AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:

"Biz iyi niyetle, samimiyetle TBMM İçtüzüğünü değiştirmek isterken bunlar sıkılı yumruklarla, kavgayla, tehditle, 'İçtüzüğü değiştirirseniz şöyle yaparız ha, bizim dediklerimiz olmazsa boğazınızı sıkarız' demekle olmaz bu iş"-"Devletin, 78 milyon insanın

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Biz iyi niyetle, samimiyetle TBMM İçtüzüğünü değiştirmek isterken bunlar sıkılı yumruklarla, kavgayla, tehditle, 'İçtüzüğü değiştirirseniz şöyle yaparız ha, bizim dediklerimiz olmazsa boğazınızı sıkarız' demekle olmaz bu iş." dedi.

Elitaş, Mecliste gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Mustafa Elitaş, Avrupa Parlamentosunda (AP) terör örgütü üyelerine yönelik fotoğraf sergisi açılmasını eleştirerek, Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri yürüten bir ülkenin terörist ilan ettiği örgüte ve kişiye yönelik serginin doğru olmadığına dikkati çekerek, "AP, böyle bir şey yaptıysa, eğer Türkiye ile ortaklık müzakerelerini sağlıklı şekilde devam ettirmek istiyorsa bu yaptığı yanlıştır." ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine, teröre bulaşmış belediye başkanlıklarına kayyım atanmasına yönelik çalışmaların henüz yasa tasarısı haline gelmediğini belirten Elitaş, şöyle devam etti:

"Önceki gün Mardin'deki hadise, belediyenin itfaiye aracıyla gerçekleştirilen bir eylem. Arkasından eylemciler belediyeye ait 2 araçla olay yerinden kaçıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğine, varlığına, güvenlik güçlerine teröristlerle birlikte hareket ederek, araçlarını, imkanlarını terör faaliyetlerine kullanılmasına fırsat vererek, bu ülkede huzursuzluk yaratan hiç kimse, seçilmiş de olsa görevine devam etme hakkına sahip değildir.

Anayasa ve yasaya aykırı olmasına rağmen eş başkanlık siyasi parti genel başkanlığında vardır, belediye eş başkanı gibi bir fiili durum ortaya çıkarmaya çalıştılar. Devletin, 78 milyon insanın alın teriyle oluşan vergilerden belediyelere dağıtılan kaynakların, imkanların millete terör, bomba olarak geri dönmesine hiç kimse müsaade etmez, millet buna müsaade edenden hesap sorar."

Elitaş, mevcut düzenlemeyle teröre bulaşmış belediye başkanının görevden alındığını ama belediye meclisinden yeni başkanın seçildiğini anımsatarak, "Meclis içinden seçilenler de terör örgütünden talimat alıyorsa, bu talimatı da durdurmak gerekir. Terörist faaliyetlerde bulunan, devlet organları sayılan, belediyelerin de bu faaliyetlerini durdurmak gerekir." dedi.

-Suriye ile ilişkiler

Mustafa Elitaş, Suriye ile ilişkiler konusunda Başbakan Binali Yıldırım'ın gerekli açıklamaları yaptığını belirterek, "Sayın Başbakan, komşularımızla ilgili normalleşmeyi yapmamız gerektiğini ifade ediyor. Rusya ile bu işlem gerçekleşti. İsrail ile ilgili durum da söz konusu" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin uluslararası güçlerle bir mutabakata varılarak, Suriye'deki huzursuzluğun ortadan kalkmasıyla ilgili bütün girişimleri yapmaya hazır olduğunu açıkladığını vurgulayan Elitaş, "ABD ve AB, Esed ile devam edilemeyeceğini söylüyor. Suriye'nin barışa dönmesi, kardeş kavgasının ortadan kaldırılması, masum insanların katledilmesini engellemek ve zorla mülteci haline getirilen insanların vatanlarına dönmesini sağlayacak düzenlemeler yapmak insanlık görevidir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Suriyelilere vatandaşlık ve TOKİ konutlarının verilmesine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Elitaş, şöyle devam etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu hesap uzmanı ama bazen Anayasa, kanunla ilgili konuşuyor, hukuk uzmanı olmadığını gösteriyor. Referanduma neyle, nasıl gidileceği mevcut Anayasa ile belli. Bu Anayasayı değiştirirsek; 'bazı konuları referanduma götürürüz' ifadesini koyabilirsek... Tıpkı İngiltere'nin AB ile ligili Brexit konusunu referanduma sunma gibi bir anayasamıza madde koyarsak bu iş olur.

Sayın Kılıçdaroğlu ne konuştuğunun, ne söylediğinin farkında değil. 'Hesap uzmanıyım' diyor onun olmadığı anlaşılıyor. Şu anda hukukla ilgili bazı şeyler gündeme getiriyor. Önce hukukçularını değiştirsin, onlarla konuşsun baktı yanlış bilgi veriyorsa hukukçularını değiştirdikten sonra hukuki anlamda bir şeyler söylesin."

-TBMM İçtüzük değişikliği

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, TBMM İçtüzük değişikliğine ilişkin bir soru üzerine, dün TBMM Genel Kurulunun 11 saat çalıştığını ve bunun 8,5 saatinin kanun görüşmelerine geçmeden, muhalefetin önergeleri üzerindeki görüşmelerinde yapıldığını bildirdi.

Elitaş, Genel Kurulun 11 saatlik çalışma süresinde AK Parti'li milletvekillerinin sadece 2 saatlik konuşma yaptığını, gece saat 23.30 sıralarında kanun görüşmelerine geçildiğini anımsattı.

Mustafa Elitaş, "Sayın Kemal Anadol, TBMM'de bir konuşma yapmıştı; 'sadece bu saatte açık olan bar ve pavyonlar' demişti. Bunun sebebi biz değiliz, TBMM'yi 8,5 saat gereksiz tartışmalara sebep olan muhalefet partileridir." diye konuştu.

Muhalefetin bir kanun maddesindeki "sebep" sözcüğünü "neden" olarak değiştirmek için önerge verdiğini belirten Elitaş, "Böyle önerge mi olur Allah aşkına? Bu önergeyle ilgili konuşuyorlar, karar yeter sayısı ve yoklama istiyorlar." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in televizyondaki açıklamalarının son 2 dakikasını izlediğini ve TBMM İçtüzüğü değişikliği konusunda umutsuzluğa kapıldığını dile getiren Elitaş, şöyle devam etti:

"Biz iyi niyetle, samimiyetle TBMM İçtüzüğünü değiştirmek isterken bunlar sıkılı yumruklarla, kavgayla, tehditle, 'İçtüzüğü değiştirirseniz şöyle yaparız ha, bizim dediklerimiz olmazsa boğazınızı sıkarız' demekle olmaz bu iş. Eylem yaparız, kürsüyü basarız, çanı kafanıza fırlatırız, tokmağı tepenize vururuz tehditleriyle bir içtüzüğün uzlaşmayla yapılması uygun değil."

Elitaş, daha önceki İçtüzük değişikliği çalışmasında 19, 57, 59, 60, 63. ve 102. maddelerde uzlaşı sağlanamadığını vurgulayarak, görüşmelerin bu maddeler üzerinden yapılacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :