Amasya'da maden işçilerinden protesto

Amasya'da maden işçilerinden protesto

Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye bağlı Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışan işçiler, işletmenin kapatılmasını ve Soma'da görevlendirilmelerini protesto etti- İşçiler, Amasya-Samsun karayolunu yaklaşık

AMASYA (AA) - Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışan işçiler ve yakınları, işletmenin kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki gösterdi.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ, firmaya bağlı Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nin kapatılması ve işletmedeki 300 işçinin Soma'daki maden ocağında görevlendirilmesine karar verdi.

Karara tepki gösteren maden işçileri ve yakınlarından oluşan kalabalık grup, maden işletmesinden yola çıkarak Amasya-Samsun karayolunu trafiğe kapattı.

Gruptakiler, "Soma'ya gitmek istemiyoruz" ve "Soma şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganları atarak Soma Kömür işletmeleri AŞ'ye ait kıyafetleri yaktı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, yaptığı açıklamada, maden ocağında 300 işçinin çalıştığını, bu işçilerin Soma'ya gittikleri takdirde çok büyük sıkıntılar yaşayacağını söyledi.

Soma Kömür işletmeleri AŞ'nin işletmeyi 2013'te devraldığını, firma yetkililerinin işçilere daha iyi şartlar sunacağını söylediğini belirten Güven, şöyle konuştu:

"Daha fazla istihdam yapacağız' diyenler, 13 arkadaşımızın iş akitlerine son verdi, şimdi de işletmeyi kapatma kararı aldı. Orada yaşanan maden faciası sadece Soma'yı yakmadı. Ülkeyi yaktığı gibi Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışan maden işçilerini de yaktı. Arkadaşlarımızı 'İhtiyaç var' diyerek Soma'ya göndermek istiyorlar. Arkadaşlarımız rahat uyku uyuyamıyor, 'Biz ne olacağız?' diye düşünüyor. 'Bu işletmeyi çalıştıracağız' diye devraldılar, şimdi kapatma kararı alıyorlar. Çalıştıracaklarsa çalıştırsınlar, çalıştırmıyorlarsa bırakıp gitsinler. Biz Soma'ya gitmiyoruz, bu bedeli ödemeye hazırız, yetkililerden destek bekliyoruz."

Güven, Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nin şanlı eylemleriyle bilindiğini, istekleri gerçekleşene kadar eylemlerine devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İşçilerden Cengiz Aygün de sürekli endişe içinde olduklarını ifade ederek, "İşçi arkadaşlarımızın birçoğu hasta, burada kurulu düzenleri var. Biz buradan gitmiyoruz, burada doğduk, burada öleceğiz. Hakkımızı alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz." diye konuştu.

Protestocu grup, eylemin ardından yolu trafiğe açtı.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez, CHP Suluova İlçe Başkanı Vedat Güdek ve MHP Suluova İlçe Başkanı Osman Aday da maden sahasına gelerek işçilere destek verdi.

Amasya'da maden işçilerinden protesto

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler