AK Parti TBMM Grubu

AK Parti TBMM Grubu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım: (1)- "Türkiye-İsrail arasında varılan mutabakatla, artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze'deki çile sona erecek"- "(Türkiye-Rusya) Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temaslar

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye-İsrail arasında varılan mutabakatla, artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze'deki çile sona erecek." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, 65. hükümetin 36. gününde olduklarını, 22 Mayıs'tan bu yana yoğun bir gündemle iş başında bulunduklarını ve çalışmalarını hızla sürdürdüklerini belirtti.

Ramazan ayı boyunca AK Parti kurucuları, AK Parti yönetim teşkilatları ve on binlerce vatandaşla, şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldiklerini aktaran Yıldırım, şehitleri rahmetle, şükranla andıklarını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, "Ağrı'da, Van'da, Diyarbakır'da çok sayıda eseri hizmete açtık, yeni eserlerin temellerini attık. 'İşimiz hizmet, gücümüz millet' dedik, gereğini yaptık. Hamdolsun, dediklerimizi yapıyor, milletimizin desteğini de her daim yanımızda görüyoruz." diye konuştu.

- "Mutabakat kolay olmadı"

İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilen diplomatik ilişkilerin iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girdiğini açıklayan Yıldırım, "31 Mayıs 2010... Gazze'ye insanı yardım taşıyan Mavi Marmara gemisinde İsrail askerlerinin baskını sonucu hayatlarını kaybeden şehitlerimizi, vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum." ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu mutabakat kolay olmadı. Üç önemli şartımız vardı: Özür, tazminat, Gazze'ye erişimin Türkiye'nin kontrolünde kolaylaştırılması. 2013 yılında İsrail resmen özür diledi. Mutabakatın iki diğer şartı da dün yapılan son görüşmelerle tamamlanmış oldu ve bugün imzalar atıldı. Öncelikle, Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu. Nihayet uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla, Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze'deki çile sona erecek. Bu çerçevede mutabakatın ilk semeresi de bu Cuma günü göndereceğimiz insani yardım gemisidir. Mersin'den hareket edecek gemiyle, 10 bin tonun üzerinde insani yardımı Gazze'ye ulaştırmış olacağız. Kaba inşaatı biten 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'ni de süratle tamamlayarak, yaraları saracağız. TOKİ, başladığı konut projelerini süratle tamamlayacak. Evleri yıkılan kardeşlerimizin ev imkanını bir nebze olsun gidermiş olacak. Cenin bölgesinde organize sanayi kurma çalışmalarını da bu mutabakatla hızlandırmış olacağız. En temel ihtiyaç olan elektrik, su sorununu da yine bu mutabakatla birlikte çözmenin yolunu açmış bulunuyoruz. Özetle iki ülke arasında varılan bu mutabakat, Filistinli kardeşlerimizin sıkıntılarını önemli ölçüde giderecek, yaşam şartlarını iyileştirecek."

"Mutabakat ile ilgili görüşmelerin bütün süreçlerinde, Filistinli kardeşlerimizle, Filistinli liderlerle devamlı iletişim halinde olduk, süreçleri kendileriyle paylaştık." diyen Başbakan Yıldırım, şunları anlattı:

"Gelinen bu noktadan tabiatıya memnunuz. Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur. Türkiye, Filistin halkının haklı davasının geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman yanında olacaktır. 14 yıllık iktidarımızda bunu her vesileyle, söylemlerimizle ve eylemlerimizle ortaya koyduk."

- "Yazışmalar, buzların çözülmesini sağladı"

"Türkiye olarak temel prensibimiz, kendimiz için istediğimizi başkaları için de istemektir. Herkes için barış, huzur ve esenlik diliyoruz." ifadelerini kullanan Yıldırım, zamanın akışının bazen olağanüstü gelişmeleri de gündeme getirebildiğini kaydetti.

Ülkeleri ve uluslararası ilişkileri yürütenlerin, son tahlilde "Olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetlerinin olduğunu" vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Yani kriz istisna, normalleşme esastır. Tıpkı İsrail ile varılan mutabakat gibi Rusya Federasyonu'yla son dönemde karşılıklı atılan adımlar da bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesidir." dedi.

Rusya ile yaşanan sorunun çözümü yönünde bugünlerde önemli gelişmeler olduğunu aktaran Başbakan Binali Yıldırım, "Biz baştan beri hem ekonomik hem tarihi derinliği olan ilişkilerimizdeki talihsiz gerilimin bir an önce sona erdirilmesi için hep yapıcı bir tutum izledik. Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temaslar, nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Yıldırım, işlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret, emek olduğunu belirterek, "Özellikle kardeşlerimiz Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin bu konudaki yoğun çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :