Akdeniz'in en büyük limanı Cezayir'de inşa edilecek

Akdeniz'in en büyük limanı Cezayir'de inşa edilecek

Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın en büyük limanı, Çinli iki firma tarafından 3,3 milyar dolara Cezayir'de inşa edilecek

ANKARA (AA) - Cezayir'in Şerşel şehrinde, Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın en büyük limanının Çinli iki firma tarafından 3,3 milyar dolara inşa edileceği bildirildi.

Cezayir resmi haber ajansı APS'de yer alan habere göre, Cezayir Ulaştırma Bakanlığı ile Çin Liman Mühendisliği Şirketi (CHEC) ve Çin Devleti İnşaat ve Mühendislik Şirketi (CSCEC) arasında, liman inşası konusunda anlaşma imzalandı.

Başkent Cezayir'e 60 kilometre uzaklıktaki Şerşel şehrinde 3,3 milyar dolar maliyetle yapılması planlanan limanın inşaat çalışmalarını Çinli iki firma ve Cezayir Liman Grubu (GSP) tarafından oluşturulacak konsorsiyumun yürüteceği belirtildi.

Cezayir Ulaştırma Bakanı Bucuma Tali, Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın en büyük limanı olma özelliğini taşıyacak limanın, 2 bin hektar alan üzerine kurulacak ve 6 bin 230 metre uzunluğunda olacağını söyledi.

Tali, 2023 yılında hizmete girmesi beklenen limanın, 2050 yılında 35 milyon ton yük işleme ve 6 milyon konteyner kapasitesine ulaşmasını ümit ettiklerini belirtti.

Bakan Tali, limanı ilk 4 yıl işletecek Şangay Limanlar Grubu'nun Güneydoğu Asya ve diğer bölgelerden Cezayir'e olan uluslararası deniz trafiğinin akışı konusunda da yardımcı olacağını aktardı.

Cezayir yönetimi, limanın Kuzey Afrika ve Avrupa ülkeleri için transit geçiş merkezi ve Mali gibi denize kıyısı olmayan komşu ülkelerin uluslararası sulara açılan kapısı olmasını amaçlıyor. Limanın tamamlandıktan sonra yüzde 51'lik kısmının devlet, yüzde 49'luk kısmının ise özel sektöre ait olacağı belirtiliyor.

Proje bütçesinin Çin'in uzun vadeli vereceği krediyle sağlanacağı belirtilirken, Cezayir Bankası'nın geri ödemeyi Çin para birimiyle yapacağı ifade ediliyor.

Fas'ın Kazablanka şehrinde yer alan Fas Limanı yıllık 21 milyon ton kapasitesiyle halihazırda Kuzey Afrika'nın en büyük limanı olma özelliğini koruyor.

Çin'in, Afrika'nın birçok bölgesinde olduğu gibi Cezayir'de de çok sayıda yatırımı ve ticari anlaşması bulunuyor. İki ülke arasındaki ticari iş birliği ve yakınlaşma siyasi ilişkilere de etki ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :