AK Parti'den, Roman vatandaşlara "umre" fırsatı

AK Parti'den, Roman vatandaşlara "umre" fırsatı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ:-"İzmir ve Manisa'dan 32 Roman vatandaşımızı umreye gönderiyoruz" -"İlk ekibin ardından Bursa, Edirne, Çanakkale ve İstanbul'dan Roman vatandaşları da götüreceğiz"

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- AK Parti, fakir Roman vatandaşların "umreye gitme" isteğini yerine getiriyor.

AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, umreye gitmek isteyen ama ekonomik durumu iyi olmayan Roman vatandaşların, taleplerini kendilerine ilettiğini belirterek, ilk aşamada İzmir ve Manisa'dan 32 kişiye bu imkanın sağlandığını anlattı.

Kadın ve erkek 32 Roman vatandaşın gelecek haftalarda 5 gün Mekke ve 5 gün Medine olmak üzere umre yapacağına işaret eden Özdağ, dönüşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret ederek hurma ve zemzem ikram edeceklerini bildirdi.

Özdağ, ilk ekibin ardından uygulamanın her ay başka illerle devam edeceğini vurgulayarak, Bursa, Edirne, Çanakkale ve İstanbul'un iki bölgeyle süreceğine dikkati çekti. Roman vatandaşların umreye gitmesini organize ederken il başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarına değinen Özdağ, "Umreye gitmek isteyip, imkanı olmayanları belirledik. Daha önce de bize başvuran Roman kadınlar vardı. Bazıları aileleriyle gitmek istediler, buna da dikkate ettik. Bundan sonra başka illerde gidecekler arasında da kadınlar olacak. İstanbul'u iki bölgeye ayıracağız; her bölgeden 30'ar olmak üzere 60 kişi gidecek. Kabe'yi görmek isteyen, Peygamber Efendimizi ziyaret etmek isteyen insanlar olacak." diye konuştu.

Türkiye'de Roman vatandaşların yıllarca dışlandığını belirten Özdağ, ilk kez gerçekleştirilen projenin amacını şöyle ifade etti:

"Romanlar; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birici sınıf vatandaşı olmak istiyorlardı. Zaman zaman dışlandılar. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birinci sınıf vatandaşı olduklarını hissediyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyorlar. AK Parti iktidarında Roman açılımları, Roman çalıştayları yapıldı. Romanlar dillerinde, kültürlerinde serbestler ama büyük Türk milletinin mensubu olduklarını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşı olduklarını biliyorlar.

Bu kardeşlerimiz Müslüman, inançlı, samimi insanlar ve sanatla uğraşıyorlar. İnançlarını yaşamak istiyorlar. Biz hem istihdam, hem sosyal hayat hem de ekonomik hayatta kendilerine yardımcı olduğumuz gibi manevi hayat konusunda da yardımcı olmak istiyoruz. Bir farkındalık yaratmak istedik. İş adamlarının, hayırseverlerin, sivil toplum örgütlerinin de kendilerini kucaklamasını istedik. Onlara, 'cami, okul, sağlık ocağı yapın' ama hayırlarınızı muhtaç Roman kardeşlerimizi Umreye göndererek de yapın' diyoruz."

Özdağ, İŞKUR'un Romanlara istihdam yaratmasını istediklerini belirterek, ayrıca özel sektörün de kendilerine iş bulmada rol oynamasını, bunu Manisa'da yapmaya çalıştıklarını, Türkiye genelinde de yapacaklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :