Anonim ve limited şirketlerin Rekabet Kurumuna yapacakları ödemeler

Anonim ve limited şirketlerin Rekabet Kurumuna yapacakları ödemeler

Yeni kurulacak anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördü Rekabet Kurumu adına tahsil edilecek

ANKARA (AA) - Yeni kurulacak anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördü Rekabet Kurumu adına tahsil edilecek.

Rekabet Kurumunun "4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anoni̇m ve Li̇mi̇ted Şi̇rketleri̇n Yapacakları Ödemelere İli̇şki̇n Tebli̇ğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yeni kurulacak anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördü, Kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce tahsil edilecek. Makbuz karşılığı yapılan haftalık tahsilatlar en geç bir sonraki haftanın ikinci iş günü mesai bitimine kadar Kurum hesaplarına aktarılacak.

Ortaklıkların Türk Ticaret Kanununa göre devralınmasından dolayı sermayelerinin artırılması halinde, sadece artan meblağ üzerinden on binde dört oranında ödeme yapılacak.

Kayıtlı sermaye sisteminden yararlanan ortaklıkların, ticaret siciline tescil edilmiş kayıtlı sermaye tavanı içinde yapacakları sermaye artırımları da belirlenen esaslara tabi olacak.

Kuruluş veya sermaye artırımından vazgeçilmesi halinde, yapılan ödeme tutarının iade edilebilmesi için dilekçeyle Rekabet Kurumuna başvurulacak. Fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen tutarlar yatıranlara iade edilecek.

Bu arada, 1 Ekim 2004 tarihli ve 25600 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Esaslar ile 5 Ekim 2010 tarihli ve 27720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2010/5) yürürlükten kaldırıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :