Afganistan'da mayınlı arazi bin kilometrekareye ulaştı

Afganistan'da mayınlı arazi bin kilometrekareye ulaştı

Afganistan Devlet Başkanlığı Afet ve Acil Durumlar Danışmanı Barmak: - "Taliban örgütü tarafından Afganistan'ın 17 vilayetinde son iki yılda 400 kilometrekare alana mayın döşendi"- "Ülke genelinde mayınlı arazi bin kilometrekareye ulaştı"- Mayın ve patlay

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan genelinde mayınlı arazinin bin kilometrekareye ulaştığı bildirildi.

Afganistan Devlet Başkanlığı Afet ve Acil Durumlar Danışmanı Vais Barmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban örgütü tarafından Afganistan'ın 17 vilayetinde son iki yıl içerisinde 400 kilometrekarelik alana mayın döşendiğini söyledi.

En çok mayınlı araziye sahip vilayetlerin başında Helmand, Kandahar, Zabul, Uruzgan, Pervan, Host, Nangarhar, Logar, Baglan, Kunduz ve Farah geldiğini ifade eden Barmak, bunlardan bazılarının son dönemde Taliban örgütüyle şiddetli çatışmalara sahne olduğunu belirtti.

Ülke genelinde mayınlı arazinin bin kilometrekareye ulaştığına dikkati çeken Barmak, mayınlı arazilere yakın bölgelerde yaşayan insanların da hayati tehlikelerinin bulunduğunu vurguladı.

- 2023'e kadar tüm araziler temizlenecek

Afganistan hükümetinin, 2023 yılına kadar ülke genelindeki arazileri mayın ve patlayıcılardan temizleyeceğini dile getiren Barmak, "Bu çalışmayı yürütmek için yıllık 80 milyon dolara ihtiyacımız var." dedi.

Öte yandan mayın temizleme kurumlarında çalışan işçiler defalarca saldırıya uğrarken, bazıları da kaçırıldı.

Afganistan'ın güneyindeki Helmand vilayetinde 2016 yılının başında Taliban tarafından mayın temizleme ekibine düzenlenen saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti.

Taliban örgütü son olarak geçen nisan ayında ülkenin batısındaki Herat vilayetinde 15 mayın temizleme işçisini kaçırmış ve bir gün sonra da serbest bırakmıştı. 2010 yılından bu yana çeşitli saldırılarda hayatını kaybeden ya da yaralanan mayın temizleme işçi sayısının 217 olduğu belirtiliyor.

- Mayınlar hala can alıyor

Yapılan araştırmalara göre, Afganistan'daki arazilerde bulunan mayın ve bombalar yüzünden her ay ortalama 140 kişi hayatını kaybediyor.

Mayın ve patlamamış bombalar, 2002 yılından önce her gün ortalama 25 kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden oluyordu.

2015 yılında yol kenarlarına ve arazilere yerleştirilen mayınların patlaması sonucu yaklaşık bin 100 sivil öldü.

Afganistan Mayın Temizleme Koordinasyon Merkezinin verdiği bilgiye göre, iç savaşlardan kalma mayınların patlaması sonucu yaşamını yitirenlerin çoğunu çocuklar oluşturuyor.

- Ülke arazisinin yüzde 20'si mayınlarla dolu

Sovyetler Birliği'nin Afganistan işgalinin ardından yollara ve arazilere milyonlarca mayının döşenmesiyle ve ardından yaşanan iç savaşlarla Afgan halkına yüz binlerce patlamamış bomba ve havan mermisi miras kalmış oldu.

Halen ülkenin yüzde 20'si mayın ve bombalarla doluyken bu patlayıcılar 259 ilçede tehlike oluşturuyor.

Yaklaşık 30 yıldır Afganistan'da mayın temizleme kurumları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2 bin 90 kilometrekare alan mayından temizlenirken, 17,4 milyon adet mayının etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Afganistan, mayın ve patlamamış mühimmatların tehdit oluşturduğu ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :