Amişler ile zamanda yolculuk

Amişler ile zamanda yolculuk

ABD'de inançları gereği modern hayatı ve teknolojiyi reddeden Amişlerin mütevazi yaşam tarzları, insanı adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor- 18. yüzyılda reform hareketleri ve dini baskılar nedeniyle İsviçre'den dini özgürlük vadeden "Yeni Dünya"ya göç eden

LANCASTER (AA) - BETÜL YÜRÜK - ABD'de inançları gereği kendilerini modern dünyadan ve teknolojiden soyutlayan Amişlerin mütevazi yaşam tarzları, insanı adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Reform hareketleri ve dini baskılar nedeniyle 18. yüzyılda İsviçre'den dini özgürlük vadeden "Yeni Dünya"ya göç eden ve bugün nüfusu 300 bini bulan gelenekçi Hristiyan mezhebi, hala Avrupa’dan ABD'ye göç ettikleri günkü şartlarda yaşıyor.

Çalışkan ve disiplinli bir topluluk olarak bilinen Amişler, inançları doğrultusunda son derece basit ve sade bir yaşam sürüyor.

Çoğunlukla ABD'nin orta batı eyaletlerinde yaşayan Amişler, ne elektrik ne de modern teknolojinin sunduğu diğer imkanları kullanıyor.

Modern hayatı ve teknolojiyi reddeden, el emeğine ve işçiliğe önem veren bu topluluk, teknoloji devi ABD'de her türlü teknolojiden uzak yaşıyor.

Amişler, otomobil yerine "buggie" adı verilen at arabalarıyla yolculuk yapıyor.

Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, traktör dahi kullanmayan Amişler, tarlalarını at arabalarıyla sürüyor, mahsulleri modern çiftlik teknolojileri olmadan ekip biçiyor ve hasat topluyor.

Çocuklar da dahil tüm aile üyeleri, tarlada çalışıyor, inek sağıyor ya da ev işlerine bakıyor.

Amişler, tarla, inşaat ya da ahır işlerinde de imece usulü birbirlerine yardım ediyorlar.

- Kalabalık aileler

Çok sayıda çocuk sahibi olma geleneğini sürdüren Amişlerin en az beşer çocuğu var. Amiş çocukları, tek odalı kendi okullarında 8 yıllık eğitim alıyor, aileler çocuklarını 8 yılın ardından okula göndermiyor.

Amişler, günlük hayatta İngilizcenin yanı sıra çoğunlukla kendi anadilleri olan Almancanın farklı bir lehçesini konuşuyor.

İbadetleri diğer Hristiyanlardan farklılık gösteren Amişler, iki haftada bir pazar günleri kendi kiliselerine gidip, ayin sonrası yemek yiyor.

Giyim tarzlarıyla da dikkati çeken bu topluluk, kıyafetlerini genelde kendileri dikiyor ve fermuar dahi kullanmıyor.

Kadınlar koyu renk, düz uzun elbiseler ve beyaz önlük giyiyor, kep benzeri beyaz şapka takıyorlar. Düğünlerinde kendi diktikleri mavi elbise giyen genç Amiş kadınları, evlendikten sonra düğün elbiselerini kiliseye giderken giyiyor ve öldüklerinde yine düğün elbiseleriyle gömülüyorlar.

Erkekler ise koyu renk askılı pantolon ve uzun kollu, yakasız gömlekler giyiyor, yazın hasır şapka, kışın siyah fötr şapka takıyor. Bıyık bırakmaları yasak olan Amiş erkekleri, evlendikten sonra sakal bırakıyor.

Elektrik kullanmadıkları için çamaşır ve bulaşıklarını elde yıkayan Amişler gün batımından sonra çalışmayı bırakıp evlerine gidiyor ve aydınlatma için gaz lambası kullanıyorlar.

Savaş karşıtı olan ve askerliği reddeden Amişler oy kullanmıyor, vergi vermiyor, sadece kendi ürettikleri ve sattıkları ürünlerin gelir vergisini ödüyorlar.

Farklı yaşam tarzlarıyla ilgi odağı haline gelen Amişler, Lancaster'e çok sayıda turist çekiyor ve Amişlerin yaşadığı yerlere at arabalarıyla turlar düzenleniyor.

Teknoloji karşıtı Amişler, fotoğraf ve görüntü alınmasından rahatsız oluyor, fotoğraflarının çekildiğini gördüklerinde arkalarını dönüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :