Ankara Üniversitesi Geleneksel Hasat Bayramı
Rektör Prof. Dr. İbiş:- "Hasat artık başarının ilan edildiği, bereketin, Allah'ın bize sunduğu değerli ürünlerin toplandığı, alın terinin, emeğin doruğa ulaştığı ve o bolluğun yaşandığı bir bayram"- TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı Özdöngül:- "Hassas ta
ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesince Geleneksel Hasat Bayramı'nın 33'üncüsü düzenlendi.
Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, hasadın önemini vurguladı.
İbiş, "Hasat artık o başarının ilan edildiği, bereketin, Allah'ın bize sunduğu bu değerli ürünlerin toplandığı, alın terinin, emeğin doruğa ulaştığı ve o bolluğun yaşandığı bir bayram. Bu aslında sadece bir bayram değil bir şenlik, diğer taraftan bir kültür, gelenek. Sadece ülkemizde değil, dünyanın tarımla uğraşan tüm toplumlarında bu bayramı yaşıyoruz." diye konuştu.
Hasat bayramının heyecanını ve sevincini yaşadıklarını belirten İbiş, "Gıda, dünyada en önemli unsur. Dün önemliydi, bugün önemli, yarın çok daha önemli noktaya gelecek. O bağlamda ülkelerin tarım politikalarında tarım eğitimi, daha verimli tarım, tarım alanlarından istihdam, ekonomik katma değer, ihracat yaratmak, hepsi temel hedefler arasında. Bugün gıda olarak kendi kendine yeten bir ülke, aslında çok önemli bir avantajı elinde bulunduruyor demektir." dedi.
Ziraat Fakültesinin çalışmalarına değinen İbiş, fakültenin görevinin sadece eğitim değil araştırma yapmak, topluma dönük ihtiyaçları, daha verimli tarımı ve bu konudaki politikaları tüketici refahına kadar ulaşan boyutta belirlemek, bunu kamu, bakanlık, sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalarla ortaya koyup topluma sunmak olduğunu kaydetti.
TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı Nebi Doğan Özdöngül de hasat bayramına katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Ankara Üniversitesi ile dostluklarının uzun yıllara dayandığını ifade eden Özdöngül, TürkTraktör'ün ürettiği 100 bin ve 500 bininci traktörlerin üniversitede olduğunu anlattı.
Hassas tarım teknolojilerinin önemine dikkati çeken Özdöndül, "TürkTraktör olarak dünyada yükselen bir trend olan hassas tarım uygulamalarını kullanarak, gerek hava koşulları ve çevresel faktörlerin olumsuzluklarını gerekse operatör hatalarını minimize edecek şekilde hedeflerimizi oluşturmuş durumdayız. Yürüttüğümüz hassas tarım projesine de New Holland marka biçerdöverimizle destek veriyoruz." diye konuştu.
Türkiye'de ne istediğini bilen, teknolojiyi yakından takip eden çiftçiler olduğunu vurgulayan Özdöngül, teknoloji anlamında bu çiftçileri desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.
Özellikle verim haritalamayla tarımda önemli bir aşama kaydedildiğini bildiren Özdöngül, şöyle devam etti:
"Verim haritalamada, yıllar itibarıyla izlenen ürün verim değişimlerinin, tarımsal girdi kullanımlarının yansıtılması esas alınıyor. Hassas tarım uygulamalarının yaygınlaşmasıyla Türk tarımının önemli oranda atağa kalkacağına inanıyoruz. TürkTraktör olarak bu konuda gerek çiftçilerimize gerekse sektörün insan kaynağına elimizden gelen her türlü desteği sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz. Çiftçinin üretiminin, hasat bayramının hayırlı olmasını diliyorum."
Daha sonra İbiş ve Özdöngül, TürkTraktör'ün "Hassas Tarım Uygulamaları" kapsamında kullanılan ileri teknoloji "verim haritalama" ürününün yer aldığı New Holland biçerdöverine binerek, ilk hasadı yaptı.
Etkinliğe, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma İstasyonları ve Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Umut Toprak da katıldı.
AA
Kaynak: