AK Parti'den muhalefete "dokunulmazlık" ziyareti

AK Parti'den muhalefete "dokunulmazlık" ziyareti

MHP Grup Başkanvekili Vural:- "Benim samimi olarak çağrım şudur ki 506 fezleke olmakla birlikte özellikle terörle ilişkili olanlarla ilgili ortak bir siyasi irade oluşturup daha sonra da kamuoyu vicdanına sığacak şekilde dokunulmazlığı sınırlandıracak bir

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Benim samimi olarak çağrım şudur ki 506 fezleke olmakla birlikte özellikle terörle ilişkili olanlarla ilgili ortak bir siyasi irade oluşturup daha sonra da kamuoyu vicdanına sığacak şekilde dokunulmazlığı sınırlandıracak bir adımı hep beraber birlikte atmaya davet ediyoruz." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa değişikliği tekliflerini, MHP Grup Başkanvekili Vural'a iletti.

Vural, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Biz kendilerine doğrudan doğruya, bugün Türkiye terörle mücadele ederken siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilişkili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım ve buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasının bir Anayasa değişikliğini, hangi seviyede öngörülüyorsa bu konudaki mutabakatı da buna paralel olarak geçirelim beyanında bulunduk." diye konuştu.

MHP'nin dokunulmazlığın yasama ve denetleme faaliyetleri dışında ve kürsü dokunulmazlığı dışında olamayacağı ve sınırlandırılması gerektiğine yönelik yaklaşımlarının tüzüklerinde yer aldığını dile getiren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak şu anda gündemde bulunan, terörle ilişkili olanlarla ilgili bir siyasi irade beyanının da behemehal gerektiğini, bunları yaptıktan sonra da bu çerçevede buna paralel olarak da kalıcı olarak değişmenin, hangi seviyede hangi noktada olabileceğine ilişkin partiler arasında bir mutabakat sağlamanın yanında olduğumuzu kendilerine öneri olarak ifade ettim. Ben de Adalet ve Kalkınma Partisinin bu önerisini tabiatıyla Sayın Genel Başkan'ımıza ve partimizin yetkili kurullarına değerlendirmek üzere ileteceğim. Ama gönül isterdi ki burada parlamentoda, teröre karşı, teröre yardım yataklık yapanlara karşı, terör örgütüne üye olan milletvekillerine karşı yargının talep ettiği dokunma iradesi karşısında biz de siyasi irademizi kullanıp aynen 3 partinin, teröre karşı yayınladığı bildiri çerçevesinde aynı safta olsaydık. Ama maalesef bu girişim, özellikle bu konuda bir siyasi irade ifade etmekten bu 2 partinin çekindiğini ortaya koyuyor. Biz kendilerine bu önerimizi de yaptık. Bundan sonraki süreç içerisinde bu önerilerin hangi seviyede nasıl realize olacağını göreceğiz."

Tekrar bir görüşme olup olmayacağı sorusu üzerine Vural, "Elbette tabii. Yani bunu sunmalarının amacı, bizim de önerimizin amacı ve hedefi doğrudan doğruya bu konuda parlamentoda atılabilecek ortak bir adımın hangi eksende oluşabileceğini ifade etmekten geçmektedir. Benim burada samimi olarak çağrım şudur ki evet 506 fezleke olmakla birlikte özellikle terörle ilişkili olanlarla ilgili ortak bir siyasi irade oluşturup daha sonra da kamuoyu vicdanına sığacak şekilde dokunulmazlığı sınırlandıracak bir adımı hep beraber birlikte atmaya davet ediyoruz." dedi.

- "Bu konuda taktiklere gerek yoktur"

"Bu konuda taktiklere gerek yoktur, geçici çözümler aramaya gerek yoktur" değerlendirmesinde bulunan Vural, MHP'nin, bu meseleyle ilgili adım atılması konusunda samimi bir katkıda bulunacağını söyledi.

MHP olarak bu konuyla ilgili kendi görüşlerini ifade ettiklerini aktaran Vural, "Muhtemelen bu öneri doğrultusunda da MHP'nin de bu önerisini somutlaştıracak bir irade beyanı, değerlendirmelerden sonra kendilerine elbette iletilecektir." ifadesini kullandı.

Oktay Vural, şöyle devam etti:

"Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım, ortak mücadele edelim, topyekun mücadele edelim. Bugün aziz milletimizin istediği bu kararlılıktır. Bu samimi ifademi gerek CHP'ye, gerek Adalet ve Kalkınma Partisine bir kez daha iletmek istiyorum. Aksi takdirde bu konuda bir siyasi irade beyanında bulunmak istemeyenler, tarih önünde bu konuda açıkçası elbette sorgulanacaktır. Her zaman hazırız. Dokunulmazlığın sınırlandırılmasının ve kaldırılmasının da sonuna kadar yanında olduğumuzu ve yapılacak kalıcı bir düzenlemede bunu da ele almaya hazır olduğumuzu bu vesileyle ifade etmek isterim."

Dokunulmazlığın kaldırılması için kalıcı bir düzenlemenin yapılmasını istediklerini yineleyen Vural, AK Parti'nin önerisiyle ilgili "Bu açıkçası bugünü geçiştirmek amacıyla yapılmış taktik bir adım. Parlamento ve milli irade taktik adımlarla ile değil stratejik adımlarla hareket etmelidir." dedi.

Vural, "Bu bakımdan bu geçici düzenlemeden sonra 'Peki bundan sonra ne olacak?' sorusunu sorduğunuz zaman buna cevap veremeyecek durumda kalırız. Bu bakımdan bunu da bir fırsata çevirmek lazım. Fırsatın önü açıktır. Terörle ilgili olanlar, fezlekeler konusunda Karma Komisyon çalışsın, Genel Kurul çalışsın, irade beyanında bulunsun. Daha sonra dokunulmazlıkları hep beraber birlikte kısıtlayalım ve kamuoyu vicdanında yer edecek şekilde bir milletvekili dokunulmazlığını sağlayalım. Bizim çağrımız budur." ifadesine yer verdi.

Oktay Vural, "İstirhamım, kamuoyu vicdanını rahatsız eden, terör örgütüyle ilişkili olanların, milletvekili dokunulmazlığından faydalanmamasına ilişkin millet vicdanını yansıtarak, milletvekillerinin de bu konuda karar almasını temin etmenizdir. Bu konuda basın mensuplarına da düşen görev vardır." görüşünü dile getirdi.

AK Parti'den muhalefete "dokunulmazlık" ziyareti

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :