Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, Demirtaş'a yanıt verdi

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, Demirtaş'a yanıt verdi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:- "(Selahattin Demirtaş’ın, 'Şentop, değişikliğin ucube bir değişiklik olduğunu ve Anayasa’ya aykırı olduğunu arkadaşlarımıza söylemiştir' iddiası) Bana atfedilen bu değerlendirme külliyen yalandır"- "Kesinlikle böyle

- - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, "Şentop, değişikliğin ucube bir değişiklik olduğunu ve Anayasa’ya aykırı olduğunu arkadaşlarımıza söylemiştir' iddiasıyla ilgili, "Bana atfedilen bu değerlendirme külliyen yalandır. Kendi savunduğum fikrin yanlış olduğunu düşündüğüm ve söylediğim beyanı, ortalama zeka sahibi birisinin iddiası olamaz." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş’ın savunmasında dile getirdiği, "Bu değişiklik, Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP Milletvekili ve Anayasa profesörü olan Mustafa Şentop’un icadıdır. Şentop, değişikliğin ucube bir değişiklik olduğunu ve Anayasa’ya aykırı olduğunu bildiğini Meclis kulislerinde arkadaşlarımıza söylemiştir." iddiasına yanıt verdi.

TBMM’de bulunan dokunulmazlık dosyalarının tamamının bir Anayasa değişikliği ile kaldırılması fikrinin kendisine ait olduğunu belirten Şentop, "İstisnasız, HDP dahil bütün siyasi partilerin, 'dokunulmazların hepsini kaldıralım' dediği bir ortamda, TBMM’yi meşgul etmeden bunu gerçekleştirecek bir formül bulmuş olduk. HDP’nin, 'gelin bütün dokunulmazlıkları kaldıralım' derken numara yaptığını, dokunulmazlıkların kaldırılamayacağına güvenerek blöf yaptığını bilmemiz mümkün değildi. Zira biz, siyasetçilerin doğru olduğuna inandıklarını söylediğini zannederiz." dedi.

Mustafa Şentop, "dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair değişikliğin ucube bir değişiklik olduğu, Anayasaya aykırı olduğu" şeklinde kendisine atfedilen değerlendirmelerin külliyen yalan olduğunu vurguladı.

Kesinlikle böyle bir değerlendirmesi olmadığı gibi, esasen Anayasa değişikliği fikrinin sahibi olarak böyle bir düşüncede olmasının mümkün de olmadığını belirten Şentop, "Kendi savunduğum fikrin yanlış olduğunu düşündüğüm ve söylediğim beyanı, ortalama zeka sahibi birisinin iddiası olamaz." ifadelerini kullandı.

- "Diyarbakır’da farklı, İzmir’de farklı konuşanlar..."

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben düşündüğünü apaçık söylemekle, tavrını, sonucu ne olursa olsun ortaya koymakla tanınan bir kişiyim. Hayata bakışım da siyasete yüklediğim anlam da budur. Evvela, bana izafeten söylenenler kendi içinde çelişkilidir; zira benim fikrim ve önerim olan bir değişikliğin Anayasaya aykırı olduğunu söylemem mümkün değildir. Anayasaya aykırılık gibi bir kanaatim olsa böyle bir fikri zaten ortaya atmaz ve arkasında durmazdım. Savunduğum her fikrin doğruluğuna olan inancım daima tamdır ve katidir.

İkincisi, bir hukukçu olarak şunu bilirim: Anayasa değişiklikleri Anayasaya aykırı olamaz, Anayasa hükümleri arasında hiyerarşi yoktur, bir Anayasaya maddesi başka Anayasa maddesine aykırı olamaz. Anayasa değişiklik maddelerinin başka Anayasa maddelerine aykırı olabileceği fikri, Türkiye’de vesayet düzeninin en önemli malzemelerindendir. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair Anayasa değişikliği Anayasaya aykırı değildir, asla aykırı olamaz. Biz inandığımız fikirleri söyleriz, savunuruz ve bu fikirlerin arkasında sonuna kadar dururuz. Dışarıda farklı, kulislerde farklı konuşanlar; Diyarbakır’da farklı, Erzurum’da farklı, İzmir’de farklı, İstanbul’da farklı konuşanlar arasında aranmalıdır."

- "Önce kavga çıkarttılar sonra ifade vermeyiz dediler"

Mustafa Şentop, dokunulmazlıkların kaldırılması sonrası ortaya çıkan tablonun yegane faili olan Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarının, önce, "dokunulmazlıkların hepsi kalksın" dediğini, değişiklik Anayasa Komisyonuna gelince kavga çıkartıp AK Parti milletvekillerine saldırdığını, sonra da "biz ifade vermeyiz, mahkemeleri tanımıyoruz" dediğini kaydetti.

"Şimdi mahkemede savunma yapan zat, Anayasaya aykırılık iddiasını Anayasa Mahkemesine götürebilmek için altyapı kurmaya çalışırken, mahkemeleri tanımadığını ve ifade vermeye gitmeyeceğini beyan eden zattır." diyen Şentop, sorunun gerçek kaynağının, bu samimiyetsiz ve tutarsız yaklaşımlarda aranması gerektiğini vurguladı.

Komisyon Başkanı Şentop, "HDP Eş Başkanının kendi şahsı ve çevresindekilere dair tecrübesinden kaynaklanan, 'dışarıda farklı kuliste farklı konuşma' işinin bana yakıştırılamayacağını ifade eder, bütün anlamı ve ağırlığı ile bunun kendisine yakıştığını düşündüğümü beyan ile ithamı aynen iade ederim." değerlendirmesinde bulundu.

-

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :