getirildiğine dikkati çekerek bazı insanların kedileri barınağın bahçesine attıklarını, bazılarının da yol kenarına bırakıp gittiklerini kaydetti.

Kedileri sahiplendirmeye çalıştıklarını aktaran Çulanova, “Sosyal medyada kedilerin fotoğraflarını paylaşıyoruz. Kedi evini ilk açtığımızda 230 kediye sahip bulduk. Zamanla kedi alanların sayısı azaldı. Fareleri yakalasın diye isteyenlere kedi vermiyoruz. İnsanların kedileri severek almasını istiyoruz. Kedilere yemek, sıcak bir yer ve sevgi yeter.” ifadelerini kullandı.

Kovçeg kedi evinde üç yıldır bakıcı olarak çalışan 53 yaşındaki Svetlana Fayevskaya da her sabah 7'de çalışmaya başladığını söyledi. Biraz geç kaldığında kedilerin miyavlamaya başladığına işaret eden Fayevskaya, “Hepsi temizliği bekliyor çünkü temizlikten sonra yemek yiyorlar. Kedilere yemeklerini, vitaminlerini verdikten sonra hasta kedilere bakıyorum.” dedi.

Fayevskaya, bazı hasta kedileri şırıngayla beslediğini, hastalık belirtisi gösteren kediler için de hemen önlem aldığını söyledi.

“Bazı kediler yemek yemediğinde endişeleniyorum.” diye konuşan Fayevskaya, kediler hastalandığında barınak sahiplerini aradığını onların da gelip kedileri veterinere götürdüklerini kaydetti.

Haftanın yedi günün kedilerle geçirdiğini belirten Fayevskaya, “Bayramsız, tatilsiz buradayım. İstediğim zaman başka yere gidebilirim ama kedileri bırakamıyorum. Çok alıştım. Torunlarımdan çok kedilerle birlikteyim. Gitsem bile hep onları düşünüyorum ve hemen geri dönüyorum.” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :