Anne yemeği "fast food"u yendi

Anne yemeği "fast food"u yendi

Öğrencilere annelerinin yaptığı sulu yemekleri sunan lise yemekhanesi, okulda yemek alışkanlığını değiştirdi- Daha önce fast foodlara ilgi gösteren öğrenciler, öğle yemeklerinde çorba, zeytinyağlı dolma, yoğurt, salata gibi yemekleri tercih etmeye başladı

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmir'de, öğrencilere annelerinin yaptığı sulu yemekleri sunan lise yemekhanesi, daha önce fast foodu tercih eden öğrencilerin yemek alışkanlığını değiştirdi.

Bornova ilçesindeki eğitimin tam gün olduğu Cem Bakioğlu Anadolu Lisesinde, öğrencilere öğle yemeğinde annelerin hazırladığı sofraları aratmayan seçenekler sunuluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında yapılan "Beslenme Dostu Okul Projesi" kapsamında "Beslenme Dostu Okul" seçilen okulda öğrencilere fast food yerine zengin çeşitte çorba, sebze ve et yemekleri, salatalar, sütlü tatlılar, yoğurt, ayran, taze sıkılmış meyve suları sunuluyor. Lezzetiyle öğrencilerin sevgisini kazanan yemekler, öğrencilerin gıda tüketimindeki tercihlerini değiştirdi. Daha önce öğle yemeklerini fast food ürünlerle geçiştiren liseliler, artık sulu yemeklere yöneldi. Hamburger ve tost yiyen öğrenciler çorba, zeytinyağlı dolma, yoğurt, salata gibi yemekleri tercih etmeye başladı.

Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MEB'in çocukların sağlıklı beslenmeleri konusunda gerekli çalışmaları yaptığını belirterek, özellikle obeziteye karşı etkin mücadele verildiğini söyledi.

Öğencileri, fast food yiyeceklerden uzaklaştırmak için damak tadlarına uygun, hijyenik ortamlarda hazırlanmış yemeklere, taze sebze ve meyvelere teşvik ettiklerini vurgulayan Kadıoğlu, "Beslenme dostu olan bu okulumuzda çocuklarımızı hazır gıdalardan ziyade annelerinin yapmış olduğu sulu yemeklerle beslenmeleri yönünde teşvik ediyoruz. Bundan güzel sonuçlar alıyoruz. Daha önce öğrenciler genelde fast food yemek tarzına meyilliydi. Anne yemeği dediğimizi sulu gıda yiyeceklerin hijyen kurallarına göre hazırlanıp sunulmasından sonra öğrencilerimiz bu yemekleri daha çok tercih eder hale geldi" dedi.

- Kalori hesabına göre yemek

Lise çağındaki beslenmenin gelişim açısından önemine dikkati çeken Kadıoğlu, bu nedenle yemekhanede kalorileri hesap edilmiş, vücut için sağlıklı, bunu yaparken öğrencilerin damak tadına uygunluğa da özen gösterdiklerini kaydetti.

Kadıoğlu, sağlıklı beslenmeyenlerin obezite riskiyle karşılaştığını dile getirerek, bu durumun da hem eğitim hayatını hem de tüm yaşamı olumsuz etkileyebildiğini belirtti.

Okulun yemekhane ve kantin işletmecisi Rasim Topçu da Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında öğrencilerin boyu, kilosu, yaşı ile hijyen, ustalık ve kalfalık belgesi, kişisel hijyen, menülerin hazırlanmasındaki hassasiyet gibi konularda sık sık denetimler yapıldığını aktardı.

Öğrencilerin en çok çorbayı sevdiğini ifade eden Topçu, şöyle konuştu:

"Çorbalardan sonra etli yemekler seviliyor. Yemekhanede yemek yiyen sayısı 50'lerden 240'lara çıktı. Yemekhanenin yanı sıra kantinde de sağlıklı beslenme için taze meyve satıyoruz. Meyve suyu içmek isteyene taze sıkılmış olarak veriyor, süt ve ayran öneriyoruz. Fast food çağında müthiş bir başarı."

-"Annemin yemeklerini aratmıyor"

Okulun 9. sınıf öğrencisi Furkan Gündüz ise yemeklerin kendilerini ev ortamında hissettirdiğini söyledi.

Sulu yemeklerden önce hamburger, tost gibi ürünleri tercih ettiklerini ifade ederek, "Ben sporcuyum, beslenmeme daha da özen göstermem gerekiyor. Bu anlamda yemekhanedeki yemekler çok iyi oldu. Yemekleri aileme de aktardım, onlar da çok memnun durumdan. Anneme 'senin yemeklerini aratmıyor' dedim." diye konuştu.

9. sınıf öğrencisi Lara Kaçar ise okulda da evlerindeki gibi sağlıklı beslendiklerini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :