Akıncı Üssü darbe girişimi davası

Akıncı Üssü darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 460 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 460 sanığın yargılandığı davada, sanık savunmaları alındı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, olay tarihinde Konya 3. Ana Jet Üssü'nde görev yapan MAK timi personeli eski astsubay Sedat Koçyiğit savunma yaptı.

Koçyiğit, 15 Temmuz'da sabah normal olarak mesaisine devam ettiğini, gün içerisinde normal olarak arazi eğitimine çıkış hazırlığı yaparken saat 12.00'den sonra gelen emir üzerine 4 sivil araçla 15 kişilik bir ekiple üsten çıktıklarını söyledi.

Normalde arazi eğitimlerini ya uçaktan paraşütle atlayarak ya da sivil araçlarla Beyşehir bölgesine gidip orada arazi çalışması yaparak tamamladıklarını anlatan Koçyiğit, "O gün de sivil araçlarla üsten çıkış yaparken yine Beyşehir'e gideceğimizi sanıyordum. Fakat bindiğimiz araçlar İstanbul yönüne doğru ilerlemeye başladı." diye konuştu.

Yolda bölük komutanı eski binbaşı Gökhan Maldar tarafından İstanbul'da tatbikata katılacaklarının söylediğini belirten Koçyiğit, savunmasına şöyle devam etti:

"İstanbul'da yerini tam olarak bilmediğim ama sonradan öğrendiğime göre Kara Havacılık Birliğine giriş yaptık. Kısa bir yemek molasından sonra hazırlık yapmamız söylendi. 'Komutanlarımızın güvenliği tehlikede onların güvenliğini alacağız hemen çıkış yapacağız' dendi.

Bulunduğumuz birlikte 2 helikoptere bindirildik ve havalandık. Bir süre sonra yerini tam olarak bilmiyorum ama deniz kenarında bir düğün salonunun otoparkına iniş yaptık. Ben iniş yaptıktan sonra yanımda bir personelle indiğim helikopterin çevre emniyetini aldım."

Koçyiğit, bir süre sonra verilen emir üzerine helikoptere tekrar binip Samandıra'daki askeri birliğe döndüklerini, sabaha karşı da Ankara'da bulunan Akıncı Üssü'ne intikal ettiklerini söyledi.

- "Yorgunluktan uyuyakaldım"

Sanık eski astsubay Hamza Karaduran da olay günü mesaiye geldiğinde öğleden sonra koruma görevi için İstanbul'a gidileceğini, görevin detaylarının burada bildirileceğinin söylenmesi üzerine karayoluyla İstanbul Samandıra'daki askeri birliğe gittiklerini anlattı.

Askeri birliğe geçtikten sonra bölük komutanı eski binbaşı Gökhan Maldar'ın orada bulunanlara Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'a yönelik koruma görevinde bulunacaklarını söylediğini aktaran Karaduran, "Gökhan binbaşı helikopterlerin bizi almaya geldiğini söyledi. Helikopterlere binip Moda Deniz Kulübü'ne gittik. Dış emniyeti alma görevi verilmişti." diye konuştu.

Karaduran, daha sonra tim komutanının görevin bittiğini söylemesi üzerine helikopterlerle Samandıra'ya döndüklerini belirterek çok yorgun olduğundan beklediği yerde uyuyakaldığını iddia etti.

Sabaha karşı helikopterle Akıncı Üssü'ne götürüldüklerini söyleyen Karaduran, uçaklar pisti bombaladıktan sonra bir binaya sığındıklarını daha sonra akşam saatlerinde üsten ayrıldıklarını, ertesi gün Merkez Komutanlığına gidip ifade verdiğini kaydetti.

Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakacak hiçbir eylemi olmadığını ve suçlamayı kabul etmediğini savunan Karaduran, tahliye ve beraat talep etti.

Sanık eski astsubay Ali Murat Karakaş da üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :