Afrika'nın kadın otomobil tamircileri
Senegal'in başkenti Dakar'da 10 yıl önce hizmet vermeye başlayan "kadınların işlettiği" oto tamirhanesinde" kadın usta ve çıraklar erkeklerle birlikte çalışıyor- Tamirhanenin kurucusu ve işletmecisi Mbengue:- "Bu garajı açmak için işimden istifa ettim. Fi
DAKAR (AA) - ŞENAY ÖKSÜZ - Senegal'in başkenti Dakar'da 10 yıl önce hizmet vermeye başlayan "kadınların işlettiği" oto tamirhanesinde" kadın usta ve çıraklar erkeklerle birlikte çalışıyor.
İşsizlik oranının yüksek olduğu ülkede kadınlar da erkekler kadar çalışma hayatının her alanında yer alıyor. Kimi zaman cadde kenarlarında seyyar satıcılık yapan Afrikalı kadınlar, kimi zaman da erkeklere has mesleklere yöneliyor.
Daha çok erkeklerin tercih ettiği oto tamirciliği de bu meslekler arasında bulunuyor.
Liberte semtinde kadınların da erkeklerle çalıştığı otomobil tamirhanesinin kurucusu ve işletmecisi Ndeye Coumba Mbengue, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Senegal ve Japonya'nın ortak kurdukları bir merkezde eğitim aldığını ve ardından tanınmış Fransız ve Japon otomobil firmalarında çalıştığını söyledi.
Kendisine ait bir tamirhane açmak için işinden istifa ettiğini belirten Mbengue, "Kadınlar bu sektörde çok fazla bulunmuyor. Ben de bunun üzerine hem onlara bir meslek öğretmek hem de bir iş sahası oluşturabilmek adına, bir atölye açmaya karar verdim. Atölyemin adını da kadınların da erkeklerle birlikte çalıştığı anlaşılsın diye 'kadın oto tamirhanesi' koydum" dedi.
Mbengue, şunları söyledi:
"Firmalar kadınları işe almaktan çekiniyor, kadınların belli bir yaştan sonra yeteri kadar güçleri kalmayacağını düşünüyorlar. Oysaki kadınlar da bu mesleği en az erkekler kadar iyi yapıyor. Şu anda burada 10 kadın usta ve çırak çalışıyor. Tamirhane açıldığından bu yana ise yaklaşık 30 kadın bu mesleği öğrendi. Artık çoğu büyük firmalarda çalışıyor. Bazıları da kendi atölyelerini açtı."
-"Otomobiller benim için bir tutku"
Mesleğe iki yıl önce başlayan kadın oto tamircilerinden Ndack Diagne (20) de her gün, beden gücü gerektiren işler yaptıklarını ancak mesleğini çok sevdiğini ifade etti.
Diagne, "Bu mesleği isteyerek seçtim. Otomobiller benim için bir tutku. Mesleğin bütün inceliklerini burada ustalarımdan öğreniyorum. Bizim için bedensel olarak biraz zor bir meslek ama dayanıyoruz" dedi.
Erkeklerin çalıştığı işlerde kadınların da rahatlıkla başarılı olabileceğini belirten Diagne, sabah erken saatlerde açtıkları tamirhaneyi akşam hava kararmadan kapatarak evlerine gittiklerini ve aileleriyle, çocuklarıyla ilgilendiklerini vurguladı.
Kısa süre önce burada çalışmaya başlayan Mariama Sarr (18) ise şöyle konuştu:
"Hayatımı kazanmak ve aileme destek olabilmek için çalışıyorum. Biz kadınlar eşlerimize veya ailelerimize bağımlı olmayı kabul etmemeliyiz. Evlendikten sonra da burada çalışmaya devam edeceğim çünkü bu benim mesleğim. Kolay değil ama bu meslekte başarılı olabileceğime inanıyorum."
AA
Kaynak: