Anayasa değişikliği teklifi Komisyonda

Anayasa değişikliği teklifi Komisyonda

TBMM Anayasa Komisyonunda teklifin görüşmeleri sürüyor

TBMM (AA) - Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri, TBMM Anayasa Komisyonunda devam ediyor.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, iyi gerekçelerle kişilerden bağımsız olarak sisteme ilişkin görüşlerini ifade ettiklerini söyledi.

Akçay, yeni düzenlemenin hayata geçmesi halinde Cumhurbaşkanının sınırsız yetkiye sahip olamayacağını savunarak, şöyle konuştu:

"Anayasa tartışmalarına boğulmaya ve anayasa fetişizmine kapılmamak gerekir. 'Kanun-i Esasi gelecek, dertler bitecek' dendi. Dertlerimiz bitmedi. Bu kaçıncı değişiklik ve hala anayasayı tartışıyoruz. Anayasayı işletmek önemlidir. İkincil mevzuatın da iyi hazırlanması da en az Anayasa değişikliği kadar önemlidir. Önemli olan ülkeyi kurumlar ve kurallarıyla yönetmektir. Ülkenin iyi yönetememe sorunu vardır. Türkiye şahsi ve keyfi anlayışla yönetilmemelidir. Devleti idare etmek ile vazifeyi idare etmek arasında dağlar kadar fark vardır. Yönetemeyenler suçu sisteme atarak kaçamayacaklar. Elbette sistemden kaynaklanan arızalar mutlaka giderilmeli. Değişikliğin hiçbir yerinde üniter yapıdaki devlet vasfı tartışma konusu bile yapılmamıştır."

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "16 askerimizin niçin öldüğünü iktidar açıklamayacak mı? İktidar her zaman yanlış yapacak ama her zaman mağdur. Rus Büyükelçisini öldüren 22 yaşındaki çocuğu CHP mi, MHP mi, HDP mi yetiştirdi? Bir partinin iç işinde anayasa propagandası yapılıyor. Ekranın bir yarısında Rus büyükelçisinin cenaze töreni, başbakan il başkanları toplantısında nükteler yapıyor, güldürüyor. Atatürk’ün heykeli Rize'den, resmi Meclisten kaldırılıyor. Seyirci mi kalacağız? Bu tablo içinde varsa yoksa başkanlık sistemi..." diye konuştu.

İktidar partisi içinde bazı milletvekillerinin kafasının karışık olduğunu ileri süren Gök, "Konuyu kendi içinizde bile tartışmadınız. AKP'nin de kendi içinde mutabakatın olduğu bir metin değil. Hani 316 milletvekilinin imzası var da niye arkadaşlarınızın kafası karışık? Başbakanın kafası da net değil. Bugün Magna Carta'ya atıfta bulundu. 800 yıl önceki Magna Carta ile anayasayı karşılaştırdı. Bu düzenleme bütçe hakkını yok ediyor. Tam bir otoriter kayış var. Meclisi ortadan kaldırmak var bu teklifte. Kendisini lağveden bir Başbakan'ın bunu gülerek anlattığı bir ülke yok. " ifadelerini kullandı.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da ülkenin gündeminde anayasa değişikliği teklifinin olmadığını belirterek, "Yapacağınız referandumda insanlar özgür iradeleriyle oy kullanabilecek mi? Ya istikrar ya kaos deniyor? Ülkede artık darbelerin önüne geçmemiz gerekiyor. Seçme ve seçilme yaşı 18’e düşüyor. Biz Mecliste yaş sınırını aşağı çekiyoruz. İktidarın kaç milletvekili genç?" diye sordu.

"Yedek milletvekilliği"nden herkesin korktuğunu öne süren Başaran'a AK Parti milletvekilleri "kimse korkmuyor" diye tepki gösterdi.

Başaran, bir arada yaşama umudunu güçlendirecek bir anayasa için çalışılması gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :