AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (4)- "(Kılıçdaroğlu'na) 'ABD'deki gibi bir başkanlık sistemi getiriyorsanız buyurun' sözünüzü, 'biz hazırız' olarak anlıyoruz. Biz buyurduk, siz de buyurun, Amerikan tipi olsun"- "Biz Türk tipini tercih ediyoruz ama siz

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, "(ABD'deki gibi bir başkanlık sistemi getiriyorsanız buyurun) sözünüzü, 'biz hazırız' olarak anlıyoruz. Biz buyurduk, siz de buyurun, Amerikan tipi olsun. Biz Türk tipini tercih ediyoruz ama siz Amerikan tipi başkanlık olsun diyorsanız ona da varız, hodri meydan; buyurun başlayalım görüşmelere, bu işi de Türkiye'nin gündeminden kaldıralım." çağrısında bulundu.

Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon programında, "ABD'deki gibi bir başkanlık sistemi getiriyorsanız buyurun." dediğini belirtti.

Başbakan Yıldırım, "Biz bunu, 'biz hazırız' olarak anlıyoruz. Biz buyurduk, siz de buyurun, Amerikan tipi olsun. Biz Türk tipini tercih ediyoruz ama siz Amerikan tipi başkanlık olsun diyorsanız ona da varız, hodri meydan; buyurun başlayalım görüşmelere, bu işi de Türkiye'nin gündeminden kaldıralım. Anamuhalefet Partisi tekrar millet önünde samimiyet sınavındadır. İnşallah geçmişte oldukları gibi bu sınavdan da başarız çıkmaz. Bu fırsatı millet adına kaçırmamasını bekliyoruz."değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin yıllardan beri muhalefetin, iktidarın, herkesin gündeminde olan yeni anayasayı, vesayet eseri, artık Türkiye'nin gerçeklerinden tamamen uzak kalan bu anayasayı, gelin bu halkın iradesinin tecelli ettiği yüce Meclis'te birlikte yapalım."diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu onuru siyaset sahiplensin, bu onura sizler de ortak olun, milletimizin sesine kulak verelim. Bu çağrımız son çağrıdır, bu çağrıyı kaçırmayın. Bundan sonra çaresizlik içinde olacağımızı hiç kimse düşünmesin, demokrasilerde çare tükenmez, AK Parti'nin işi sorunun parçası olmak değil, sorunun çözümü olmaktır."

Yıldırım, çözümde diğer partileri de yanlarında görmenin en büyük arzuları olduğunu söyledi.

- "Biz istiyoruz ki dönüşümde herkes birlikte hareket etsin"

En geniş mutabakatla yeni anayasanın yapılması ve 2007 referandumuyla ortaya çıkan yeni durumun anayasa ile taçlandırılmasının milletin en büyük beklentisi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bunu ya bugün yaparız ya da yarın mutlaka yaparız. Biz istiyoruz ki bu dönüşümde, bu büyük projede herkes birlikte hareket etsin; büyük bir uzlaşmayla ülkemize 2023 hedeflerinin yolunu açan bu kısır çekişmeyi artık bir kenara bırakalım." dedi.

Binali Yıldırım, AK Parti Grubu olarak her zaman ülkenin ve milletin menfaatleri için, milletin hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini artıran birbirinden güzel eserleri millete kazandırmanın gayreti içinde olduklarının altını çizdi.

Bu ayın sonunda dünyanın en büyük köprüsü olan Osman Gazi Köprüsü'nün açılışının yapılacağını belirten Yıldırım, 26 Ağustos'ta da boğazın üçüncü gerdanlığı olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarının hizmete gireceğini bildirdi.

- "Davaların yüzde 75'i Yargıtaya, Danıştaya gelmeden hallolacak"

Başbakan Yıldırım, konuşmasında Meclis gündemi hakkında da bilgi verdi.

Danıştay ve Yargıtayın yeniden yapılandırılmasını öngören yasanın görüşüleceğini anlatan Yıldırım, bu yasanın, hukuk sistemi içerisinde çok kapsamlı bir düzenleme olduğunu ifade etti. Yıldırım, kısa süre önce 7 istinaf mahkemesi (bölge mahkemeleri) kurduklarını anımsatarak, bu bölge mahkemeleri kurulduktan sonra artık ikinci derece yargılamanın, büyük oranda istinaf mahkemelerinde gerçekleşeceğini ve sonuçlandırılacağını söyledi.

Binali Yıldırım, böylece bugün görülen davaların en az yüzde 70-75'inin Yargıtaya, Danıştaya gelmeden hallolacağını aktardı.

Yargıtayda 2 milyon, Danıştayda ise 200 bin dosya olduğunu dile getiren Yıldırım, "Daire ve hakim sayısını ne kadar artırırsanız artırın, bu davaların sonuçlandırılması, insan gücünün, kapasitesinin yetmeyeceği boyuta erişti. O yüzden istinaf mahkemelerinde belirli parasal büyüklükler, hürriyeti kısıtlayıcı cezaların sınırları altında kalan davalar, kısa sürede ilk dereceden sonra burada sonuçlandırılacak. Ancak çok büyük davalar üst yargıya gelecek." diye konuştu.

Gerek Yargıtay gerekse Danıştayda mevcut kapasitenin atıl kalacağını vurgulayan Yıldırım, "Dolayısıyla hem daire sayısında hem de yargıçların sayısında azaltmaya gidilecek. Bunlar diğer yerlerde değerlendirilecek, olayın özü budur." ifadesini kullandı.

Yıldırım, söz konusu düzenlemenin muhtemelen bu hafta komisyonda ele alınacağını ve adli tatil başlamadan önce yasalaşacağını kaydetti.

(Sürecek)

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :