AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

"1915 Çanakkale Köprüsü'nü çok önemsiyoruz. Sadece bir yol olarak iki tane kıtanın bağlanması olarak düşünmüyoruz. Bu köprü Çanakkale'nin tarihi, turizmi, tarımı ve sanayisi demek"- "Malkara-Balıkesir otobanı bu hattan geçecek. Yani bizi Avrupa'dan Anadol

ÇANAKKALE (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "1915 Çanakkale Köprüsü'nü çok önemsiyoruz. Sadece bir yol olarak iki tane kıtanın bağlanması olarak düşünmüyoruz. Bu köprü Çanakkale'nin tarihi, turizmi, tarımı ve sanayisi demek." dedi.

Turan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu ilçesindeki Sütlüce mevkisi arasında yapılacak "1915 Çanakkale Köprüsü" şantiyesinde incelemelerde bulundu.

Sondaj çalışmaları hakkında şantiye görevlilerinden bilgi alan Turan, Çanakkale'nin marka bir kent olduğunu sürekli dile getirdiklerini, kentin her türlü katma değerinin artması için de hükümetin ve devletin, bu bölgede çok büyük yatırımları olduğunu anlattı.

Yollar, okullar, hastaneler ve tüneller yaptıklarını vurgulayan Turan, şunları söyledi:

"En son iki kıtayı bu noktadan bağlayacak boğaz köprümüze başlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Zaman zaman çalışmaları yerinde inceliyoruz, ilgililerden bilgi ve brifing alıyoruz. Bugün de köprümüzün Lapseki ayağında nirengi noktasında, arkadaşlarımızla incelemelerde bulunduk. Köprümüzün sondaj çalışmaları devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nü çok önemsiyoruz. Sadece bir yol olarak iki kıtanın bağlanması olarak düşünmüyoruz. Bu köprü Çanakkale'nin tarihi, turizmi, tarımı ve sanayisi demek. Yani Avrupa'dan Troia'ya gelecek turistin 'Gemi kalkar mı, kalkmaz mı?' endişesi yaşamadan yola çıkacağı bir imkan demek. Assos'a gelen bir turistimizin Avrupa'ya gideceği zaman 'Gemi kalkar mı, kalkmaz mı, rüzgar, sis var mı, yok mu?' diye düşünmeksizin yola çıkması demek. Şehitliğimize gelmek isteyen insanların hiçbir şekilde yol endişesi duymadan şehitliğe gelmesi demek."

Turan, bu köprünün üretilen elmanın, armudun, şeftalinin, peynirin, zeytinin, etin ve zeytinyağının hiç düşünmeden ihracatı için gerekli altyapının yapılması anlamına da geldiğini ifade ederek, "Dolayısıyla biz bu köprüyü sadece bir ulaşım imkanı değil, Çanakkale'nin gelişimi için de bir kırılma noktası olarak düşünüyoruz. Bu köprü bittiğinde gururla karşıya Avrupa'ya geçerken, Çanakkale'nin bütün katma değerleriyle beraber meyvesi, sebzesi, ürünleriyle beraber geçmeyi bir onur olarak düşünüyoruz." yorumunu yaptı.

- "Örnek bir köprü projesi"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale'deki köprü projesinin tüm dünya için örnek proje olduğunu söyledi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Avrupa'nın da dünyanın da en uzun aralıklı köprüsü olacağına işaret eden Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir köprüden bahsetmiyoruz. Baktığımızda, iki tane aynı anda köprü varmış gibi algılayacağımız bir imkandan bahsediyoruz. Bir köprü değil, iki tabyanın olacağı, gidişin ve gelişin ayrı tabyaları olacağı, iki köprü varmış gibi görülen bir köprüden bahsediyoruz. Çünkü buranın rüzgarla ilgili bir problemi var. Bu rüzgar etkisinin azaltılması için hem köprü ayaklarının, hem iki köprü olmasının kıymetli olduğunu mühendislerimiz ifade ettiler ve proje o şekilde hazırlandı. Belki de Türkiye'de ilk olan iki farklı tabyanın kullanıldığı köprü olacak. Onun dışında iki ayak aralığının 2023 metre anlamlı bir tarih, metre olan bir ifadesi olacak. Onun ötesinde toplam da 5 kilometreye yakın olan iki ayrı imkandan bahsediyoruz. Daha ötesinde Malkara-Balıkesir otobanı bu hattan geçecek. Yani bizi Avrupa'dan Anadolu'ya daha rahat bağlayacak olan bir otobandan bahsediyoruz. Köprü bir parçası ama bu proje köprü ve otoban, beraber değerlendirilecek bir proje. Çalışmaları yakından takip ediyoruz. Biz emeği geçen bakanlığımızı, hükümetimizi, ilgili firmaları şimdiden tebrik ediyoruz. Bu köprünün dört gözle açılmasını bekliyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı