AP'nin Türkiye kararı

AP'nin Türkiye kararı

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Akgerman:- "AP, bu kararla AB’nin iç siyasetine bir mesaj verdi"- ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü:- " Soğukkanlı olmak lazım. Avrupa ile coğrafi tarihi ve ekonomik ilişkilerimiz var. İlişkileri bütünüyle koparma, askıya a

İZMİR (AA) - Batı Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Avrupa Parlementosunun (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakereleri geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı kabul etmesini, "AB'nin iç siyasetine bir mesaj" olarak algıladıklarını belirtti.

Akgerman, yaptığı açılmada, AP'nin kararının hukuki bir bağlayıcılığının bulunmadığını, diplomatik ve siyasi bir karşılığının da olmadığını bildirdi.

"AP, bu kararla AB’nin iç siyasetine bir mesaj verdi" değerlendirmesinde bulunan Akgerman, kararın bir tavsiyeden ibaret olduğuna işaret ederek, uygulamaya sokulmasını AB Komisyonunun belirleyeceğini, diplomatik ilişkilerin bu süreçte devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

Akgerman, şu görüşleri aktardı:

"AB ve Türkiye olarak herkesin gündemi çok farklı. Gündemde aş, iş var. Lüzumsuz gerginliklere mahal vermemek, sağduyulu olmak lazım. Coğrafyamızı etkileyen sorunlar için daha yakın işbirliğine girmemiz gerekiyor. El Bab'daki saldırı da Türkiye'nin zor bir dönemeçten geçtiğini gösteriyor. Bu zorlu dönemeçte biz haklı durumumuzu diplomatik yaklaşımla pekiştirmeliyiz. Haklı iken haksız duruma düşmemeliyiz. Karşılıklı olarak kavga etmeyi bırakmamız sürecin kısa sürede çözülmesinde önemli rol oynayabilir. Diplomatik yaklaşımı esas almamız gerekiyor."

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü de AP'nin kararının tek başına bir anlam taşımadığını, uzun vadede işlerin rayına oturacağına inandığını, AB müzakerelerinin her iki taraf içinde önemli olduğunu belirtti.

Çok acele ve kırılganlığı artıracak bir tutum içine girilmemesi gerektiğini vurgulayan Güçlü, "Soğukkanlı olmak lazım. Avrupa ile coğrafi tarihi ve ekonomik ilişkilerimiz var. İlişkileri bütünüyle koparma, askıya alma, dondurma şansımız yok. Bu tarafların yararına değil. Bu sıkıntıların geçici olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede doğru bir şekilde ilişkilerin rayına oturacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu ise sürecin zamanla düzelmesi gerektiğini dile getirerek, sorunların çözülmemesi halinde Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ekonomik olarak zarar göreceği öngörüsünü paylaştı.

AB ile ilişkilerin ivedilikle düzeltilmesi beklentisinde olduklarını dile getiren Elmasoğlu, diplomatik sorunların ekonomik sorunlara da davetiye çıkardığını aktardı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler