Almanya Cumhurbaşkanı 10 Türk'e liyakat nişanı verdi

Almanya Cumhurbaşkanı 10 Türk'e liyakat nişanı verdi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'daki üstün hizmetlerden dolayı 10'ü Türk 25 kişiye liyakat nişanı verdi... Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan liyakat nişanı alan Türkler kimler?

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'daki birlikte yaşam ve uyum projelerinde yaptıkları üstün hizmetlerden dolayı 10'ü Türk 25 kişiye liyakat nişanı verdi.

Nişan alanlar arasında WDR Radyosu Türkçe-Almanca bölümü eski yöneticilerinden Osman Okkan, Hamburg Türk Toplumu eski Başkanı ve Almanya Türk Toplumu (TGD) Almanya İkinci Başkanı Hüseyin Yılmaz, Frankfurt Türk Film Festivali Başkanı Hüseyin Sıtkı'nın bulunduğu 10 Türk yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gauck, Bellevue Sarayı'ndaki ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Böylesi ödülleri veriyor olmak, Cumhurbaşkanlığı makamındaki en güzel anlardan birisi" dedi. Gauck, entegrasyon kelimesi yerine "farklı insanların birlikte yaşaması" tabirinin daha yerinde olacağını vurguladı.

Gauck, "Geçtiğimiz haftalarda Alman vatandaşlığına geçen, bu ülke için 'evet' diyen vatandaşları Bellevue Sarayı'na davet etmiştim. Bugün de sizlere, farklı ülkelerden gelen insanlara ülkemizi güzel bir vatan yaptığınız ve verdiğiniz katkılar için teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

"Çeşitlilik bir zenginliktir. Bu çeşitliliğin şartı da birbirimize karşı açık, saygılı olmak. Birbirimize ait olduğumuzun bilincinde olmalıyız" diyen Cumhurbaşkanı Gauck, liyakat nişanı verilen kişilere şu hatırlatmada bulundu:

"Yol gösterici ve köprü vazifesinde olan kişiler olarak, karşılaşacağınız ve mücadele vermeniz gerekecek durumlara karşı cesaretinizi kırmayın. Ülkemizin saygı gösteren ve herkese şans eşitliği veren bir ülke olması yolunda ne yapmamız ve nerelerde eksikliklerimiz olduğu konusunda bizlere yardımcı olun." 

Alman hükümetinin Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da tören sonrasında bir konuşma yaparak, Almanya'daki değişik kültürleri bir araya getirmek için bu kişilerin önemli işler yaptıklarını söyledi. Özoğuz, "Ben her birini tek tek tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu kişilere bu kadar önem verdiğini, böyle bir törenle de neler yaptıklarını göstermesi Almaya için gerçekten güzel bir adım. Almanya artık farklı kültürlerden oluşan bir toplum ve bunu göstermek lazım" dedi. 

Frankfurt'ta 14 yıldan bu yana düzenlenen Frankfurt Türk Film Festivali'nin Başkanı Hüseyin Sıtkı, ödül almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Kırk yıl önce köyünden Almanya’ya gelmiş bir insan için bu düzeye kadar gelip böyle bir ödülü almak oldukça gurur verici, çok mutluyum. Böylesi yüksek düzeyde bir ödül olmak herkese nasip olmayacak bir durum. İnanıyorum ki, benim gibi çalışan birçok insanı motive edecektir" şeklinde konuştu. 

Hamburg'da yaşayan Almanya Türk Toplumu (TGD) Almanya İkinci Başkanı Hüseyin Yılmaz da aldığı ödülün kendisini onurlandırdığını, Hamburg’da yaşlılar ve emeklilere yönelik çalışmalarının artarak devam edeceğini ifade etti. 

Liyakat nişanı alanlardan eski WDR Radyosu yöneticisi Osman Okkan ise ödülünün yıllarca yapılan çalışmaların bir değerlendirilmesi olduğunu dile getirdi. Okkan, "Bu ödülü kişisel olarak bana verilmiş olarak kabul etmiyorum. Onyıllardır Almanya’da çalışmalar yapan birçok insanın bu ödüle layık olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandım. 

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un liyakat nişanı verdiği Türklerin isimleri şöyle: Nevfel Cumart, Seyran Ateş, Mehmet Altun, Tevide Er, Hüseyin Yılmaz, Hüseyin Sıtkı, Şahabeddin Buz, Hülya Feise, Ramazan Dalgalı ve Osman Okkan.

Etiketler :