Adımlar, serebral palsili çocuklar için atılacak

Adımlar, serebral palsili çocuklar için atılacak

Türkiye'nin de arasında bulunduğu 9 ülkede eş zamanlı yürütülen "Steptember" projesi, bu yıl dördüncü kez, 4 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek- Projeye destek veren gönüllüler, hem dörder kişilik takımlar oluşturarak her gün en az 10 bin

İSTANBUL (AA) - Serebral palsili (spastik) çocuklar konusunda farkındalık oluştururken toplumu da hareketli hayata teşvik etmeyi amaçlayan "Steptember" adlı proje, Türkiye'de 4 Eylül-1 Ekim tarihlerinde dördüncü kez gerçekleştirilecek.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfının ülke temsilcisi olduğu, 9 ülkede eş zamanlı gerçekleştirilen "Steptember" sosyal sorumluluk projesi, Zorlu Center'da düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, uluslararası sosyal sorumluluk projesi olan Steptember'in 2011'de Avustralya'nın öncülüğünde başlatıldığını, Türkiye'nin projeye 2014 yılında dahil olduğunu kaydetti.

Serebral palsinin çocukluk çağında en sık görülen engellilik durumu olduğuna işaret eden Evgin, bu hastalığa, zihin, görme, konuşma, yürüme gibi engellerin yanı sıra epilepsinin de eşlik edebildiğini söyledi. Dünyada 17 milyon serebral palsi hastası bulunduğuna dikkati çeken Evgin, "Türkiye'de bu sayının 600 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde her bin canlı doğumdan 4,4'ü serebral palsi teşhisi alıyor. Aslında ülkemizde her 8 saatte bir serebral palsili bir çocuk dünyaya geliyor." dedi.

- 28 günlük bir etkinlik

Evgin, Eylül ayında hayata geçirilecek projede katılımcıların her gün 10 bin adım atmasını hedeflediklerini, bu sırada da serebral palsi konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı istediklerini anlattı. Dörder kişilik takımlar oluşturarak hedeflenen adım sayısına ulaşmaya çalışan katılımcılardan, aynı zamanda bağış toplamalarını da istediklerini dile getiren Evgin, şöyle konuştu:

"Bu proje ile 'Eylül ayında her gün 10 bin adım atın ve serebral palsi konusunda çevrenizde farkındalık yaratın, bu engel konusunda arkadaşlarınıza bilgi verin, çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu rehabilitasyon hizmetlerine kavuşmaları için umut olun ve çevrenizden bağış toplayın' diyoruz. Bu sene Kurban Bayramı dolayısıyla 4 Eylül'de başlayacağız, 1 Ekim'de sona erecek 28 günlük bir etkinlik. Aslında dahil olmak çok kolay. www.steptember.org.tr adlı bir web sitesinden kayıt olabiliyorsunuz."

Evgin, projeye başladıkları 2014 yılında 25 şirketin çalışanıyla yola çıktıklarını ve bir ayda 212 bin lira bağış topladıklarını kaydetti. Projenin istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne değinen Evgin, "3 yılda 865 bin lira para topladık. Bu bağışlarla geçtiğimiz 3 yılda 500 bebeğimize, çocuğumuza, gencimize dokunduk, onlara eğitim ve rehabilitasyon hizmeti verdik. Bir de Riskli Bebek İzleme Kitabı çıkardık." diye konuştu.

Bu yıl hedeflerini yüzde 50 arttırdıklarının altını çizen Evgin, "Bu sene 600 bin lira hedefine ulaşmayı bekliyoruz. Bin 250 takımla yani takriben 5 bin kişiyle Eylül ayı boyunca yürüyor ve koşuyor olacağız." diye konuştu.

- "Önemli olan başına gelmeden destek verebilmek"

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Dilek Sabancı, bağışlar sayesinde serebral palsili çocukların okuyabilmesinin veya rehabilitasyonunun sağlanabildiğini söyledi.

Bu tür organizasyonlara herkesin bağış yapması gerektiğine işaret eden Sabancı, destek vermek için kişinin kendisinde veya yakınlarında engel olmasını beklememesi gerektiğinin altını çizdi. Batı toplumlarının bu konuda çok geliştiğine değinen Sabancı, "Onlar 'Benim başıma geldi, onun için yapıyorum.' demiyorlar. Önemli olan başına gelmeden de bir şeyler yapabilmek. Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok. Herkes potansiyel engelli olabilir. Bunun da unutulmaması lazım." dedi.

Sabancı, Türkiye'de insanların çok az hareket ettiğini, kendisinin de bu kişilerden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Benim gibi kişilerin de çok aktif olması lazım. Sevgili babam Sakıp Sabancı'yı böyle bir kuruluşu kurduğu için, böyle bir şeye destek olduğu için anıyorum. Bugünlere geldik, inşallah o da görüyordur. Böyle bir kurum Türkiye'de yok, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı gibi... Bu da bizim, Sabancı ailesinin iftihar edilecek konularından bir tanesi. Çok iyi bir ekibimiz var. Ekibimiz canla başla çalışıyor."

Konuşması sırasında zaman zaman duygusal anlar yaşayan Dilek Sabancı, gözyaşlarına hakim olamadı.

- Projeye destek istediler

Serebral palsili 4 yaşındaki Ömür'ün annesi Nilay Gül de Steptember projesinin kızına büyük yararları olduğunu anlattı. Proje kapsamında yapılan bağışlarla Ömür'ün hidroterapiden faydalandığını kaydeden Gül, projeye herkesin destek vermesini istedi.

Ömür de konuşmasında babasına seslenerek, "Baba senin mutlu olman beni de mutlu ediyor." dedi.

Steptember projesinin gönüllülerinden Şah Yaycı, masa başında çalışan bireylerin bile günde ortalama 3 bin adım attığına dikkati çekerek, bir günde 10 bin adım atmanın hiç de zor olmadığının altını çizdi.

Projenin gönüllülerinden egzersiz uzmanı Murat Bür de Türkiye'de nüfusun yüzde 75'inin hareketsiz olduğunu söyledi. Bür, hareketsizliğin kalp krizi, kolesterol, diyabet, obezite gibi riskleri beraberinde getirdiğini vurgulayarak, herkesin birbirine örnek olup sorumluluk alması gerektiğini dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :