Aile Hekimliğine 2009 başında geçiliyor
35 pilot il arasında yer alan Konya'da Aile Hekimliği uygulamasına en geç 2009 yılı başında tam anlamıyla geçilmesi planlanıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkta dönüşüm programına alınan aile hekimliği uygulamasında 35 pilot il arasında yer alan Konya'daki Aile Hekimliği uygulaması çalışmaları hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, altyapı çalışmalırının aksaksız tamamlanması sürecinin ardından en geç 2009 yılı başında uygulamaya tam anlamıyla geçmeyi planladıklarını belirtti.
Küçükkendirci, Aile Hekimliği uygulamasında sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde esas alınan kavramın hasta değil kişi olduğunu belirterek, "Aile hekimi beraberindeki ekibi ile birlikte ilgi alanındaki kişilerin sağlık düzeyinin yükseltmekten sorumludur. Aile Hekimliği sayesinde kişi memnuniyeti artmış, hekim birey ilişkisi süreklilik kazanmıştır. Aile hekimleri kendi sorumluluğu altındaki bireyleri bir hastalık çerçevesinde değil, bütüncül bir yaklaşımla, riskler, sağlık koşulları, psikososyal çevre ve mevcut diğer akut veya kronik sağlık sorunları ile birlikte bir bütün olarak değerlendirir" dedi.
Hasan Küçükkendirci, uygulamayla birlikte sağlık hizmetlerine erişebilmek için başvurmak zorunda kalınan sistem dışı erişim yollarının ortadan kalkacağını da kaydederek, "Aile Hekimliği aynı zamanda pek çok yanlış yönlendirmeyi, düzensizliği, gereksiz sağlık harcamasını, ikinci basamakta gereksiz yığılmayı, kuyrukları ve hasta mağduriyetini engeller. Bu uygulama vatandaşlarımıza bunun gibi pek çok kolaylığı bereberinde getirecektir" şeklinde konuştu.
Küçükkendirci, Aile Hekimliği uygulamasına Konya'da sorunsuz geçilmesi amacıyla tüm vatandaşların T.C. kimlik numaralarının sağlık kuruluşları tarafından kişiler vasıtasıyla tespit edip şimdiden kaydedilme işlemine başlandığını ifade ederek, "Vatandaşlarımızın kendilerinden T.C. kimlik no isteyen sağlık personellerine karşı anlayışlı davranmaları ve yardımcı olmaları gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlarımız ev ziyaretleri için kapılarına gelen sağlık personellerinden mutlaka kimliklerini göstermelerini istemelidirler. Sizlere kimlik göstermeyen kişilere kesinlikle T.C. kimlik numaranızı vermeyiniz" diye konuştu.
iha