Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara tepkiler

Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara tepkiler

Gazze'deki vekiller, Arakanlı Müslümanları hedef alan şiddet olaylarını protesto etti

GAZZE (AA) - Gazze'de görev yapan milletvekilleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamları protesto etti.

Gazze'deki Filistin Yasama Meclisi önünde bir araya gelen vekiller, ordu ve Budist milliyetçilerin Arakanlı Müslümanları hedef alan "insanlık dışı" muamelesine tepki göstererek, uluslararası toplumun saldırılar karşısındaki sessizliğini kınadı.

Meclis Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr, yaptığı konuşmada, dünyanın gözü önünde Myanmar'da katliam yapıldığına ve uluslararası toplumun buna sessiz kaldığına dikkati çekti.

İsrail'i, Arakanlı Müslümanlara yönelik ihlallerini sürdürmeye devam eden Myanmar rejimine silah desteği vermekle suçlayan Bahr, "Myanmar ordusunu destekleyen İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın kendisidir." dedi.

Hamas Siyasi Büro üyesi Mahmud ez-Zehhar da Arakan'da yaşanan katliamı, "dünya tarihinde kara bir leke" şeklinde nitelendirdi.

Zehhar, BM'nin "dünyada en çok zulme maruz kalan azınlık" olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanlar için harekete geçmediğini ifade etti.

İsrail'in Haaretz gazetesinde John Brown imzasıyla önceki gün yayımlanan makalede, "Bilindiği üzere Myanmar hükümeti suç işlemeye devam etmesine rağmen İsrail, oradaki rejime silah satışında ısrar ediyor." ifadelerine yer verilmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) dün, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısının 146 bine ulaştığını açıklamıştı.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında, 25 Ağustos'tan beri çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı.

On binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği sebebiyle bölgeden kaçmaya, kara ve deniz yoluyla Bangladeş'e geçmeye çabalıyor. On binlercesinin de sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildiriyor. Bazı sivil toplum kuruluşları ise bu sayının binlerce olduğunu iddia ediyor.

Myanmar yönetimi, göç yoluna düşen ya da evsiz kalan Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırılmasına da izin vermiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler