AK Parti ile CHP'nin "dokunulmazlık" görüşmesi

AK Parti ile CHP'nin "dokunulmazlık" görüşmesi

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: -"Biz dokunulmazlıklar gibi önemli bir konuda parlamentoda grubu bulunan bütün partilerin ortak bir çizgide buluşmasını isteriz"-"Bizim talebimiz elbette 4 partinin birleşmesidir ama bu mümkün olmazsa, mümkünün üzerin

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklar gibi önemli bir konuda parlamentoda grubu bulunan bütün partilerin ortak bir çizgide buluşmasını istediklerini belirterek, "Bizim talebimiz elbette 4 partinin birleşmesidir ama bu mümkün olmazsa, mümkünün üzerinden yürürüz." dedi.

Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın kendisini ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bostancı, Cuma günü 3 muhalefet partisinin grup başkanvekillerini ziyaret ederek dokunulmazlık konusuna ilişkin tekliflerini ilettiklerini ve muhalefetten tekliflerine ilişkin görüşlerini talep ettiklerini anlattı.

Teklifi ilettikleri günden beri konuyla ilgili çeşitli değerlendirmeler yapıldığını ifade eden Bostancı, CHP'li Altay'ın kendilerine mukabil tekliflerini ilettiğini belirtti.

CHP'nin önerisinin üç teklif üzerine şekillendiğini, bunlardan birinin Anayasanın 83. maddesinin yeni baştan ele alınması, ikincisinin yolsuzluklar konusunda Meclis'in mevcut usullerinin hızlı şekilde işletilmesi, üçüncüsünün ise Anayasa 83. maddede geçici düzenleme yapılmasına ilişkin mukabil teklif olduğunu ve bunun kendilerine hayli yakın olduğunu söyleyen Bostancı, "Müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Tabii bunları benim görmemin ötesinde partinin yetkili kurullarının yapacağı değerlendirme önemli. Gerekli yerlere ileteceğim, bunun değerlendirmesini yapacağız ve o çerçevede bir yol haritası şekillenecektir." diye konuştu.

Bostancı, CHP'nin üç madde üzerinde çalıştığını, bunun önemli olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

"Dokunulmazlık meselesi, sadece AK Parti'nin meselesi değil, parlamentonun meselesi. Parlamentoda herkesin ilişkili olduğu bir konu... Buna aklıselimle bir cevap bulmak, bir yol haritası ortaya koymak hepimizin görevi. CHP'nin de esasen böyle bir sorumluluk ve ciddiyetle bir çalışma yaptığını görüyorum. Bunu çok olumlu buluyorum. Değerlendireceğiz, bakacağız. Bunlar sonuçta kişisel değerlendirmelerin ötesinde, partilerin yapacakları değerlendirmelerle anlam kazanır ve siyasete intikal eder. O aşamayı beklemek lazım."

-"Mümkünün sanatını icra etmek isteriz"

Bostancı, diğer partilerden yanıt bekleyip beklemedikleri sorusuna, "Tabii HDP ve MHP'yi de ziyaret edip iletmiştik. Onların çeşitli beyanlarını biliyoruz, yapılan açıklamaları biliyoruz. Eğer ayrıca bir cevap verme hususunu gerekli görürlerse, kendi takdirleridir. Biz buradayız, o teklifleri alırız. Eğer gelmezse, mevcut beyanlarını bir cevap olarak telakki edip, ona göre yol haritamızı şekillendiririz." karşılığını verdi.

Bir gazetecinin "Dokunulmazlıklar konusunda illa dört partinin aynı yönde hareket etme şartınız var mı?" sorusu üzerine Bostancı, dokunulmazlıkların Anayasa'da düzenlendiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Anayasa değişikliği konusu malum... 330 üzeri referanduma gidiyor, 367 sayısı da önemli bir sayı, önemli bir uzlaşma. O bakımdan mevcut halde, diyelim ki AK Parti ve CHP anlaşırsa zaten Anayasanın gerekli gördüğü şartlar yerine gelmiş oluyor. Biz tabii dokunulmazlıklar gibi önemli bir konuda parlamentoda grubu bulunan bütün partilerin ortak bir çizgide buluşmasını temenni ederiz, isteriz. Zaten niyetimiz ve teklifimiz bu istikamette. Çok rasyonel bir teklifti. Ortak kamu vicdanını temsil eden bir teklifti. Biz öyle düşünüyoruz. Sonuçta Meclis'e intikal etmiş bir takım dosyalar var. Bu dosyaların hepsine ilişkin yargılama yolunun açılmasını talep ediyorduk. Bu, 'senin siyasetin-benim siyasetim, parti mülahazaları' gibi her türlü kategorik, kesimsel yorumlara imkan vermeyen, herkes için kabul edilebilir bir yaklaşımdı. Bizim talebimiz elbette 4 partinin birleşmesidir ama bu mümkün olmazsa, mümkünün üzerinden yürürüz. Siyaset, Bismark'ın dediği gibi mümkünün sanatıdır. Biz de mümkünün sanatını icra etmek isteriz."

Naci Bostancı, "Muhalefetin önerilerini değerlendirdikten sonra AK Parti kendi teklifini vermek isterse öngörülen takvim nedir?" sorusuna, CHP'nin mukabil önerisi olduğuna dikkati çekerek, bunları değerlendirdikten sonra yol haritasının şekilleneceğini söyledi.

AK Parti ile CHP'nin "dokunulmazlık" görüşmesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :